Instituții publice gorjene târâte într-un scandal sportiv de controversatul Nicolae Sarcină

Gorjul are în acest an competițional două echipe de fotbal la nivelul eșalonului II și ambele cu denumirea ”Pandurii”. Primăria și Consiliul Local Târgu-Jiu dar și Consiliul Județean Gorj sunt acționari la unul dintre cluburi și apar pe tricourile celuilalt(vezi foto). Potrivit Regulamentului FRF(art. 4), formația nouă-Viitorul Pandurii Tg-Jiu-ar trebui dezafiliată iar instituțiile respective să fie pedepsite drastic. Instituțiile amintite neagă un acord formal în această direcție iar atunci procurorii trebuie să ancheteze acest caz.

După ce la finalul sezonului trecut, Gorjul risca să râmână fără o echipă în Liga II deoarece Pandurii Lignitul Târgu-Jiu a fost aproape de retrogradare, acum are două echipe  și cu aceeași denumire. Dacă Pandurii Lignitul Târgu-Jiu este fosta divizionară A și de a cărei destine se ocupă doar Marin Condescu, din această vară a apărut o ”clonă” numită Viitorul Pandurii Tg-Jiu, patron controversatul om de afaceri Nicolae Sarcină. Spunem ”controversat” deoarece DIICOT-ul s-a împiedicat de ceva timp de un dosar cu prejudiciu uriaș pe numele acestui om de afaceri. Cum a fost posibil ca FRF să accepte această situație, de unde complicitatea instituțiilor publice gorjene, la toate aceste întrebări vom căpăta răspuns în săptămânile următoare.

Sarcină și-a luat iar ”jucăriile”

Toată problema de legalitate pare să fie în curtea ”clonei” lui Nicolae Sarcină, de fapt un vehicul pentru omul de afaceri pentru a pune mâna pe administrarea noului stadion de la Târgu-Jiu. Acesta s-a plimbat cu echipa/echipele prin țară și a mai încălcat legea și în sezonul trecut când a patronat ACS Șirineasa și ACS Luceafărul Oradea în Liga II. În presa gorjeană s-a mai vorbit, inclusiv în publicația noastră, desptre un proiect prin care Nicolae Sarcină să pună mâna pe spațiile comerciale de la noul stadion cu complicitatea unor oameni politici locali.

În acest sezon competițional, ACS Viitorul Pandurii Tg. Jiu a luat locul Luceafărului Oradea în Liga a II-a, modificare survenită în urma unei hotărâri a Comitetului de Urgenţă al FRF. Justificarea FRF, după încheierea perioadei de depunere a cererilor de înscriere în Liga 2 Casa Pariurilor, clubul ACS Luceafărul Oradea a formulat o cerere de retragere din acest eşalon şi, în acelaşi timp, de participare în Liga 3. Astfel că, în conformitate cu articolul 18, alineat 1, litera a) din ROAF, locul rămas vacant a fost ocupat de una dintre echipele retrogradate, ocupanta locului 16 la finalul ediţiei anterioare de campionat, Asociaţia Clubul Sportiv Viitorul Pandurii Târgu Jiu (fost ACS Energeticianul). Clubul are drept de a ocupa poziţia vacantă depunând în acest sens o cerere de înscriere în termenul regulamentar.Astfel, Asociaţia Clubul Sportiv Viitorul Pandurii Târgu Jiu a fost inclus în Liga 2 Casa Pariurilor, ediţia 2019-2020, cu obligativitatea preluării programului competiţional al clubului pe care l-a înlocuit.

Ca să recapitulăm cele scrise până acum, ACS Șirineasa devenit ENERGETICIANUL Tg. Jiu anul trecut  care preia locul în Liga 2, de la Luceafărul Oradea, care se află, în imposibilitatea financiară de a continua în Liga 2 pentru că au același patronat. Mai mult ENERGETICIANUL devine Viitorul Pandurii Tg. Jiu. Adică, echipa din Vâlcea, se mută la Petroșani, cu nume de Gorj, iar lotul și antrenorii de la Oradea și va juca la Tr. Severin, echipa antrenându-se, în cursul săptămânii, la Sânmartin, la Baza Luceafărul sub numele de Viitorul Pandurii Tg, Jiu. O adevărată telenovelă cu Nicolae Sarcină în rol principal…din umbră.

Nu doar că e noaptea minții, dar ca Nicolae Sarcină să facă asta are nevoie de complicitatea FRF și a instituțiilor publice gorjene. Sarcină a făcut în doi ani ce vă descriam noi și tot de atâta timp, acționarii Primăria și Consiliul Local Târgu-Jiu și Consiliul Județean Gorj refuză să mai dea bani la Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, club aflat în insolvență.

Până organele competente se vor lămuri dacă nu sunt și alte nereguli aici, așa pare la prima vedere, prin apariția pe tricourile echipei lui Nicolae Sarcină ca sponsori, instituțiile gorjene tocmai au încălcat art. 4 din Regulamentul FRF-Integritatea competițiilor-care spune: ”1 Protejarea integrităţii sportive a tuturor competiţiilor organizate de FRF constituie un obiectiv de o importanţă fundamentală. În acest scop, FRF îşi rezervă dreptul de a interveni şi a lua măsurile adecvate în oricare situaţie în care se dovedeşte că aceeaşi persoană fizică sau juridică se găseşte în poziţia de a influenţa managementul, administrarea şi/sau performanţa sportivă a mai multor cluburi afiliate la FRF. ”