Inedit: Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu îl omagiază pe marele sculptor al cărui nume îl poartă

Loading

Între multiplele evenimente ce au loc, în aceste zile, la Târgu Jiu, cu prilejul marcării a 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, s-a numărat și expoziția de artă grafică europeană intitulată ”Omagiu lui Brâncuși”, organizată în sălile Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și al cărui vernisaj a avut loc pe data de 17 februarie a.c.

În cadrul expoziției, un numeros public a avut posibilitatea să admire renumite opere originale de gravură și litografii, semnate de mari artiști ai istoriei artei contemporane precum Georges Braque (1882-1963), Salvador Dali (1904-89), Giorgio de Chirico (1888-1978), Max Ernst (1891-1976), Oskar Kokoschka (1886-1980), Marino Marini (1924-97), André Masson (1896-1987), Henry Moore (1898-1986) și Ossip Zadkine (1888-1967).

Tot în cadrul acestei expoziții, pot fi admirate și o serie de creații realizate în marile ateliere de gravură din spațiul european, gravuri și litografii efectuate în serii limitate, cu acordul familiilor și moștenitorilor, de Constantin Brâncuși (1876-1957), Alberto Giacometti (1901-1966), Amedeo Modigliani (1884-1920), Auguste Rodin (1840-1917) sau Pablo Picasso (1881-1973).

Lucrările prezentate pe simezele expoziției fac parte din colecția de artă europeană a domnului av. George Șerban, pasionat colecționar român al epocii contemporane.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de către Denisa Șuță – director al Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu care a adresat mulțumiri deținătorului operelor expuse, av. George Șerban, numerosului public prezent la eveniment precum și tuturor instituțiilor, persoanelor și organizațiilor care au făcut posibil acest remarcabil eveniment.

A urmat apoi cuvântul domnului prof. univ. dr. Ioan Opriș, unul dintre iluștri istorici români ai ultimelor decade, considerat adesea „părintele muzeologiei românești” și unul dintre „stâlpii” de protecție ai patrimoniului cultural național, care a vorbit despre istoricul instituției muzeale în care s-a desfășurat evenimentul precum și despre importanța acestei expoziții.

S-a adresat publicului și proprietarul lucrărilor expuse, av. George Șerban care s-a referit la preocupările sale de a colecționa astfel de lucrări și la dorința de a le face cunoscute publicului din România prin astfel de evenimente, precum și curatorul expoziției, conf. univ. dr. Zuzu Caratănase.

Conform organizatorilor, ”Omagiu lui Brâncuși” este o expoziție menită să celebreze și să reliefeze semnificativitatea operei brâncușiene în climatul artistic internațional precum și faptul că marele sculptor a avut relații directe cu unii dintre acești mari artiști iar pentru alții a prezentat o sursă de inspirație.

Organizatorii acestui eveniment sunt Ministerul Culturii, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” și Societatea de Avocatură „Șerban & Asociații” din București, iar parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare din Târgu Jiu. De asemenea organizarea evenimentului a fost sprijinită de  Societatea de Avocatură „Șerban & Asociații” din București, Societatea Civilă de Avocați „Buneci & Buneci” din București, Toyota Craiova, Rotary Club Târgu Jiu, Omniasig Vienna Insourance Group precum și numeroși parteneri media.

Vernisajul expoziției Omagiu lui Brâncuși”, a adunat în sălile Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, un numeros public iubitor de artă, artiști plastici locali, oameni de cultură, tineri și nu în ultimul rând reprezentanți ai autorităților locale și județene precum și ai altor instituții de cultură din județ.

Dintre participanții la eveniment amintim pe prof. univ. dr. Ioan Opriș, conf. univ. dr. Zuzu Caratănase, prof. univ. dr. Dorel Chirițescu, prof. univ. dr. Onisifor Olaru, Iulian Popescu – prefectul județului Gorj,  prof. dr. Ana Daria Ionescu Haidău, dr. Albinel Firescu, Dan Vâlceanu – deputat, Victor Banța- secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării, Adrian Tudor, George Drăghescu și mulți alții.

Menționăm faptul că în cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Ioan Opriș și avocatul George Șerban au fost onorați cu înscrisuri de onoare din partea Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, înmânate de către Denisa Șuță, directoarea instituției gazdă.

De menționat faptul că expoziția poate fi vizitată până pe data de 14 martie a.c.

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”