Prezidențialele au trecut cu bine pentru România, în sensul că nu a mai fost nevoie de anularea alegerilor, favoritul ”tuturor”-Nicușor Dan-a trecut primul linia de sosire și ne va conduce pentru următorii cinci ani. Rămân la părerea că e vorba de ”răul cel mai mic”, alternativa George Simion fiind perdantă până și în scenariul lui Marcel Ciolacu de la precedentele alegeri. Avem președinte cu o majoritate largă, teoretic ar trebui să mergem într-o direcție bună iar bucuria oamenilor de pe străzi să fie una justificată de faptele viitoare. Doar că jumătate din România, din țară sau din afara ei, nu se bucură iar cealaltă jumătate, socotită învingătoare, a dat un vot de conjunctură. Nicușor Dan nu beneficiază de suportul de entuziasm pe care l-a avut Traian Băsescu sau Klaus Iohannis la primul mandat și nici de rodul realizărilor ca edil, e foarte posibil ca greutățile următoarelor luni să îl facă extrem de nepopular.
Prin urmare, Nicușor Dan nu va avea timp prea mult să demonstreze că e un manager public bun și nici scuza luptei cu Sistemul din moment ce este obligat să lucreze cu acesta. Practic începe un nou război în care cele două tabere-Președintele și Partidele-vor încerca să dea vina una pe alta că blochează reformele, că sunt corupte etc. Doar că fuga de răspundere nu va mai fi o soluție după ce aproape 2/3 dintre români au ieșit la vot. Opoziția suveranistă a ieșit întărită din acest război electoral și cu George Simion sau altul aceasta doar va crește în simpatia populară. E clar că nici Opoziția nu are soluții, poate aiurelile din campanie ale lui George Simion asta au urmărit, dar Puterea așa-zis pro-europeană va trebui să arate că poate să salveze țara. Desigur că Puterea are și alternativa decapitării Opoziției cu ajutorul Justiției dar e o soluție pe termen scurt, ”circul cătușelor” a mers într-o altă epocă.
Cu alte cuvinte, nu a fost greu ci mai degrabă costisitor să câștige Nicușor Dan alegerile. Va fi greu să fie pusă țara pe picioare într-o perioadă care se anunță dificilă. Pentru nivelul de trai al românilor, pentru sănătatea democrației românești, să ne dorim ca Nicușor Dan să reușească! Și aici ajungem la reformarea partidelor tradiționale, cele care au privit la televizor marea confruntare. Dacă PNL-ul e de ceva timp în degringoladă, fiind sacrificat chiar de Klaus Iohannis, PSD-ul e marele perdant al acestor rânduri de alegeri începute cu 24 noiembrie 2024. În șase luni, social-democrații au suferit atâtea umilințe încât doar trecerea pe băncile Opoziției i-ar mai putea salva. AUR a crescut pe electoratul PSD iar europenizarea forțată a acestuia l-a ajutat din plin. De acum însă PSD-ul își joacă soarta de partid mare.
Greul abia acum începe, pentru toți!