Încâlcite-s căile Prezidenţialelor

Cornel ŞomâcuCu circa două luni înainte de alegerile prezidenţiale lucrurile par la prima vedere foarte clare, un preşedinte ales în turul II dintre Victor Ponta şi unul dintre alţi trei, Elena Udrea, Klaus Johannis şi Călin Popescu Tăriceanu. S-ar putea ca acesta să fie clasamentul final sau, mai puţin probabil, Dreapta să îşi găsească busola şi să meargă pe un singur candidat cu şanse în turul II.
Dacă lucrurile sunt atât de clare poate că vă întrebaţi de ce mai vorbim de enigme? Foarte simplu, situaţia este departe de a fi lămurită deoarece şi în 2004 şi în 2009 am avut situaţii asemănătoare iar Traian Băsescu a reuşit să remonteze, unii ar spune că nu tocmai legal dar istoria nu consemnează decât rezultatul final. E adevărat că acum lipseşte Traian Băsescu de la urne dar situaţia s-ar putea repeta într-un mod care acum este greu de întrezărit. Prezidenţialele încă se joacă dacă nu credem în scenariul ocult cu interesele de afaceri comune între gruparea Ponta-Sârbu-Şova şi Udrea-Cocoş ş.a., ce ni se livrează de ceva timp ambalat şi cu fundiţă de o anumită parte a presei.
Victor Ponta e un candidat puternic şi, cel puţin teoretic, el nu ar trebui să mai repete greşelile predecesorilor Adrian Năstase şi Mircea Geoană. Ori tocmai aici e problema, poziţia de premier aduce şi avantaje dar şi multă uzură. Se spune sociologic că Victor Ponta are un trend descendent, rămâne de văzut dacă nu sunt baliverne de case de sondare interesate, cu siguranţă el însă nu trebuie să se bazeze pe electoratul maghiar. Şi ar mai fi ceva, “baronii”-a se vedea cazul Mazăre-pot să îl trădeze ca pe Adrian Năstase. De fapt, cred că în această cheie ar trebui citită ordonanţa migraţiei primarilor, dorinţa de a consolida partidul în teritoriu.
Cu un Johannis aflat permanent în defensivă şi lovit din toate părţile, Elena Udrea are posibilitatea să urce pe un nesperat loc doi la primul tur, la notorietate fiind deja cap la cap cu Victor Ponta. Elena Udrea va deţine un rol important în viitoarele alegeri, procentele sale putând-o duce în turul II sau, mai probabil, alegând preşedintele în turul second cu un electorat mult mai disciplinat decât altul. Dacă Udrea nu va creşte suficient şi Johannis va coborî prea mult, Victor Ponta ar putea fi preşedinte chiar din primul tur, poate singura carte câştigătoare pentru premier.