Implozia Puterii

Loading

Puterea este pe cale să ia foc. Principalul partid de la guvernare este traversat de o criză fără precedent şi acest lucru numai poate fi ascuns opiniei publice. La câte tabere sunt în acest partid, două sau mai multe, evenimentele de la Constanţa nu sunt decât o avanpremieră. PDL are de guvernat criza economică dar şi o problemă internă, dorinţa taberei mai noi în partid-Preda, Voinescu, Macovei-de a înlătura din scaune „greii” din ultimele două decenii-Blaga, Videanu şi Berceanu. Cei care se încăpăţânează să vadă în acest conflict o confruntare între „reformatori„ şi „conservatori„ se înşeală amarnic, e o luptă pentru conducere care şubrezeşte acest partid deja afectat iremediabil de eşecul guvernării.
Aceste evenimente trebuie privite în cheia evoluţiei a două personalităţi care nu le-am amintit până acum, Emil Boc şi Elena Udrea. Este vorba de fapt de o stea care apune, Emil Boc fiind sacrificat deopotrivă de Traian Băsescu şi de criza economică. Premierul, obligat să suporte în ultimii ani fiţele şi prostia doamnei Udrea, a încercat totdeauna un echilibru iar acum este plasat alături de tabăra aşa-zis conservatoare, de fapt singura cu legitimitate electorală în partid după Traian Băsescu, aşa cum remarca recent şi Adrian Videanu. În mod practic, Emil Boc probabil că nu va supravieţui acestei toamne nici la Guvern şi nici la conducerea partidului, nu degeaba au fost amânate alegerile în partid. Dar PDL nu are acum un succesor recunoscut iar cine se gândeşte la Elena Udrea nu cunoaşte psihologia poporului  român care nu votează femei în funcţii importante.
Se poate spune că principala problemă a PDL nu este criza economică, nici măcar prestaţia guvernamentală slabă, ci gafele tot mai dese ale Elenei Udrea. De la pantofii cu toc din ajutoare şi până la scandalul noului brand de ţară, cea de-a treia Elenă din istoria naţională se dovedeşte demnă urmaşă a predecesorilor, Elena Lupescu şi Elena Ceauşescu. A-i acoperi în continuare prostiile pune într-o dificultate foarte mare partidul şi, într-o logică politică elementară, va veni şi aruncarea peste bord. Ce supără cel mai rău în cazul Elenei Udrea este senzaţia că nu se pricepe la nimic, probleme de imagine au şi un Videanu sau un Berceanu dar nimeni nu îi suspectează la ce fac în prezent că nu s-ar pricepe. Se spune că în această toamnă Elena Udrea va declanşa marea ofensivă pentru şefia partidului, e poate ultimul pas spre dezastru.
Guvernul actual nu şi-a gestionat nici un moment prea bine imaginea dar a şi avut neşansa să lucreze cu personaje care dau senzaţia că au ajuns acolo întâmplător. Că e criză e adevărat, că avem probleme este iar adevărat, dar de aici până a declara toate aiurelile din postura de ministru de Finanţe ar trebui să fie ceva distanţă. La noi însă nu prea este şi ajunge un Vlădescu, de nimeni acceptat în PDL, să facă şi să desfacă strategii, decizii, taxe şi impozite…Doar că PDL-ul, celelalte partide care sprijină guvernul nu contează cu excepţia UDMR-ului care are un electorat propriu, va achita nota de plată. În aceste condiţii, acest partid riscă să facă o implozie răsunătoare dacă nu se întoarce la origini şi nu îşi găseşte un lider capabil să îi ducă mai departe.Bineînţeles, nu Elena Udrea!

2 Comments on “Implozia Puterii”

  1. Nu este implozie, ci chiar explozie: iau şi bagă în ei până plesnesc, după care sar mii de aşchii politice peste tot şi contaminează toată clasa politică. De-ar fi implozie, clasa politică ar avea şansa să se cureţe cu fiecare eşec al unora sau al altora…

Comments are closed.