După un serial în care scriam când de pădurile Dumbrava Tismana şi Muncelu din Crasna, care sunt cerute la schimb, în pofida localnicilor care nu şi-au primit pădurile, când de Muntele Dumitra, care a fost retrocedat în întregime, deşi proprietarii au avut acte doar pentru jumătate, am constatat că subiectele făceau parte dintr-un puzzle. Iar în mijlocul lui se află un singur personaj: Doru Epure.
Doru Epure, responsabil cu vânătoarea la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare pentru judeţele Gorj şi Vâlcea, se află în centrul acestei mega-afaceri cu păduri. El a fost şeful Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu până la jumătatea lui 2006, când s-a făcut dosarul de validare a Muntelui Dumitra din Parcul Naţional „Defileul Jiului”(pe care îl avea în administrare) pentru cei patru moştenitori ai unui anume Grigorie Chifu. Aceştia au primit, astfel, 1000 de hectare de pădure, deşi au făcut dovada proprietăţii pentru puţin peste 500 de hectare. Tot Doru Epure este cel care, împreună cu nevasta şi alte rude cumpără o parte din munte, de la trei dintre moştenitori, dar şi terenuri de la alte persoane şi vând către două cariere de piatră şi către Hidroelectrica. ”Întâmplător”, cele trei societăţi aveau lucrări care trebuiau extinse pe teritoriul ocolului silvic păstorit de Doru Epure, iar acesta trebuia să le aprobe scoaterea din fondul forestier a respectivelor suprafeţe de teren. În afara acestor trei tranzacţii fortuite, a apărut a patra ”oportunitate”, un apropiat al lui Doru Epure ajungând să-i reprezinte pe moştenitorii lui Grigorie Chifu pentru a schimba 720 de hectare din stâncăriile de pe Dumitra cu cele mai bune păduri din Gorj.
Tranzacţii dubioase
Drept mulţumire că s-au trezit cu atâta pădure pe cap, moştenitorii lui Grigorie Chifu au fost de acord să vândă la preţuri mici pădurile, cumpărătorii fiind, însă, Epure şi ai lui. Astfel, Manasia Cosmin, văr al lui Doru Epure, cumpără prin contractul7154/3003 o suprafaţă de 10 ha teren forestier situat în Bumbesti Jiu, de la Chifu Marioara (moştenitor al lui Grigorie Chifu) şi îl vinde prin contractul de vânzare- cumpărare 8.666/25.11.2004 cu 31 de miliarde lei vechi către SC Hidroelectrica SA. Acelaşi Manasia Cosmin cumpără prin contractul 2320/30.03.2004 alt teren forestier situat în Bumbesti Jiu în suprafaţă de 10 ha de la Chifu Radu şi Chifu Iulia (nepoţi ai moştenitorului lui Grigorie Chifu). Ei nici nu au obţinut bine pădurea, tot în 2004, deci cu maxim 3 luni înainte, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Dănescu Georgică, nepot de frate al socrului lui Doru Epure, cumpără cu contractul 3.307/07.07.2003 o suprafaţă de 6, 1 ha teren păşune împădurită, pe care, pe 21.10 2003 o vinde prin contractul autentificat sub numarul 6.881 societăţii SC Cariera Meri SRL. Împreună cu soţia sa Dana Epure, Doru Epure cumpără prin contractul autentificat sub numărul 3235/2002 o suprafaţă de 1,68 hectare de fâneţe, situată în extravilanul oraţului Bumbeşti Jiu şi învecinată cu ocolul silvic, pe care o vinde firmei SC Carpat Agregate SA prin contractul 1598/11.04.2004. De asemenea, Doru Epure, de această dată singur, cumpără cu contractul 1979/23.03.2005 o suprafată de 10 hectare de teren forestier pe Defileul Jiului, punctul Dumitra, prin mandatar Chifu Radu (pe care l-am întâlnit mai sus ca vânzator), teren care aşteaptă şi el o afacere bună, dacă n-a fost facut deja bani. Iar cei care vând sunt Stanovici Ion şi Stanescu Elena. De precizat că cei doi sunt copiii Elenei Stanovici (moştenitori ai lui Grigorie Chifu).
Amiciţie
Liviu Pătraşcu este un apropiat al lui Doru Epure, despre care se spune că a cumpărat pe bani puţini drepturile litigioase ale familiei Chifu asupra a 720 de hectare din Muntele Dumitra. El încearcă să obţină la shimb, ca mandatar, pădurile Dumbrava Tismana şi Muncelu din Crasna, mult mai valoroase şi numai bune de exploatat. Pătraşcu e acţionar la Foresta Curtea de Argeş, firmă de exploatare şi prelucrare a lemnului. În ultimii ani, cât Epure a fost şef de ocol la Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu, majoritatea licitaţiilor de exploatare au fost câştigate de firma lui Pătraşcu. Potrivit declaraţiei actualului şef de ocol, Marcel Dumitrescu, procentul e de aproape 80%: ” În perioada 1 martie 2003-1 martie 2006, Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu a scos la licitaţie 52.600 metri cubi de material lemnos, din care 42.000 mc au fost câştigaţi, în urma licitaţiilor, de firma Foresta Curtea de Argeş. Unul dintre agenţii economici care au câştigat restul de 20% din licitaţii ne-a dezvăluit modul de desfăşurare a acestora. Eftemie Popescu, patron al firmei SC Alberta SRL, a spus că: ”acolo unde participa Pătraşcu nu aveau voie să intre cu el la licitaţie decât firmele care acceptau să fie ”mână moartă”, adică să dea un preţ mai mare, ca să piardă. Mie personal mi-a spus Doru Epure, o dată, să nu mă bag peste Foresta Curtea de Argeş, că-mi dă el o altă partidă să exploatez, dar am renunţat la ea pentru că ieşeam în pierdere.”
Trai bun
În timp ce procesele şi anchetele penale curg, Doru Epure îşi vede liniştit de treabă. Conduce două Jeep-uri Toyota, locuieşte într-un apartament din centrul Târgu Jiului, în timp ce în altul în care a stat are firma de exploatare fosrestieră vărul său Manasia, şi a construit în staţiunea Rânca, în aproape un an, o pensiune. El susţine, însă, că nu are nici un amestec în retrocedarea Muntelui Dumitra: ”Eram şef de ocol, dar nu eu am semnat din partea ocolului retrocedarea, ci un subaltern al meu care făcea parte din comisia locală la Bumbeşti Jiu.” După cum ne-a declarat Doru Epure, Liviu Pătraşcu nu are nimic de declarat. Cât despre noul prefect de Gorj, Ion Florescu, acesta spune că vinovaţii trebuie pedepsiţi: „Am rămas stupefiat de cele aflate, iar dacă ce aţi descoperit dumneavoastră e adevărat şi nu am motive să mă îndoiesc, vinovaţii trebuie să plătească, indiferent cine sunt!”
Cazul „Muntele Duimitra” e în cercetare la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar o parte din el se judecă, pe bucăţi, la instanţele din Târgu Jiu şi Braşov, după ce prefectura s-a sesizat şi a cerut anularea actelor care nu sunt în regulă.
În numerele trecute ale săptămânalului Vertical aţi putut citi despre: Modul în care a fost retrocedat Muntele Dumitra, schimburile de terenuri urmate de asta și încercarea mafiei pădurilor de a pune mâna pe cele mai bune păduri din Gorj, Dumbrava Tismana și Muncelu din Crasna, în schimbul unor stâncării.