Hotărâri Consiliu Mătăsari, ianuarie 2025

ROMÂNIA

JUDEȚUL GORJ

COMUNA MĂTĂSARI

CONSILIUL LOCAL

                                                          HOTĂRÂREA  NR. 1

       privind actualizarea studiului de fezabilitate și a documentației tehnico-economice, a devizului general și a bugetului proiectului pentru obiectivul de investiție „Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj”

                                    Consiliul Local al Comunei Mătăsari, județul Gorj;

                                                             Având în vedere:

  • Referatul de aprobare nr.364/20.01.2025 al Primarului comunei Mătăsari, județul Gorj;
  • Raportul de specialitate nr.371/21.01.2025, întocmit de către compartimentul urbanism din cadrul Primăriei Mătăsari;
  • HCL nr.13/04.03.2024 privind aprobarea documentației tehnico economice – studiul de fezabilitate, a indicatorilor tehnico – economici și a devizului general pentru obiectivul de investiție „Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj”                                          
  • HCL nr.14 /04.03.2024 privind aprobarea depunerii proiectului „Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj’’ pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice finanțare din fondul pentru modernizare;
  • Studiul de Fezabilitate, documentația tehnico-economică și bugetul proiectului actualizat pentru obiectivul de investiții ,, Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj”;

                                                    În conformitate cu prevederile:

  •  Hotărârii nr.907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
  • Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;
  • Art.43 alin.4 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislative pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • Prevederile Ordinului nr.1431 din 1 noiembrie 2023 al ministrului energiei pentru aprobarea Ghidului solicitantului –Condiții specifice de accesare a finanțării din Fondul pentru modernizare –Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice, publicat în Monitorul Oficial nr.1022 din 9 Noiembrie 2023;
  • Prevederile Ghidului solicitantului –Condiții specifice de accesare a finanțării din Fondul pentru modernizare –Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice, publicat în Monitorul Oficial nr.1022 din 9 Noiembrie 2023;

     În temeiul art. 139 alin. (3) lit. g) coroborat cu art. 196 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ,

H O T Ă R Ă Ș T E

         Art.1 Se aprobă Studiul de fezabilitate și documentația tehnico-economică actualizate pentru obiectivul de investiție „Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj”, conform Anexei nr.1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

         Art.2 Se aprobă devizul general actualizat pentru obiectivul de investiții „Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj” conform Anexei nr.2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

         Art.3 Se aprobă bugetul proiectului actualizat pentru obiectivul de investiții „Construire Parc Fotovoltaic, Comuna Mătăsari, județul Gorj”, conform Anexei nr.3, parte integrantă din prezenta hotărâre, cu următoarele valori:

IValoarea totală a investiției(I=II+III) (col 4 din buget –tabel 1 Anexa 7) 1.561.334,20
    Din care TVA(col 3 din buget –tablel 1 Anexa 7) 248.368,00
IIValoarea neeligibilă a investiției (col 4 –col 7 din buget –tabel 1 Anexa 7) 517.397,72
IIIValoarea eligibilă a investiției (col 7 din buget –tabel 1 Anexa 7) 1.043.936,48
1Valoarea grantului solicitat inclusiv TVA (col 10 din buget –tabel 1 Anexa 7) 1.043.936,48
2Contribuția solicitantului inclusiv TVA (2=I-1) 517.397,72
                                                               din care
 Contribuția solicitantului la valoarea eligibilă                   (col.11 Tabel 1 Anexa 7) 0,00
 Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă (col.12+13 Tabel 1 Anexa 7) 517.397,72

         Art.4 Se aprobă angajarea comunei Mătăsari să asigure fluxul de numerar necesar implementării proiectului și să suporte toate cheltuielile neeligibile care ar putea să apară pe durata derulării proiectului, precum și asumarea atingerii indicatorilor de realizare și de rezultat.

        Art.5 Se aprobă indicatorii de realizare și de rezultat revizuiți, prevăzuți în Anexa nr. 4, care face parte integrantă la prezenta.

        Art.6 Se desemnează primarul comunei Mătăsari, județul Gorj, domnul Gașpăr Gheorghe ca reprezentant în relația cu Ministerul Energiei pentru toate aspectele care țin de implementarea proiectului.

        Art.7 Aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se asigură de către primarul comunei Mătăsari, județul Gorj, prin aparatul de specialitate și se va comunica în termenul prevăzut de lege:

                       – Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, în vederea verificării legalităţii;

                       – Primarului comunei Mătăsari, județul Gorj;

Adoptată astăzi 22 Ianuarie 2025, în ședința extraordinară de îndată, cu un număr de 9 voturi pentru și 3 voturi împotrivă din numărul de 12 consilieri prezenți din totalul de 13 aflați în exercițiu.

       PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                          CONTRASEMNEAZĂ,

                 CONSILIER,                                                           SECRETAR-GENERAL,

       STĂNILOIU CONSTANTIN                                   MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

ROMÂNIA

JUDEŢUL GORJ

COMUNA MĂTĂSARI

CONSILIUL LOCAL

                                                          HOTĂRÂREA NR. 2

   privind ințierea demersurilor pentru Actualizarea Planului Urbanistic General (P.UG.) și a

Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.) al comunei Mătăsari, judetul Gorj

                                      Consiliul Local al Comunei Mătăsari,

                                                       Având în vedere:

– Referatul de aprobare nr.317 din 20 Ianuarie 2025 al Primarului comunei Mătăsari, ca instrument de prezentare și motivare;

– Raportul de specialitate nr.356 din 20 Ianuarie 2025 al compartimentului de urbanism şi amenajarea teritoriului;

– Avizul Arhitectului șef –Consiliul Județean Gorj înregistrat cu nr.38/20.12.2024;

– Prevederile art.46 şi art.51 din Legea nr. 350/2001 privind arnenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare;

– Ordinul M.D.R.T. nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajarea teritoriului şi de urbanism, publicat în M.O. nr. 47/19.01.2011;

– Ordinul 835 din 30 mai 2014 privind abrogarea art. 4 din. Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism;

– Prevederile Legii 190/2013 privind aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 7102.02.2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului.

– Prevederile H.G. nr. 525/1996 privind aprobarea Regulamentului General de Urbanism, republicată;

– Avizele consultative ale comisiilor de specialitate;

– Prevederile Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

              În temeiul art.129, alin. (1), alin. (2) lit.c și alin.(6) lit.c, art.139 alin.(1) și alin (3) lit.e, din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,

HOTĂRĂŞTE:

            Art.1. Se aprobă iniţierea demersurilor pentru actualizarea Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi a Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.) al comunei Mătăsari, judeţul Gorj.

            Art.2. Se aprobă necesitatea și oportunitatea actualizării Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi a Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.) al comunei Mătăsari, judeţul Gorj.

            Art.3. Se aprobă prelungirea termenului de valabilitate al Planului Urbanistic General (P.U.G.) și al Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.) aferent Comunei Mătăsari, județul Gorj, până la data aprobării noului Plan Urbanistic General cu Regulamentul Local de Urbanism aferent.

            Art.4. Cu ducere la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se însărcinează primarul comunei Mătăsari, responsabilul cu urbanismul și amenajarea teritoriului şi compartimentul financiar – contabil, impozite şi taxe locale.

            Art.5. Prezenta hotărâre se va afişa la sediul instituţiei pentru aducere la cunoştinţă publică    locuitorilor Comunei Mătăsari, județul Gorj şi se comunică, în termenul prevăzut de lege:

                       – Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, în vederea verificării legalităţii;

                       – Consiliului Județean Gorj;

                       – Primarului comunei Mătăsari, județul Gorj;   

      Adoptată astăzi, 22 Ianuarie 2025 în şedinţa extraordinară de îndată a consiliului local, cu un număr de 12 voturi pentru, 0 voturi împotrivă, 0 abțineri din totalul de 12 consilieri prezenţi,din totalul celor 13 consilieri în funcţie.

       PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                   CONTRASEMNEAZĂ,

                 CONSILIER,                                                      SECRETAR-GENERAL,

       STĂNILOIU CONSTANTIN                            MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE


ROMÂNIA

JUDEŢUL GORJ

COMUNA MĂTĂSARI

CONSILIUL LOCAL

                                                               HOTĂRÂREA NR.3

Privind aprobarea Studiului de oportunitate, a Regulamentului şi a Caietului de sarcini privind activitatea de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari

                                                 Consiliul Local al comunei Mătăsari, județul Gorj,

                                                                    Având în vedere:

  • Referatul de Aprobare al domnului primar al comunei Mătăsari;
  • Raportul întocmit de compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Comunei Mătăsari, judeţul Gorj, asupra proiectului de hotărâre;
  • O.G.nr.71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local;
  • Legea nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări şi servicii, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică;
  • Avizele consultative ale comisiilor de specialitate;

          În temeiul art. 129 alin. (2) lit.d) și alin. (6) lit.a, art. 139 alin. (1)  și art. 196 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare

                                                                    H O T Ă R Ă Ș T E

Art.1. Se aprobă STUDIUL DE OPORTUNITATE privind decizia de delegare a gestiunii activităţii de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari, conform Anexei nr.1, parte integrantă la prezenta.

           Art.2.  Se aprobă REGULAMENTUL privind activitatea de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie aflate în domeniul public şi privat al comunei Mătăsari, conform Anexei nr.2, parte integrantă la prezenta.

          Art.3.   Se aprobă Caietul de sarcini privind activitatea de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari, conform Anexei nr.3, parte integrantă la prezenta.

          Art.4. Se aprobă tariful de 1,22 lei/mp, conform fişei de fundamentare prevăzută în  Anexa nr.4, parte integrantă la prezenta.

          Art.5. Se aprobă modelul de contract de închiriere pentru suprafeţele cu destinaţie de locuinţă, conform Anexei nr.5, parte integrantă la prezenta.

          Art.6. Prevederile prezentei vor fi duse la îndeplinire de Primarul comunei Mătăsari şi compartimentele de resort din cadrul Primăriei comunei Mătăsari.

      Adoptată astăzi 30 Ianuarie 2025, în sedinta ordinară a consiliului local Mătăsari, cu un număr de 10 voturi pentru și 3 voturi împotrivă din numărul total de 13 consilieri prezenți, din totalul de 13 consilieri aflați în funcție.

                 Președinte de ședință,                                                      Contrasemnează,

               Consilier,                                       Secretar-General

                 Stăniloiu Constantin                       Morega Dragoș-Gheorghe

                                                                 ANEXA nr.  1   la HCL  nr. 3/30.01.2025                                                                                                   

ROMÂNIA                                                                                                                            

JUDEȚUL GORJ                               

COMUNA MĂTĂSARI                     

CONSILIUL LOCAL

 STUDIU DE OPORTUNITATE

PRIVIND DECIZIA DE DELEGARE A GESTIUNII ACTIVITĂŢII DE ADMINISTRARE  A FONDULUI LOCATIV  AL COMUNEI MĂTĂSARI

 
I.  DATE GENERALE

1.1.Obiectul studiului de oportunitate

 Obiectul prezentului studiu de oportunitate îl constituie analiza situației actuale a activităţii de administrare a fondului locativ al Comunei Matasari, evolutia activitatilor acesteia, definirea si cuantificarea in termeni economici si financiari ai riscurilor, repartizarea riscurilor si stabilirea oportunitatii de delegare , prin concesiune ,  a gestiunii activităţii de administrare a fondului locativ al Comunei Matasari , conform legislatiei in vigoare .

 Conform Ordonantei nr.71/2002 serviciile de administrare a domeniului public si privat din care face parte si fondul  locativ sunt destinate satisfacerii unor nevoi ale comunitatii locale , contribuie la ridicarea gradului de civilizatie si confort ale acestora si grupeaza activitati edilitar-gospodaresti si actiuni de utilitate si interes public local.

La nivelul Comunei Matasari obiectul prezentului studiu de oportunitate privind gestiunea activităţii de administrare a domeniului public si privat il reprezintă următoarea activitate:

  • administrarea fondului locativ al comunei Mătăsari

1.2. Scopul studiului de oportunitate

În conformitate cu art.7 și 8 din Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii și cu art.11 din Hotărarea Guvernului nr.867/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii din Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, autoritatea contractantă are obligația de a elabora un Studiu de fundamentare a deciziei de concesionare în orice situație în care intenționează să atribuie un contract de concesiune de lucrări publice sau un contract de concesiune de servicii pe termen lung.

Studiul de fundamentare a deciziei de concesionare, conform art.12 și 13 din H.G. nr.867/2016 trebuie să se axeze pe analiza unor elemente relevante în care se includ: aspectele generale, fezabilitatea tehnică, fezabilitatea economică și financiară, aspectele de mediu, aspectele sociale și aspectele instituționale ale proiectului în cauză, respectiv, să cuprindă o analiză care să permită definirea și cuantificarea în termeni economici și financiari a riscurilor de proiect,  luând în considerare, totodată, și variantele identificate de repartiție a riscurilor între părțile viitorului contract de concesiune, precum și analiza privind încadrarea contractului în categoria celor de concesiune.

Scopul prezentului studiu de fundamentare îl constituie analiza situației actuale a activităţii de administrare a fondului locativ al Comunei Mătăsari și fundamentarea necesității și oportunității de delegare , prin concesiune, a gestiunii acestei activităţi publice.

Elaborarea Studiului de oportunitate și fundamentare privind delegarea gestiunii activităţii de administrare a fondului locativ  al Comunei Mătăsari, are drept scop:

-dimensionarea tehnică și umană a viitorului operator al activităţii de administrare a fondului locativ  al Comunei Mătăsari;

-dimensionarea parametrilor de performanță și costurile necesare pentru realizarea unui serviciu calitativ;

-identificarea investițiilor necesare din punct de vedere a activităţii de administrare a fondului locativ al Comunei Mătăsari pentru activitățiile care vor fi delegate;

-stabilirea duratei contractului de concesiune.

II. ACTIVITATEA DE ADMINISTRARE A FONDULUI LOCATIV

 2.1. Prezentare generală

Serviciile de administrare a fondului locativ sunt destinate satisfacerii unor nevoi ale comunităţilor locale, contribuie la ridicarea gradului de civilizaţie şi confort al acestora şi grupează activităţi edilitar-gospodăreşti şi acţiuni de utilitate şi interes public local.

 Serviciile de administrare a fondului locativ se organizează şi funcţionează cu respectarea următoarelor principii:      

 a) autonomiei locale;

 b) descentralizării serviciilor publice;

 c) responsabilităţii şi legalităţii;

 d) corelării cerinţelor cu resursele;

 e) dezvoltării durabile;

 f) asocierii intercomunale;

 g) parteneriatului public-privat;

 h) liberului acces la informaţii şi consultarea cetăţenilor;

 i) economiei de piaţă şi eficienţei economice.

 La înfiinţarea, organizarea, exploatarea şi funcţionarea serviciilor de administrare a fondului locativ se vor avea în vedere respectarea şi îndeplinirea următoarelor cerinţe:

 a) securitatea serviciilor furnizate/prestate;

 b) continuitatea serviciilor din punct de vedere cantitativ şi calitativ;

 c) adaptabilitatea serviciilor la cerinţele comunităţilor locale;

 d) accesul liber la servicii şi la informaţiile referitoare la acestea;

 e) tarifarea echitabilă a serviciilor furnizate/prestate;

 f) consultarea locuitorilor cu privire la organizarea, exploatarea şi funcţionarea serviciilor de administrare a domeniului public şi privat.

 Gestiunea serviciilor de administrare a fondului locativ se poate organiza în următoarele modalităţi:

 a) gestiune directă;

 b) gestiune indirectă sau gestiune delegată.

  Alegerea formei de gestiune a serviciilor de administrare a fondului locativ se face prin hotărâri ale consiliilor locale, în funcţie de specificul, volumul şi natura bunurilor proprietate publică şi privată, de interesele actuale şi de perspectivă ale unităţii administrativ-teritoriale, precum şi de numărul şi mărimea localităţilor componente.

 Indiferent de forma de gestiune adoptată, activităţile specifice activităţilor de administrare a fondului locativ se organizează şi se desfăşoară pe baza unui caiet de sarcini şi a unui regulament de serviciu, prin care se stabilesc nivelurile de calitate şi indicatorii de performanţă ai serviciilor, condiţiile tehnice, raporturile operator-utilizatori, precum şi modul de tarifare, facturare şi încasare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate.

 Caietul de sarcini şi regulamentul de serviciu se elaborează şi se aprobă de către consiliul local în conformitate cu regulamentul-cadru al serviciilor de administrare a fondului locativ, aprobat prin HG nr. 955/2004, cu modificările și completările ulterioare.

 Indiferent de forma de gestiune adoptată, în virtutea competenţelor şi atribuţiilor ce le revin potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale păstrează prerogativele privind adoptarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare a serviciilor de administrare a fondului locativ, respectiv a programelor de dezvoltare a infrastructurii edilitar-urbane, precum şi dreptul şi obligaţia de a monitoriza şi de a controla:

 a) modul de respectare şi de îndeplinire de către operatori a obligaţiilor contractuale asumate;

 b) calitatea, cantitatea şi eficienţa serviciilor furnizate/prestate;

 c) respectarea indicatorilor de performanţă stabiliţi în contractele de delegare a gestiunii;

 d) respectarea procedurii de fundamentare, avizare şi aprobare a preţurilor şi tarifelor pentru serviciile de administrare a fondului locativ;

 e) modul de administrare, exploatare, întreţinere şi menţinere în funcţiune, dezvoltare şi/sau modernizare a infrastructurii edilitar-urbane încredinţate prin contractul de delegare a gestiunii.

 Finanţarea cheltuielilor curente de funcţionare şi exploatare ale serviciilor de administrare a fondului locativ se asigură astfel:

 a) din veniturile proprii ale operatorilor sau din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, dacă serviciile de administrare a fondului locativ sunt gestionate direct de autorităţile administraţiei publice locale;

 b) din bugetele de venituri şi cheltuieli ale operatorilor, dacă serviciile de administrare a fondului locativ sunt organizate şi se realizează prin delegare de gestiune.

  III. PROPUNEREA DE ORGANIZARE A ACTIVITĂŢII DE ADMINISTRARE A  FONDULUI LOCATIV AL COMUNEI MĂTĂSARI

Autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale au componențe exclusive în ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea, coordonarea și atribuirea serviciilor de administrare a fondului locativ, respectiv administrarea și exploatarea infrastructurii aferente.

        Alegerea modalității de gestiune a activităţii de administrare a fondului locativ al Comunei Mătăsari în baza Ordonantei nr. 71/2002, republicată, se face prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, în conformitate cu strategiile și programele adoptate la nivelul fiecărei localități.

Conform prevederilor Ordonantei nr. 71/2002,  gestiunea serviciilor de administrare a fondului locativ se poate organiza în următoarele modalități:

a) gestiune directa;

b) gestiune delegată. 

            Alegerea formei de gestiune a activităţii de administrare a fondului locativ se face prin hotărâri ale consiliilor locale comunale, orășenești, municipale, ale sectoarelor municipiului București, ale consiliilor județene și/sau ale Consiliului General al Municipiului București, după caz, în funcție de specificul, volumul și natura bunurilor proprietate publică și privată, de interesele actuale și de perspectiva ale unității administrativ-teritoriale, precum și de numărul și mărimea localităților componente.

      Indiferent de forma de gestiune adoptată, activitățile specifice serviciilor de administrare a fondului locativ se organizează și se desfășoară pe baza unui caiet de sarcini și a unui regulament de serviciu, prin care se stabilesc nivelurile de calitate și indicatorii de performanta ai serviciilor, condițiile tehnice, raporturile operator-utilizatori, precum și modul de tarifare, facturare și încasare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate.

         Caietul de sarcini și regulamentul se elaborează și se aprobă de consiliile locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București, consiliile județene și/sau de Consiliul General al Municipiului București în conformitate cu regulamentul-cadru al serviciilor de administrare a fondului locativ, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

     1. Varianta gestiunii directe

În cazul gestiunii directe autoritățile administrației publice locale își asuma nemijlocit toate sarcinile și responsabilitățile privind organizarea, conducerea, finanțarea, gestionarea și controlul funcționării serviciilor de administrare a fondului locativ , respectiv administrarea și exploatarea infrastructurii aferente.

Gestiunea directă se realizează prin intermediul unor operatori furnizori/prestatori de servicii de administrare , care pot fi:

  a)compartimentele pentru serviciile de administrare a fondului locativ , organizate în cadrul aparatului propriu al consiliilor locale comunale, orășenești, municipale și ale sectoarelor municipiului București, al consiliilor județene și /sau al Consiliului General al Municipiului București, după caz;

  b) unul sau mai multe servicii publice, specializate și autorizate conform legii, având personalitate juridică și buget propriu, organizate în subordinea consiliilor locale, comunale, orășenești.

Avantaje Dezavantaje
Dezvoltarea capacitatii tehnice si manageriale in administrarea  fondului locativ  în cadrul Comunei Mătăsari; – Asigurarea continuitătii prestării serviciului de administare a fondului locativ fără a fi nevoie de o procedură de achizitie publică ptr. contractarea serviciului – Controlul direct asupra activitătii; – Dotări tehnice moderne în domeniul respectiv , cu mijloacele necesare desfăşurării activitătilor specifice ; – incasarea profitului din prestarea activitatii – Suplimentarea investitiilor conform oricăror norme care apar ulterior dării în gestiune;– Implicarea redusă a cetătenilor în probleme de de administrare a fondului locativ ; – Serviciul trebuie înfiintat şi organizat în conditiile Legii serviciilor comunitare de utilităti publice nr.51/2006, tinându-se cont de marimea, gradul de dezvoltare şi de particularitătile economico-sociale ale Comunei Mătăsari, în raport cu posibilitătile locale de finantare a functionării, exploatării şi dezvoltării acestora. Costuri mari şi durată mare de timp în derularea procedurilor legale necesare  
                           OPORTUNITĂȚI                           RISCURI
– Angajarea de fortă de muncă şi scăderea somajului; – Îndeplinirea indicatorilor de performantă care fac referire la activitatea prestată; – Indicatorii minimali de performantă ai activităţii de administrare a fondului locativ  pot fi modificati prin hotărâre a Consiliului local al Comunei Mătăsari.  – personal tesa: – administrator ; – personal financiar-contabil ; – personal resurse umane; – personal executiv: – personal protectia muncii si PSI; – personal protectia mediului – paza; – conducători auto; – muncitori necalificati – sef de parc auto – Structura de personal necesară pentru asigurarea serviciului – Asumarea tuturor riscurilor de către serviciul public înfiintat.   

2. Varianta gestiunii delegate

Gestiunea delegată a serviciilor de administrare a fondului locativ implică punerea la dispoziția operatorilor a sistemelor de utilități publice aferente serviciilor delegate, precum și dreptul și obligația acestora de a administra și de a exploata aceste sisteme.

       Pentru atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a fondului locativ , se aplică, după caz, prevederile Legii nr.98/2016, cu modificările și completările ulterioare, respective cele ale Legii nr.100/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și prevederile actelor normative subsecvente emise în aplicarea acestora,  cu respectarea cadrului legal național și al Uniunii Europene în domeniul ajutorului de stat și principiul minimei atingeri aduse concurenței.

Avantaje Dezavantaje
– Angajarea de forța de muncă și scăderea șomajului- Existența  unui cadru competitiv: operator local cu dotări tehnice moderne;- Dotarea operatorului cu mijloacele necesare desfășurării activității din bugetul propriu;- Contractul de delegare prevede îndeplinirea indicatorilor de performanță care fac referire la activitatea prestată;- Posibilitatea concesionării serviciului pe o perioadă pe termen lung;- Încasarea lunara  a unei redevențe care prezintă un venit la bugetul local;- Prin concesiune toate riscurile sunt transferate operatorului.Nu se pot identifica dezavantaje în varianta gestiunii delegate.
                           OPORTUNITĂȚI                           RISCURI
-Reducerea consumului de resurse.- Raport optim între prețul tarifelor și calitatea serviciilor prestate, în corelare cu nevoile urbane și cu dezvoltarea economico-socială a orașului.Există posibilitatea ca societatea să intre în insolvență, fapt care ar periclita buna desfășurare a serviciului și ar obliga autoritatea publică locală să organizeze o nouă procedură de atribuire.

În  vederea  gestiunii și exploatării activităţii de administrare a fondului locativ al Comunei Matasari , propunem gestiunea delegată, prin care autoritățile publice locale pot apela la un operator căruia îi încredințează, în baza unui contract de delegare a gestiunii, gestiunea propriu-zisă a serviciului de administrare a fondului locativ al Comunei Mătăsari.

În procesul delegării, în virtutea componentelor și atribuțiilor ce le revin potrivit legii, autoritățile  publice locale păstrează prerogativele privind adoptarea politicilor și strategiilor de dezvoltare a fondului locativ , respectiv a programelor de dezvoltare a infrastructurii edilitar-urbane, precum și dreptul și obligația de a monitoriza și de a controla:

          a) Modul de respectare și de îndeplinire de către operatori a obligațiilor contractuale asumate;

          b) Calitatea, cantitatea și eficiența serviciilor furnizate/prestate;

          c) Respectarea indicatorilor de performanță stabiliți în contractele de delegare a gestiunii;

IV.  FEZABILITATEA CONCESIONĂRII ACTIVITĂŢII DE ADMINISTRARE A FONDULUI LOCATIV AL COMUNEI MĂTĂSARI

Fezabilitatea tehnică

Activitățile specifice serviciului se gestionează și exploatează prin intermediul unor structuri specializate, denumite în continuare operatori.

Pentru analizarea fezabilității tehnice a soluției propuse, respectiv delegarea gestiunii, se impune o detaliere a ceea ce presupune activitatea indicată efectiv al prestației cu respectarea normelor legale în vigoare. Modificarea tarifelor se va realiza în situații de schimbare semnificativă a echilibrului contractual și va fi aprobată de către consiliul local.

Pe baza analizei prezentate, considerăm că din punct de vedere al fezabilității economico-financiare delegarea gestiunii este soluția oportună.

Aspecte de mediu 

Având în vedere normele legislative privind protecția mediului și adaptarea continuă a acestora la standardele Uniunii Europene, autoritatea administratiei publice are responsabilități și obligații pentru a asigura un mediu sănătos pentru locuitorii comunei.

În desfășurarea este obligatorie respectarea principiilor ecologice. În acest scop, atât Comuna Mătăsari, cât și persoanele fizice și juridice răspund pentru îmbunătățirea microclimatului, înfrumusețarea și protecția peisajului și menținerea curățeniei.

Obligațiile referitoare la respectarea condițiilor de mediu sunt aceleași indiferent de tipul de gestiune ales, fiind necesară obținerea tuturor avizelor și certificatelor  pe care legislația specifică de mediu le prevede.

Diferențierea apare în ceea ce privește obligativitatea efectuării demersurilor ce se impun în acest sens.

Astfel, în cazul gestiunii directe aceste atribuții vor reveni autorității publice locale, în timp ce în cazul delegării gestiunii, aceste aspecte vor cădea în sarcina operatorului economic căruia i se va face delegarea, răspunderea pentru neîndeplinirea obligațiilor în acest sens revenind acestuia.

Pe baza celor prezentate, considerăm că din punct de vedere al aspectelor de mediu delegarea gestiunii este soluția oportună.

Aspecte sociale

În vederea respectării prevederilor din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile publice locale au obligația de a reglementa desfășurarea activităților din cadrul activităţii de administrare  a fondului locativ al comunei Mătăsari cu respectarea următoarelor principii care se referă la aspectele sociale ale comunei:

-responsabilitatea față de cetățeni;

-nediscriminarea și egalitatea de tratament al utilizatorilor;

-transparența, consultarea și antrenarea în decizii a cetățenilor;

Primăria Comunei Mătăsari monitorizează modul de stabilire/ fundamentare/modificare al tarifelor prin aprobarea lor de către Consiliul Local.

Pe baza analizei prezentate, considerăm că din punct de vedere social delegarea gestiunii este soluția oportună.

Aspecte instituționale

Autoritățile administrației publice locale au componență exclusivă în ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea și coordonarea activităţii de administrare a fondului locativ  al comunei Mătăsari având totodată obligația de a crea condițiile pentru eficientizarea structurilor instituționale și a sistemelor aferente prestării serviciului la nivelul localității.

Gestionarea serviciului pe criterii de transparență, competivitate și eficiență, precum și exercitarea.

V. ÎNCREDINȚAREA CONTRACTULUI

       Rezultatele Studiului de fundamentare a deciziei de delegare a gestiunii serviciului de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari, justifică necesitatea și oportunitatea concesiunii și demonstrează faptul că׃

     – serviciul este realizabil;

     – serviciul răspunde cerințelor și politicilor autorității publice locale;

     – alternativa de a concesiona această activitate este cea avantajoasă, deoarece obligațiile privind finanțarea și realizarea investițiilor intră în sarcina concesionarului, autoritatea încasând redevența .

5.1 Nivelul minim al redevenței

Nivelul redeventei va fi stabilit in contract, la nivelul unei sume fixe de 500 lei/an  .

5.2 Îndeplinirea condițiilor la art.36, alin.1, din Legea nr.100/2016 de către societatea Matsalubris SRL

a) UAT Mătăsari exercită asupra societatii Matsalubris SRL un control similar celui pe care îl exercită asupra propriilor departamente sau servicii;

b) mai mult de 80% din activitățile societatii Matsalubris SRL sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredințate de către UAT Mătăsari;

c) nu există participare privată directă la capitalul societatii Matsalubris SRL, cu excepția participațiilor care nu oferă controlul sau dreptul de veto, dar a căror existență este necesară potrivit dispozițiilor legale, în conformitate cu tratatele, și care nu exercită o influență determinantă asupra societatii Matsalubris SRL.

            Potrivit Actului constitutiv al societatii Matsalubris SRL, UAT Comunei Mătăsari deține 100% din capitalul social al acestei societăți.

           Față de cele de mai sus, apreciem că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art.36, alin.1 din Legea nr.100/2016.

                Având în vedere că societatea societatea Matsalubris SRL îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute la alin.1, art.36 din Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, contractul de concesiune se poate atribui direct acesteia.

                 În sensul celor prezentate mai sus, propunem Consiliului Local al Comunei Mătăsari următoarele׃

  1. Stabilirea modalității de gestiune a activităţii de administrare a fondului locativ  al Comunei Mătăsari ca gestiune delegata .
  2. Tipul contractului de delegare a gestiunii să fie contract de concesiune în conformitate cu prevederile Legii nr.100/2016.
  3. Încredințarea contractului de delegare a gestiunii către societatea Matsalubris SRL pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile  Legii nr.100/2016.

6. CONCLUZII ȘI RECOMANDARI

 În concluziile prezentului Studiu de oportunitate se menționează următoarele:

 – având în vedere noile tendințe la nivel național, precum și avantajul controlului direct asupra operatorului, exercitat de autoritățile administrației publice locale se recomandă ca modalitate de gestiune ,,gestiunea delegată” a activităților specifice de administare a fondului locativ al comunei Mătăsari;

 – prestarea activităților specifice din cadrul activităţii de administare a fondului locativ în baza caietelor de sarcini și a regulamentului aprobate de Consiliul Local;

 – plata unei redevențe fixe lunare către Consiliul Local, necesară amortizării bunurilor proprietate publică puse la dispoziția operatorului la data începerii activității;

 – se recomandă o durată a contractului de delegare de 5 ani, cu posibilitatea rezilierii contractului și schimbării modalității de delegare a gestiunii, periodic, dacă în urma analizei, privind eficiența economică rezultă că serviciul nu-și mai atinge indicatorii de performanță.

Inspector Urbanism,

Rasoveanu Marius – Irinel

        PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                                  CONTRASEMNEAZĂ,

                  CONSILIER,                                                                   SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                           MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

                                                                                     ANEXA NR. 2 LA HCL NR.3/30.01.2025

REGULAMENTUL

 PRIVIND ACTIVITATEA DE ADMINISTRARE A FONDULUI  LOCATIV 

ŞI A SPAŢIILOR CU ALTĂ DESTINAŢIE AFLATE ÎN DOMENIUL PUBLIC ŞI PRIVAT AL COMUNEI MATASARI

CAPITOLUL I.

DISPOZIŢII GENERALE

Art. 1. Prezentul Regulament stabileşte cadrul juridic unitar privind activitatea de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie, definind modalităţile şi condiţiile cadru ce trebuie îndeplinite pentru asigurarea activitatii, indicatorii de performanţă, condiţiile tehnice, raporturile dintre operator, utilizator şi autoritatea publică locală, în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 955/2004, O.G. nr. 71/2002, Legea  nr. 51/2006 şi a Legii nr. 114/1996, precum şi a altor reglementări în domeniu.

Art. 2. Condiţiile tehnice şi indicatorii de performanţă prevăzuţi în prezentul Regulament au un caracter minimal. C.L. Matasari ca organ deliberativ poate aproba şi alţi indicatori de performanţă sau condiţii tehnice pentru activitatea de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie, pe baza unor studii de specialitate.

Art. 3. Prezentul regulament este elaborat în conformitate cu următoarele prevederi legale:

  •  Legea nr. 51/2006, legea serviciilor comunitare de utilităţi publice;

  – Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, aprobată cu modificări prin Legea nr. 3/2003;

  – Hotărârea Guvernului nr. 955/2004 privind aprobarea reglementarilor-cadru de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local;

  – Legea nr. 114/1996, legea locuinţei;

  – Legea nr. 241/2001, pentru aprobarea O.U.G. nr. 40/1999, privind protecţia chiriaşilor şi pentru stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţă cu modificările şi completările ulterioare;

  – Legea nr. 10/2001, legea privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989;

  – Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;

  – Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat;

  – Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

– OUG 57/2019 privind Codul Administrativ;

CAPITOLUL II.

DEFINIŢII

Art. 4. Pentru definirea obiectului prezentului regulament se folosesc următorii termeni:

 a) activităţi edilitar-gospodăreşti – ansamblul acţiunilor de utilitate şi interes public local sau judeţean, desfăşurate din iniţiativa şi sub organizarea autorităţilor administraţiei publice locale, prin care se asigură, într-o concepţie unitară şi coerentă, buna gospodărire şi modernizarea localităţilor, dezvoltarea durabilă a acestora şi a infrastructurii edilitar-urbane, precum şi condiţii normale de muncă, de viaţă şi de locuit pentru comunităţile locale;

     b) domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale – totalitatea bunurilor mobile şi imobile intrate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale prin modalităţile prevăzute de lege şi care nu fac parte din domeniul public al acestora;

     c) domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale – totalitatea bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public local ori judeţean şi care nu au fost declarate prin lege bunuri de uz sau de interes public naţional;

     d) infrastructura edilitar-urbană – ansamblul bunurilor mobile şi imobile dobândite potrivit legii, constând în clădiri, construcţii şi instalaţii tehnologice, echipamente funcţionale, dotări specifice şi mobilier urban, inclusiv terenurile aferente, destinate desfăşurării unor activităţi edilitar-gospodăreşti; infrastructura edilitar-urbană face parte din domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale şi este supusă regimului juridic al proprietăţii publice sau private, potrivit legii;

 e) servicii de administrare a domeniului public şi privat – totalitatea acţiunilor şi activităţilor edilitar-gospodăreşti prin care se asigură administrarea, gestionarea şi exploatarea bunurilor din domeniul public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, altele decât cele date, potrivit legii, în administrarea altor servicii publice locale;

 f) spaţii cu altă destinaţie – spaţii în care se desfăşoară activităţi economice, sociale, culturale, etc. (spaţii comerciale, spaţii pentru prestări servicii, sedii bănci, etc.).

Art. 5. De asemenea în prezentul Regulament mai sunt utilizaţi termenii din Legea nr. 114/1996 –  legea locuinţei:

  Locuinţa  construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

  Locuinţa socială – locuinţa care se atribuie cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii, a căror situaţie economicăă nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

  Locuinţa de serviciu – locuinţa destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale. 

  Locuinţa de intervenţie – locuinţa destinată cazării personalului unităţilor economice sau bugetare, care, prin contractul de muncă îndeplineşte activităţi sau funcţii ce necesită prezenţa în caz de urgenţă în cadrul  respectivelor unităţi economice sau bugetare.

 – Locuinţa de necessitate – locuinţa destinată cazării temporare a persoanelor şi familiilor ale căror locuinţe au devenit inutilizabile în urma unor catastrofe naturale sau accidente sau ale caror locuinţe sunt supuse demolării în vederea realizării de lucrări de utilitate publică, precum şi lucrărilor de reabilitare ce nu se pot efectua în clădiri ocupate de locatari.

Locuinţa de protocol – locuinţa destinată utilizării de către persoanele care sunt alese în unele funcţii ori demnităţi publice, exclusiv pe durata exercitării acestora.

 Casa de vacanţă – locuinţa ocupată temporar, ca reşedinţă secundară, destinată odihnei şi recreerii.

Închirierea locuinţelor se face pe baza acordului dintre proprietar şi chiriaş, consemnată prin contract scris.

 Contractul de închiriere este un contract prin care o persoană numită locator se obligă să asigure unei alte persoane, numită locatar, în folosinţă temporară, totală sau parţială, o locuinţă.

CAPITOLUL  III.

ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA ACTIVITATII DE ADMINISTRARE A FONDULUI LOCATIV

Art. 6. Fondul de locuinţe este compus din:

  – locuinţe sociale;

  – locuinţe în regim normal de închiriere.

Locuinţe libere sunt:

 a) locuinţe care trec în administrarea operatorului fondului locativ, urmare realizării de investiţii;

 b) locuinţe rămase libere urmare a încetării contractului de închiriere prin:

  – solicitarea chiriaşului de a preda locuinţa;

  – rezilierea contractului de închiriere şi evacuarea din locuinţă;

  – decesul titularului.

PERFECTAREA  CONTRACTELOR DE ÎNCHIRIERE

Art. 7. Perfectarea contractelor de închiriere se realizează urmare a repartiţiilor de locuinţe emise de Comisia Socială numită în vederea analizării cererilor şi repartizării locuinţelor care aparţin domeniului public şi privat al Comunei Matasari şi a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, în conformitate cu prevederile Legii Locuinţei nr. 114/1996, cu modificările ulterioare şi normelor de aplicare a acesteia, a Legii nr. 241/2001, pentru aprobarea O.U.G. nr. 40/1999, privind protecţia chiriaşilor şi pentru stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţă.

 PRELUNGIREA CONTRACTELOR DE ÎNCHIRIERE

Art. 8. Asigurarea continuităţii contractelor de închiriere pentru suprafeţele cu destinaţia de locuinţe, prin prelungirea duratei de închiriere  este  reglementată prin acte normative emise de către Guvernul României.

 URMĂRIREA CONTRACTELOR DE ÎNCHIRIERE

Art. 9. Urmărirea executării contractelor de închiriere pentru suprafeţele cu destinaţia de locuinţă, se realizează în conformitate cu legislaţia în vigoare, respectiv Legea Locuinţei nr. 114/1996, cu modificările ulterioare şi normelor de aplicare a acesteia, a Legii nr. 241/2001, pentru aprobarea O.U.G. nr. 40/1999, privind protecţia chiriaşilor şi pentru stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţă, cu modificările şi completările ulterioare.

 SOMAREA ŞI CHEMAREA ÎN JUDECATĂ

Art. 10. Somarea şi chemarea în judecată a chiriaşilor răi platnici, se face prin notificarea persoanelor care locuiesc fără titlu locativ şi întocmirea formalităţilor în vederea evacuării acestora pe cale administrativă şi judecătorească, rezilierea, dacă este cazul, a contractelor de închiriere, recuperarea creanţelor şi evacuarea chiriaşilor cu titlu locativ sau samavolnic care nu respectă clauzele contractuale, precum şi întocmirea oricăror acte şi proceduri referitoare la executarea contractelor de închiriere şi a sancţiunilor prevăzute de lege în caz de neexecutare.

 VÂNZAREA LOCUINŢELOR CONSTRUITE DIN FONDURILE STATULUI,

Art. 11. Vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului care aparţin domeniului privat se realizează de catre Primarul comunei Matasari prin aparatul de specialitatea al primarului. Documentele solicitate de sectorul de fond locativ necesare întocmirii referatului de aprobare a cumpărării sunt:

 – cerere de cumpărare, adresată Primarului Comunei Matasari;

 – în conformitate cu prevederile Legii nr. 112/1995 şi Legea nr. 10/2001, „locuinţele trecute în proprietatea  statului în perioada 06.03.1945 – 22.12.1989 pot fi cumpărate de titularii contractelor de închiriere”, declaraţii notariale pentru persoanele majore care sunt înscrise în fişa suprafeţei locative, cu drept locativ propriu, că renunţă, fără alte clauze, la dreptul locativ în favoarea titularilor contractului de închiriere, pentru a cumpăra apartamentul;

 – certificat de atestare fiscală privind înregistrarea la plata taxelelor locale cu alte imobile;

 – copii buletine;

 – documentaţia pentru înscrierea în cartea funciară ;  

– adeverinţă de achitare a utilităţilor;

 – adeverinţă de achitare a chiriei;

 – verificarea în teren şi aprobarea stării tehnice a locuinţei;

 – calculul preţului de vânzare;

 – achitarea preţului de către cumpărător la casieria unitatii;

 – perfectarea contractului de vânzare-cumpărare la notar.

GESTIUNEA  ACTIVITATII DE ADMINISTRARE A FONDULUI LOCATIV

Art. 13. Gestiunea activitatii de administrare a fondului locativ se organizează la nivelul Comunei Matasari după criteriul raport cost-calitate optim pentru serviciile furnizate/prestate şi ţinându-se cont de mărimea, gradul de dezvoltare şi de particularităţile economico-sociale ale Comunei Matasari de starea infrastructurii edilitar-urbane şi de posibilităţile de dezvoltare.

Art. 14.  (1) Gestiunea activitatii de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie din Comuna Matasari se realizează  în condiţiile Legii nr. 51/2006, prin  gestiune delegata.

    (2) Activităţile specifice de administrare a fondului locativ se organizează şi se desfăşoară pe baza Regulamentului de functionare şi a Caietului de sarcini, ambele  aprobate prin hotărârea C.L. Matasari.

Art. 15. – Gestiunea delegată este modalitatea de gestiune în care autorităţile administraţiei publice locale sau asociaţiile de dezvoltare comunitară, după caz, transferă unuia sau mai multor operatori toate sarcinile şi responsabilităţile privind furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice, precum şi administrarea şi exploatarea sistemelor de utilităţi publice aferente acestora, pe baza unui contract, denumit în continuare contract de delegare a gestiunii.

Art. 16. – (1) Activitatea de monitorizare, precum şi controlul respectării prevederilor regulamentului activitatii de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie aferente domeniului public şi privat al Comunei Matasari, se realizează de către autoritatea publică locală a  Comunei Matasari.

                     (2) Primăria Comunei Matasari va urmări şi verifica atingerea şi respectarea indicatorilor de performanţă ai serviciului prevăzuţi în prezentul Regulament.

CAPITOLUL IV.

DREPTURI ŞI OBLIGAŢII

DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE AUTORITĂŢII ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE

Art. 17. Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele drepturi:

  • stabilirea, ajustarea, modificarea şi aprobarea preţurilor, tarifelor şi taxelor propuse de operator;
  • să sancţioneze operatorul în cazul în care acesta nu asigură continuitatea serviciului, nu respectă indicatorii de performanţă şi parametrii de eficienţă la care s-a angajat, cu excepţia situaţiilor care nu se datorează operatorului de serviciu;
  • în cazul unor abateri grave şi repetate ale operatorului, autoritatea administraţiei publice locale poate anula hotărârea de atribuire a gestiunii serviciului;

 d) să monitorizeze şi să exercite controlul cu privire la prestarea serviciilor şi să ia măsurile necesare în cazul în care operatorul  nu asigură indicatorii de performanţă şi continuitatea serviciilor pentru care s-a obligat.

Art. 18. Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii:

a) asigurarea  funcţionării  serviciului de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie în bune condiţii;

b) luarea iniţiativelor şi adoptarea hotărârilor de reglementare a serviciului de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie;

c) exercitarea competenţelor şi responsabilităţilor ce le revin potrivit legislaţiei în vigoare, referitoare la serviciul de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie.

Art. 19. Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele obligaţii:

  1. să elaboreze, să aprobe documentele necesare organizării şi desfăşurării procedurilor de gestiune directă;
  2. să respecte şi să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute în regulament şi caietul de sarcini al activitatii de administrare a fondului locativ  ;
  3. să păstreze confidenţialitatea, în condiţiile legii, a informaţiilor cu privire la activitatea operatorului, altele decât cele publice.

DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE OPERATORULUI

Art. 20. Operatorul furnizor/prestator al activitatii de administrare a fondului locativ are următoarele drepturi:

a) să încaseze contravaloarea serviciilor prestate, corespunzător cantităţii şi calităţii acestora;

b) să propună autorităţilor administraţiei publice locale ajustarea periodică a preţurilor şi a tarifelor, în funcţie de influenţele intervenite în costurile de operare;

c) să sisteze furnizarea/prestarea activitatii.

 Art. 21. Operatorul furnizor/prestator al serviciului de administrare a fondului locativ are următoarele obligaţii:

a) să presteze servicii utilizatorilor cu care au încheiat contracte de furnizare/prestare a activitatii, în conformitate cu clauzele prevăzute în contract;

b) să deservească toţi utilizatorii din aria de acoperire;

c) să respecte indicatorii de performanţă stabiliţi de autoritatea administraţiei publice locale în regulamentul serviciului;

d) să furnizeze autorităţilor administraţiei publice locale informaţiile solicitate şi să asigure accesul la toate informaţiile necesare verificării şi evaluării funcţionării şi dezvoltării activitatii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

e) să pună în aplicare metode performante de management, care să conducă la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurenţiale prevăzute de normele legale în vigoare pentru achiziţiile publice de lucrări, bunuri şi servicii;

f) să asigure finanţarea pregătirii şi perfecţionării profesionale a propriilor salariaţi;

g) să asigure evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională la locurile de muncă;

h) să asigure intruirea şi informarea personalului în problemele de protecţia muncii prin instructaj general/periodic, la locul de muncă.

DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE UTILIZATORILOR

Art. 22. Utilizatorii serviciului de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie au următoarele drepturi:

a) acces neîngrădit la informaţiile publice privind activitatea de administrare a fondului locativ;

b) garantarea accesului şi dreptului de a beneficia de activitatea de administrare a fondului locativ din aria de acoperire a operatorului;

c) de a beneficia de prevederile hotărârilor şi deciziilor cu privire la serviciul de administrare a fondului locativ;

d) de a contesta, în condiţiile legale, hotărârile adoptate de Consiliul Local al Comunei Matasari.

Art. 23. Utilizatorii serviciului de administrare a fondului locativ au următoarele obligaţii:

a) să respecte clauzele contractului de furnizare/prestare şi să îşi achite obligaţiile de plată în conformitate cu prevederile acestora;

b) să achite sumele reprezentând contravaloarea serviciilor facturate;

c) să plătească penalităţi de întârziere egale cu cele stabilite pentru neplata obligaţiilor faţă de bugetul de stat, în cazul în care contravin precizărilor de la lit. b);

d) să respecte prevederile regulamentului activitatii de administrare a fondului locativ în caz contrar fiind pasibili de a fi penalizaţi sau, în anumite cazuri, să li se sisteze serviciul prestat.

CAPITOLUL V.

FINANŢATAREA ACTIVITATII DE ADMINISTRARE A FONDULUI LOCATIV

Art. 24. Cheltuielile curente pentru asigurarea funcţionării propriu-zise a serviciului de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie şi efectuării/prestării activităţilor edilitar-gospodăreşti specifice acestuia, respectiv pentru întreţinerea, reabilitarea şi exploatarea infrastructurii edilitar-urbane aferente domeniului public şi privat al Comunei Matasari, se asigură prin încasarea de la utilizatori, pe baza tarifelor, preţurilor sau taxelor legal aprobate, a unor sume reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate, cu respectarea următoarelor condiţii:

a) organizarea şi desfăşurarea pe principii şi criterii comerciale şi concurenţiale a activităţii prestate;

b) protejarea autonomiei financiare a operatorului;

c) reflectarea costului efectiv al furnizării/prestării serviciului de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie în structura şi nivelul tarifelor, şi ale taxelor locale practicate;

d) ajustarea periodică a preţurilor, tarifelor şi taxelor;

e) recuperarea integrală a cheltuielilor prin tarife sau prin taxe locale;

f) calcularea, înregistrarea şi recuperarea uzurii fizice şi morale a mijloacelor fixe specifice infrastructurii edilitar-urbane aferente acestor servicii prin preţ, tarif sau taxă.

Art. 25.  Finanţarea şi realizarea investiţiilor aferente activitatii de administrare a fondului locativ se face cu respectarea legislaţiei în vigoare privind iniţierea, fundamentarea, promovarea şi aprobarea investiţiilor publice, a legislaţiei privind achiziţiile publice de lucrări, bunuri şi servicii şi cu respectarea dispoziţiilor legale referitoare la calitatea şi disciplina în construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului.

CAPITOLUL VI.

PREŢURI, TARIFE ŞI TAXE

Art. 26. – (1) Nivelul preţurilor şi/sau al tarifelor pentru plata serviciilor de administrare a fondului locativ se fundamentează pe baza costurilor de producţie şi exploatare, a costurilor de întreţinere şi reparaţii, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale şi include o cotă pentru crearea resurselor necesare dezvoltării şi modernizării infrastructurii edilitar-urbane, precum şi profitul operatorului.

    (2) Aprobarea preţurilor şi/sau a tarifelor se face de către Consiliul Local al Comunei Matasari sau prin hotărâri ale Guvernului României.

    (3) Cuantumul şi regimul taxelor locale se stabilesc prin hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Matasari, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    (4) Structura şi nivelul preţurilor, tarifelor şi taxelor vor fi stabilite astfel încât:

a) să acopere costul efectiv al furnizării/prestării activitatii de administrare a fondului locativ;

b) să acopere cel puţin sumele investite şi cheltuielile curente de întreţinere şi exploatare;

c) să descurajeze consumul excesiv şi risipa;

d) să încurajeze exploatarea eficientă a activitatii de administrare a fondului locativ;

e) să încurajeze investiţiile de capital;

f) să respecte autonomia financiară a operatorului.

Art. 27. – (1) Aplicarea de către operator a preţurilor, tarifelor şi taxelor avizate şi aprobate de Consiliul Local al Comunei Matasari este obligatorie.

    (2) Preţurile, tarifele şi taxele aprobate trebuie să respecte următoarele cerinţe:

a) asigurarea furnizării/prestării activitatii de administrare a fondului locativ la nivelurile de calitate şi la indicatorii de performanţă stabiliţi de Consiliul Local al Comunei Matasari prin regulamentul activitatii şi prin contractele de delegare a gestiunii, după caz;

b) realizarea unui raport calitate/cost cât mai bun pentru activitatea de administrare a fondului locativ furnizate/prestate pe perioada angajată şi asigurarea unui echilibru între riscurile şi beneficiile asumate de părţile contractante;

c) asigurarea exploatării şi întreţinerii eficiente a bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, aferente activitatii de administrare a fondului locativ.

CAPITOLUL VII.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ

Art. 28. – (1) Autoritatea Administraţiei Publice a Comunei Matasari stabileşte şi aprobă valorile indicatorilor de performanţă ai serviciului de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie, după dezbaterea publică a acestora.

    (2) Indicatorii de performanţă ai activitatii de administrare a fondului locativ se precizează în prezentul regulament.

    (3) Autoritatea Administraţiei Publice a Comunei Matasari aplică penalităţi operatorului activitatii de administrare a fondului locativ în cazul în care acesta nu prestează serviciul la parametrii de eficienţă şi calitate la care s-a obligat ori nu respectă indicatorii de performanţă ai activitatii.

Art. 29. – (1) Indicatorii de performanţă stabilesc condiţiile ce trebuie respectate de operator pentru asigurarea activitatii de administrare a fondului locativ din Comuna Matasari.

    (2) Indicatorii de performanţă asigură condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească activitatea de administrare a fondului locativ, avându-se în vedere:

a) continuitatea din punct de vedere cantitativ şi calitativ;

b) prestarea serviciului pentru toţi utilizatorii din aria sa de responsabilitate;

c) adaptarea permanentă la cerinţele utilizatorilor;

d) excluderea oricărei discriminări privind accesul la activitatea de administrare a fondului locativ;

e) respectarea reglementărilor specifice din domeniul protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei;

f) implementarea unor sisteme de management al calităţii, al mediului, al sănătăţii şi securităţii muncii.

Art. 30. Indicatorii de performanţă pentru activitatea de administrare a fondului locativ se referă la următoarele activităţi:

a) facturarea şi încasarea contravalorii serviciilor efectuate;

b) îndeplinirea prevederilor contractuale cu privire la calitatea serviciilor efectuate;

c) menţinerea unor relaţii echitabile între operator şi utilizator prin rezolvarea rapidă şi obiectivă a problemelor, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor care revin fiecărei părţi;

d) soluţionarea în timp util a reclamaţiilor utilizatorilor referitoare la serviciul de administrare a fondului locativ şi a spaţiilor cu altă destinaţie;

Art. 31. În vederea urmăririi respectării indicatorilor de performanţă, operatorul activitatii de administrare a fondului locativ trebuie să asigure:

a) gestiunea activitatii de administrare a fondului locativ conform hotărârii de dare în administrare;

b) evidenţa clară şi corectă a utilizatorilor;

c) înregistrarea activităţilor privind facturarea şi încasarea contravalorii serviciilor efectuate;

d) înregistrarea reclamaţiilor şi sesizărilor utilizatorilor şi modul de soluţionare a acestora.

Art. 32. Indicatorii de performanţă (anexa nr. 1 din prezentul Regulament) au caracter minimal şi pot fi modificaţi/suplimentaţi conform prevederilor legale.

CAPITOLUL VIII.

CONSTATAREA ŞI SANCŢIONAREA CONTRAVENŢIILOR

 Art. 33. – (1) Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz, prin:

 a) somarea  privind neîndeplinirea clauzelor prevăzute în contractul de închiriere;

 b) aplicarea unor penalizări corespunzătoare prejudiciilor aduse utilizatorilor, pentru a determina operatorul să remedieze deficienţele constatate. Penalizările vor fi definite în contract;

 c) rezilierea contractului de închiriere dacă, după  încheierea acestuia, se constată încălcarea repetată a obligaţiilor contractuale de către locatar;

 d) drept de retenţie asupra bunurilor aflate în spaţiul închiriat, până la plata integrală a chiriei, penalităţilor.

    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primar sau personalul împuternicit în acest sens.

    (3) Contravenţiile şi aplicarea sancţiunilor se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi a altor prevederi legale în domeniu.

CAPITOLUL IX.

 DISPOZIŢII  FINALE

Art. 34. Soluţionarea tuturor reclamaţiilor referitoare la desfăşurarea activitatii de administrare a fondului locativ se va face în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 Art. 35.Regulamentul activitatiii de administrare a fondului locativ va fi aprobat de către Consiliul Local Comunei Matasari şi intră în vigoare la data aprobării.

Art. 36. Prezentul Regulament va fi modificat şi/sau completat ori de câte ori se vor produce schimbări de natură tehnică, tehnologică şi/sau legislativă care impun acest lucru.

COMISIA:

1. Morega Dragoș-Gheorghe             preşedinte………………………

2. Ciobotea Elena – Georgeta  membru…………………………

3. Cioabă Gheorghe – Daniel  membru…………………………

4. Rasoveanu Marius Irinel  membru…………………………

5. Paicu Elena                   membru…………………………

       PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                                  CONTRASEMNEAZĂ,

                  CONSILIER,                                                                   SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                           MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

Anexa nr. 1

la Regulament

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ ŞI DE CALITATE AI ACTIVITATII DE ADMINISTRARE A  FONDULUI LOCATIV AL COMUNEI MATASARI

Nr.Crt.INDICATORI DE CALITATE ŞI DE PERFORMANŢĂTrimestrulTotal an
IIIIIIIV 
0123456
1.Numărul de solicitări de îmbunătăţire a parametrilor de calitate ai activitatii, rezolvate, raportat la numărul total de cereri de îmbunătăţire a activităţii , pe categorii de activităţi:- administrare fond locativmin. 80%min. 80%min. 80%min. 80%min. 80%
2.Numărul de reclamaţii rezolvate privind serviciile prestate, raportat la numărul total de reclamaţii privind serviciile prestate pe tipuri de activităţi şi categorii de utilizatori.- administrare fond locativ min. 50%min. 50%min. 50%min. 50%min. 50%
3.Ponderea din numărul de reclamaţii de la pct. 2 care s-au dovedit justificate.max. 50%max. 50%max. 50%max. 50%max. 50%
4.Procentul de reclamaţii de la pct. 3 care au fost rezolvate în 15 zile lucrătoare.80%80%80%80%80%
5.Numărul de reclamaţii rezolvate în 48 de ore, raportat la numărul total de reclamaţii pe tipuri de activităţi:- administrare fond locativ60%60%60%60%60%
6.Numărul de reclamaţii rezolvate privind calitatea activităţii prestate, raportat la numărul total de reclamaţii privind calitatea activităţii prestate.85%85%85%85%85%
7.Ponderea din numărul de reclamaţii de la pct. 6 care s-au dovedit justificate.max. 50%max. 50%max. 50%max. 50%max. 50%
8.Numărul de reclamaţii scrise la care s-a răspuns în termen legal, raportat la numărul total de reclamaţii, pe tipuri de activităţi:- administrare fond locativ100%100%100%100%100%
9.Numărul de sesizări din partea Agenţiei de Mediu , Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Inspectoratul de Stat în Construcţii, rezolvate, raportate la total sesizări primite.95%95%95%95%95%
10.Numărul de utilizatori care au primit despăgubiri datorate culpei operatorului sau din cauza nerespectării condiţiilor corespunzătoare de prestare a activităţii.00000
11.Gradul de achitare a datoriilor către bugetul de stat, local şi fonduri speciale.100%100%100%100%100%

                                                                                                  ANEXA NR.3 LA HCL NR.3/30.01.2025

CAIET DE SARCINI

al activitatii de administrare a fondului locativ din comuna  MĂTĂSARI

    CAP. I

    Obiectul caietului de sarcini

    ART. 1

    Prezentul caiet de sarcini stabileşte condiţiile de desfăşurare a activităţii de administrare a fondului locativ, stabilind nivelurile de calitate şi condiţiile tehnice necesare funcţionării acestei activitati în condiţii de eficienţă şi siguranţă.

    ART. 2

    Prezentul caiet de sarcini a fost elaborat spre a servi drept documentaţie tehnică şi de referinţă în vederea stabilirii condiţiilor specifice de desfăşurare a activitatii de administrare a fondului locativ indiferent de modul de gestiune adoptat.

    ART. 3

    Caietul de sarcini face parte integrantă din documentaţia necesară desfăşurării activităţii de administrare a fondului locativ şi constituie ansamblul cerinţelor tehnice de bază.

    ART. 4

    (1) Prezentul caiet de sarcini conţine specificaţiile tehnice care definesc caracteristicile referitoare la nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă, siguranţa în exploatare, precum şi sisteme de asigurare a calităţii, terminologia, condiţiile pentru certificarea conformităţii cu standarde relevante sau altele asemenea.

    (2) Specificaţiile tehnice se referă, de asemenea, la algoritmul executării activităţilor, la verificarea, inspecţia şi condiţiile de recepţie a lucrărilor, precum şi la alte condiţii ce derivă din actele normative şi reglementările în legătură cu desfăşurarea activitatii de admiistrare a fondului locativ.

    (3) Caietul de sarcini precizează reglementările obligatorii referitoare la protecţia muncii, la prevenirea şi stingerea incendiilor şi la protecţia mediului, care trebuie respectate pe parcursul prestării activităţii de administrare a fondului locativ.

    ART. 5

    Termenii, expresiile şi abrevierile utilizate sunt cele din regulamentul activitatii.

    CAP. II

    Cerinţe organizatorice minimale

    ART. 6

    Operatorii activitatii de administrare a fondului locativ vor asigura:

    a) respectarea legislaţiei, normelor, prescripţiilor şi regulamentelor privind igiena muncii, protecţia muncii, protecţia mediului, urmărirea comportării în timp a construcţiilor, prevenirea şi combaterea incendiilor;

    b) exploatarea, întreţinerea şi reparaţia instalaţiilor şi utilajelor cu personal autorizat, în funcţie de complexitatea instalaţiei şi specificul locului de muncă;

    c) respectarea indicatorilor de performanţă şi calitate stabiliţi prin contractul de delegare a gestiunii sau prin hotărârea de dare în administrare a activitatii şi precizaţi în regulamentul activitatii de administrare a fondului locativ.

    d) furnizarea către autoritatea administraţiei publice locale, respectiv A.N.R.S.C., a informaţiilor solicitate şi accesul la documentaţiile şi la actele individuale pe baza cărora prestează activitatea de administrare a fondului locativ, în condiţiile legii;

    e) respectarea angajamentelor luate prin contractele de prestare a activitatii de administrare a fondului locativ;

    f) prestarea activitatii de administrare a fondului locativ la toţi utilizatorii din raza unităţii administrativ-teritoriale pentru care are hotărâre de dare în administrare sau contract de delegare a gestiunii;

    g) aplicarea de metode performante de management care să conducă la reducerea costurilor de operare;

    h) realizarea unui sistem de evidenţă a sesizărilor şi reclamaţiilor şi de rezolvare operativă a acestora;

    i)  personalul necesar pentru prestarea activităţilor asumate prin contract sau prin hotărârea de dare în administrare;

    ART. 7

    Obligaţiile şi răspunderile personalului operativ al operatorului sunt cuprinse în regulamentul activitatii aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Mătăsari.

 ART.8 Fondul locativ al comunei Matasari se compune din 61 de blocuri cu 122 scari si cu un total de 2100 apartamente. Din totalul de 2100 apartamente 819 sunt proprietate privata, 876 apartamente ce pot fi inchiriate si 405 apartamente deteriorate (Anexa nr.1 – Lista unitatilor locative din fondul locativ al comunei Matasari)

CAP. III

Realizarea activitatii de administrare a fondului locativ

ART.9 – Activitatea de administrare a fondului locativ se realizeaza prin organizarea si desfasurarea la nivelul comunei a activitatilor edilitar-gospodaresti specifice dezvoltarii imobiliare.

1) Administrarea cladirilor de locuit

ART.10 – (1) Cladirile de locuit pot fi administrate de persoane fizice sau juridice, asociatii, servicii publice sau agenti economici specializati, dupa caz.

Asigurarea conditiilor de functionare normala atât a locuintelor (apartamentelor) si spatiilor cu alta destinatie decât cea de locuinta, denumite în continuare spatii, aflate in proprietate exclusiva, cât si a spatiilor constructiilor si instalatiilor, aflate în proprietate comuna indivizibila, aferenta condominiului.

(2) Obligatiile operatorului de servicii sunt, în principal, urmatoarele:

a) gestionarea bunurilor si a fondurilor materiale;

b) efectuarea formalitatilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii serviciilor pentru

exploatarea si întretinerea cladirii, derularea si urmarirea realizarii acestor contracte;

c) asigurarea cunoasterii si respectarii regulilor de locuit în comun;

d) reprezentarea intereselor comune în raporturile dintre proprietar si chirias;

e) asigurarea functionalitatii si integritatii elementelor de proprietate, a mijloacelor materiale si

utilizarea lor în bune conditii;

f) stabilirea conditiilor de prestare a serviciilor de întretinere si a reparatiilor curente ale elementelor de constructii si instalatii ale condominiului, la partile comune, dar si la cele folosite în exclusivitate, care pot perturba folosinta normala a partilor comune;

g) achizitionarea materialelor si echipamentelor pentru întretinerea si reparatiile curente ale

proprietatii comune;

h) stabilirea, repartizarea si încasarea c/v consumurilor individuale;

i) verificarea contractelor de închiriere, a persoanelor titulare de contract si a celor care folosesc un spatiu de locuit si stabilirea masurilor de conformare, atunci când este cazul;

j) întocmirea si afisarea listelor lunare cu obligatiile de plata a cotelor de contributie;

k) introducerea la plata consumurilor a persoanelor care locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti, care depasesc limita minima de sedere în condominiu prevazuta prin regulamentul propriu;

l) sesizarea anularii scutirilor/reducerilor la plata în cazul chiriasilor care nu respecta conditiile în

baza carora s-au acordat aceste facilitati;

m) notificarea restantierilor, calcularea si încasarea penalizarilor pentru întârzierea platilor, aplicarea procedurilor de recuperare a restantelor dupa sistemul aprobat de consiliul local si informarea compartimentul de specialitate despre actiunile întreprinse;

n) întocmirea documentelor de predare-primire a locuintelor si verificarea inventarului bunurilor date în folosinta odata cu locuinta.

o)Incheierea si urmarirea contractelor de inchiriere cu toti utilizatorii spatiilor de locuit sau cu atla destinatie.

p)îndeplinirea oricaror alte obligatii stabilite de proprietar în conformitate cu dispozitiile legale.

2) Asigurarea conditiilor sanitare pe domeniul public si privat

2.1. Administrarea condominiilor si spatiilor de folosinta comuna

ART.11 – (1) Curatenia spatiilor de folosinta comuna, (subsoluri, terase, scari, spalatoare, uscatoare, anexe gospodaresti etc.) se va realiza cu respectarea legislatiei în domeniul salubrizarii localitatilor.

(2) Deseurile vor fi depozitate doar în locurile permise.

ART.12 – (1) Activitatile de deratizare, dezinsectie si salubrizare a condominiilor, a spatiilor cu alta destinatie vor fi realizate cu sprijinul operatorilor de servicii de deratizare, dezinsectie si salubrizare, cu respectarea reglementarilor legale în vigoare.

(2) Actiunile de combatere a insectelor si rozatoarelor, efectuate de catre servicii specializate, se

realizeaza numai cu produse pesticide, conform reglementarilor legale în vigoare.

(3) Produsele care se încadreaza în grupele I si a II-a de toxicitate pot fi utilizate numai de operatori calificati si atestati de autoritatea locala de sanatate publica.

(4) Tratamentele cu pesticide din grupele I si a II-a de toxicitate pot fi efectuate în gospodariile

individuale, numai în afara spatiilor de locuit, de catre operatori atestati.

CAP. III

Prevederi finale

ART.13 – (1) Prezentul caiet de sarcini contine conditiile minimale de desfasurare a activitatilor

specifice serviciului de administrare a fondului locativ.

       PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                                  CONTRASEMNEAZĂ,

                  CONSILIER,                                                                   SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                           MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

                                                                                                                           Anexa nr.1

                                                                                                                           la Caietul de sarcini

Lista unitatilor locative din fondul locativ al comunei Matasari

Nr. crt.Date de identificareNumar de unitati locativeAmplasament
TOTAL ProprietateDe inchiriatDeteriorate
1Bloc  A185740170Str. Principala
2Bloc  B1010820Str. Principala
3Bloc  B710730Str. Principala
4Bloc  B8191540Str. Principala
5Bloc  B9191360Str. Principala
6Bloc  C7242040Str. Principala
7Bloc  C2A4836120Str. Principala
8Bloc  A432913142Str. Principala
9Bloc  A4410730Str. Principala
10Bloc  A47382891Str. Principala
11Bloc  A393828100Str. Principala
12Bloc  A40191090Str. Principala
13Bloc  A12101000Str. Principala
14Bloc  A13191081Str. Principala
15Bloc  A14191630Str. Principala
16Bloc  A1510640Str. Principala
17Bloc  A16191810Str. Principala
18Bloc  C412660Str. Principala
19Bloc  G1320320Str. Minei
20Bloc  A4300030Str. Minei
21Bloc  A5302028Str. Minei
22Bloc  C5363330Str. Dealului
23Bloc  A283914241Str. Progresului
24Bloc  A296737246Str. Progresului
25Bloc  F280204416Str. Progresului
26Bloc  C6241950Str. Progresului
27Bloc  A3567292711Str. Progresului
28Bloc  A34192143Str. Progresului
29Bloc  A412914105Str. Progresului
30Bloc  A4276293611Str. Progresului
31Bloc  A30195131Str. Piscului
32Bloc  F44017221Str. Macului
33Bloc  A1957202611Str. Pietii
34Bloc  A20298174Str. Pietii
35Bloc  A216735248Str. Pietii
36Bloc  A223823123Str. Pietii
37Bloc  A233814177Str. Pietii
38Bloc  A243842311Str. Pietii
39Bloc  420785Str. Pietii
40Bloc  5204133Str. Pietii
41Bloc  6191270Str. Pietii
42Bloc  7191252Str. Pietii
43Bloc  8196121Str. Pietii
44Bloc  9197102Str. Pietii
45Bloc  10208102Str. Pietii
46Bloc  C140151510Str. Mioritei
47Bloc  C24062311Str. Mioritei
48Bloc  D7205114Str. Mioritei
49Bloc  F580224018Aleea Narcisei
50Bloc  F680224315Aleea Narcisei
51Bloc  F78094724Aleea Narcisei
52Bloc  A32198101Aleea Narcisei
53Bloc  120974Aleea Jiltului
54Bloc  2201082Aleea Jiltului
55Bloc  3201433Aleea Jiltului
56Bloc  F88073835Aleea Monumentului
57Bloc  F98044531Aleea Monumentului
58Bloc  A1301722Aleea Castanilor
59Bloc  A2302721Aleea Castanilor
60Bloc  A3301920Aleea Castanilor
61Bloc  A63012108Aleea Postei
 Total 2100819876405 

COMISIA:

1. Morega Dragoș-Gheorghe               preşedinte………………………

2. Ciobotea Elena – Georgeta              membru…………………………

3. Cioabă Gheorghe-Daniel       membru…………………………

4. Rasoveanu Marius Irinel              membru…………………………

5. Paicu Elena                               membru…………………………

                             ANEXA NR.4 LA H.C.L. NR.3/30.01.2025

Stabilirea tarifului lunar al chiriei (lei/mp) practicat pentru spatiile cu destinatia de locuinte apartinand domeniului privat al comunei Mătăsari

In conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 310/2007 pentru actualizarea tarifului lunar al chiriei (lei/m2) practicat pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia, precum şi pentru locuinţele de serviciu, locuinţele de intervenţie şi căminele pentru salariaţi ale societăţilor comerciale, companiilor naţionale, societăţilor naţionale şi regiilor autonome

(1) Începând cu luna martie 2007, tariful de bază lunar al chiriei (lei/m2) practicat pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia, precum şi pentru locuinţele de serviciu, locuinţele de intervenţie şi căminele pentru salariaţi ale societăţilor comerciale, companiilor naţionale, societăţilor naţionale şi regiilor autonome este prevăzut în tabelul de mai jos:

   
 Categoria suprafeţelorTariful de bază (lei/m2)
 Suprafaţa locuibilă0,84
 Suprafaţa antreului, tindei, verandei, culoarului, bucătăriei, chicinetei, oficiului, debaralei, cămării, camerei de baie, WC0,34
 Suprafaţa teraselor, pivniţelor, boxelor, logiilor, spălătoriilor, uscătoriilor0,19
 Suprafaţa garajelor1,27
 Suprafaţa dotărilor speciale: piscină, saună, seră, cramă şi altele asemenea1,27
 Suprafaţa anexelor gospodăreşti aferente locuinţelor din mediul rural0,02

(2) Tariful de bază lunar al chiriei (lei/m2) se actualizează în funcţie de rata anuală a inflaţiei prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 ianuarie inclusiv a fiecărui an.

Exemplu de calcul:

Apartament cu 1 cameră: – suprafaţa locuibilă 13,8 mp x 0,84 lei/mp = 11,6 lei

  • Suprafaţa dependinţe 12,2 mp x 0,34 lei/mp = 4,1 lei

Total 15,7 lei lunar pentru o suprafaţă de 26 mp.

Rata inflatiei incepand cu anul 2007

Nr. crt.AnulRata inflatie %Tarif lunar actualizat  lei/mp
120074,80,6
220087,90,65
320095,60,69
420106,10,74
520115,80,79
620123,30,82
720134,00,86
820141,10,87
92015-0,60,86
102016-1,50,85
1120171,30,87
1220184,60,91
1320193,80,95
1420202,60,98
1520215,11,03
16202213,81,18
17202310,41,31
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Se pleacă de la un tarif mediu de 0,6 lei/mp si se ajunge ca in anul 2023 tariful mediu să fie de 1,22 lei/mp. Acest tarif de bază lunar al chiriei (lei/m2) se actualizează în funcţie de rata anuală a inflaţiei prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 ianuarie inclusiv a fiecărui an.

Intocmit,

Rasoveanu Marius Irinel

       PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                                  CONTRASEMNEAZĂ,

                  CONSILIER,                                                                   SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                           MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

                                                                                     ANEXA NR.5 LA HCL NR.3/30.01.2025

ANTET

Nr………….din………………………….

CONTRACT DE ÎNCHIRIERE

Pentru suprafeţe cu destinaţie de locuinţă

 Între subsemnaţii …………………………., în calitate de LOCATOR, cu sediul în Mătăsari, Str. ___________, Bloc. ………., Sc. …., Ap. .., judeţul Gorj, reprezentat prin …………………..  –  ADMINISTRATOR legitimat cu buletin / carte de identitate seria ________ nr. ___________ eliberat/ă de _________________ la data de ___________ şi ________________________________________________ cu domiciliul în ____________________, strada__________________nr._____ bloc____________, sc._____ et._____ ap._____ judeţul(sectorul)____________ legitimat/ă cu buletin/ carte de identitate seria ___________nr._______________eliberat/ă de _____________________ la data de ___________________ în calitate de LOCATAR, a intervenit prezentul contract de închiriere.

I.  Obiectul contractului.

            Primul, în calitate de LOCATOR, închiriază, iar al doilea în calitate de LOCATAR, ia cu chirie locuinţa din MĂTĂSARI, str. _______________, nr._______, bloc__________, sc._________, et.________, ap._________, judeţul GORJ.

Compus din ______camere, în suprafaţă totală de ________mp, suprafaţa utilă de:____mp ( cameră:___mp; cameră:___mp; cameră:_____mp; cameră:_____mp), dependinţe în suprafaţă de:________mp (baie:_____mp; bucătărie:_____mp; Wc:______mp; debara:______mp; cămară:______mp; hol:______mp; pod:_____mp; pivniţă:_____mp; boxă:_____mp şi ______mp curte/grădină), TERASĂ __________mp.

 Locuinţa care face obiectul închirierii va fi folosită de locatar şi familia sa, compusă din:

_______________________________________________________________locatar;

_______________________________________________________________soţ/soţie;

_______________________________________________________________fiu;

_______________________________________________________________fiică;

_______________________________________________________________    _____

_______________________________________________________________    _____

_______________________________________________________________    _____

_______________________________________________________________    _____

 Locuinţa descrisă la capitolul I se predă în stare de folosinţă şi cu inventarul prevăzut în procesul verbal de predare/primire încheiat între subsemnaţii, care face parte integrantă din prezentul contract.

 Termenul de închiriere este de ________ani/luni, cu începere de la data de __________________ până la data de _____________________.

 La expirarea termenului, contractul poate fi reînoit sau prelungit, cu acordul ambelor părţi.

Chiria aferentă locuinţei ce face obiectul contractului.

Chiria lunară este de _____________lei, calculată în conformitate cu prevederile legale. Chiria se datorează începând cu data de ________________ şi se achită în contul propietarului nr. ______________________________________, deschis la ________________________ până la data de 15 ale lunii următoare, pentru luna în curs.

La data încheierii prezentului contract, locatarul a achitat locatorului cu anticipaţie suma de _____________ lei, reprezentând chiria aferentă locuinţei pe o perioadă de _________ luni.

Chiria se va plăti lunar, începând cu data de ________________, la sediul  ……………………….

Pe durata închirierii, cuantumul chiriei se va putea modifica în situaţia în care părţile cad de acord, conform legilor în vigoare. Orice modificare a cuantumului chiriei se va comunica în scris locatarului, cu 15  zile înainte de termenul scadent de plată.

Neplata în termen de 30 de zile de la termenul scadent de plata al facturii atrage o penalizare de 0,01% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmează acesteia, când suma a devenit exigibilă, fără ca majorarea să poată depăşi totalul chiriei restante.

Obigaţiile părţilor.

Locatorul se obligă:

să predea locatarului locuinţa în stare normală de folosinţă;

să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă, în exploatare şi funcţionare, pe toată durata  închirierii locuinţei;

să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenţă a clădirii, elementele de construcţie exterioară a clădirii (acoperiş, faţadă, împrejmuiri, pavimente, scări exterioare), curţi şi grădini, precum şi spaţiile comune din interiorul clădirii (casa scării, casa aşcensorului, holuri, coridoare, subsoluri); să întreţină în bune condiţii instalaţiile comune, proprii clădirii (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, canalizare, instalaţii de încălzire centrală şi preparare a apei calde, centrale termice, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie, ş.a.)

Locatarul se obligă:

să nu schimbe destinaţia spaţiului ce face obiectul prezentului contract;

să locuiască efectiv în spaţiul închiriat;

să nu subînchirieze locuinţa;

să efectueze lucrări de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii de folosinţă exclusivă;

să nu efectueze lucrări de reparaţii curente, sau modificări în apartament si exterior, ce afectează structura de rezistenţă fără avizul scris al locatorului (închiderea balconului, trecerea din bucătărie pe balcon, închiderea accesului din sufragerie spre balcon sau orice alt fel de modificare).

să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi instalaţii din folosinţa comună, deteriorate ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau exteriorul clădirii; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, atunci cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, instalaţii, obiecte şi dotări aferente;

să comunice în termen de 30 de zile orice modificare produsă în venitul net al familiei, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere;

să predea la mutarea din locuinţă, locatorului, locuinţa în stare de folosinţă şi curăţenie şi cu obiectele de inventar trecute în procesul verbal de predare primire, întocmit la preluarea locuinţei.

Nulitatea şi rezilierea contractului.

Sunt nule de drept clauzele incluse în contract, care:

obligă locatarul să recupereze sau să plătească orice sumă cu titlu de reparaţie în sarcina locatorului.

prevăd responsabilitatea colectivă a chiriaşilor în caz de degradare a elementelor de construcţii şi instalaţii,a obiectelor şi dotărilor aferente spaţiilor comune(cu excepţia celor menţionate la capitolul III,pct.B,aşa cum sunt acestea formulate);

impun locatarilor să facă asigurări de daune;

exonerează locatorul de obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor legale;

autorizează locatorul să obţină venituri, prin nerespectarea clauzelor din contractul de închiriere.

Rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face la:

cererea locatarului cu condiţia notificării prealabile, într-un termen de minim 60 de zile;

cererea locatorului, atunci când:

locatarul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutiv;

locatarul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor, şi oricăror altor bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora.

locatarul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei;

locatarul nu a respectat clauzele contractuale;

 c) cererea asociaţiei de proprietari, atunci cînd locatarul nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune, pe o perioadă de 3 luni, dacă acestea au fost stabilite prin contractul de închiriere în sarcina locatarului.

 Evacuarea locatarului se face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, iar locatarul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data executării efective a hotărârii de evacuare.

Încetarea contractului de închiriere.

 Contractul încetează în termen de 30 de zile de la data părăsirii domiciliului de către titularul  contractului sau de la data înregistrării decesului dacă persoanele îndreptăţite prin lege nu au solicitat locuinţa.

Alte clauze convenite între părţi.

Nerespectarea clauzelor contractuale atrage după sine răspunderea materială, civilă sau penală, după caz.

Contractul de închiriere este accesoriu la contractul de muncă.

 Prezentul contract s-a încheiat astăzi ______________________ în 2 exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

  LOCATOR,                                 LOCATAR,

ÎNTOCMIT,

PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                                  CONTRASEMNEAZĂ,

             CONSILIER,                                                                SECRETAR-GENERAL,

 STĂNILOIU CONSTANTIN                                        MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

ROMÂNIA

JUDEŢUL GORJ

COMUNA MĂTĂSARI

CONSILIUL LOCAL

                                                                 HOTĂRÂREA  NR. 4

Privind aprobarea delegării gestiunii activităţii de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari

                                         Consiliul Local al comunei Mătăsari, județul Gorj,

                                                                     Având în vedere:

  • Referatul de Aprobare prezentat de primarul comunei Mătăsari;
  • Raportul întocmit de compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Comunei Mătăsari, judeţul Gorj, asupra proiectului de hotărâre;
  • O.G.nr.71/2002 privind organizarea şi funţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local;
  • Legea nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări şi servicii, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică;
  • Avizele consultative ale comisiilor de specialitate;

   În temeiul art. 129 alin. (2) lit.d) și alin. (6) lit.a, art. 139 alin. (1)  și art. 196 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului Nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

                                                                   H O T Ă R Ă Ș T E

        Art.1. Se aprobă forma de gestiune – gestiune delegată –  a activităţii de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari şi delegarea gestiunii activităţii către Societatea Matsalubris SRL prin concesiune de servicii conform dispoziţiilor art.36 alin.1 din Legea 100/2016.

        Art.2. Se aprobă modelul de contract de delegare a gestiunii prin concesiune de servicii pentru activitatea de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari, conform anexei nr.1, parte integrantă la prezenta.

       Art.3. Se mandatează Primarul comunei Mătăsari, domnul Gaşpăr Gheorghe în vederea semnării contractului de delegare a gestiunii activităţii de administrare a fondului locativ al comunei Mătăsari.

       Art.4. Prevederile prezentei vor fi duse la îndeplinire de Primarul comunei Mătăsari şi compartimentele de resort din cadrul Primăriei comunei Mătăsari.

    Adoptată astăzi 30 Ianuarie 2025, în sedinta ordinară a consiliului local Mătăsari, cu un număr de 10 voturi pentru și 3 voturi împotrivă din numărul total de 13 consilieri prezenți, din totalul de 13 consilieri aflați în funcție.

                 Președinte de ședință,                                                    Contrasemnează,

              Consilier,                                                         Secretar-General

                 Stăniloiu Constantin                            Morega Dragoș-Gheorghe                  

                                                                               ANEXA NR.1 LA H.C.L.4/30.01.2025


    Contract de delegare

a gestiunii activitatii de administrare a fondului locativ prin concesiune de servicii

 nr._________data_______________

    CAPITOLUL I
    Pãrţi contractante

       UAT Comuna Mătăsari, cu sediul în Mătăsari, judeţul Gorj, reprezentată prin Gaşpăr  Gheorghe, având funcţia de primar, pe de o parte, în calitate de delegatar/concedent,

 şi

       SC MATSALUBRIS SRL, codul unic de înregistrare RO23226130, cu sediul principal în MĂTĂSARI, reprezentată prin BLAJ FABIAN, având funcţia de ADMINISTRATOR, pe de alta parte, în calitate de delegat/concesionar, au încheiat prezentul contract de delegare a gestiunii.

          În  temeiul Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi servicii, cu modificările şi completările ulterioare şi a Hotărârii Consiliului local Mătăsari nr.4/30 Ianuarie 2025 privind aprobarea delegării gestiunii serviciului de administrare a fondului locativ, s-a încheiat prezentul contract de concesiune de servicii.


    CAPITOLUL II
    Obiectul contractului de delegare a gestiunii

    Art. 1. – Obiectul contractului este delegarea, prin concesiune, a gestiunii activităţii de administrare a fondului locativ şi constã în dreptul şi obligaţia de a presta activitatea de administrare a fondului locativ, respectiv:  activitãţile de închiriere pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe aparţinând domeniului privat al comunei Mătăsari precum  şi a spaţiilor cu altă destinaţie aflate în domeniul public şi privat al comunei Mătăsari.
    Art. 2. – Obiectivele delegatarului sunt:
    a) îmbunãtãţirea condiţiilor de viaţã ale utilizatorilor prin promovarea calitãţii şi eficienţei acestor servicii;
    b) dezvoltarea durabilã a serviciilor;
    c) protecţia mediului înconjurãtor.
    Art. 3. – Categoriile de bunuri ce vor fi utilizate de operator în derularea contractului sunt urmãtoarele:
    a) bunuri de retur, sunt bunurile publice transmise cu titlu gratuit în administrarea delegatului, inclusiv cele realizate pe durata contractului de delegare în scopul îndeplinirii obiectivelor delegãrii şi care, la încetarea contractului, revin de plin drept gratuit, în bunã stare, exploatabile şi libere de orice sarcini sau obligaţii delegatarului. În cazul încetãrii contractului înainte de termen, delegatarul este îndreptãţit sã primeascã valoarea neamortizatã a bunurilor realizate din fondurile sale;
    b) bunuri de preluare – sunt bunuri de preluare acele bunuri care la încetarea contractului de delegare pot reveni delegatarului, în mãsura în care acesta din urma îşi manifestã intenţia de a prelua bunurile respective în schimbul plãţii unei compensaţii, în condiţiile legii;
    c) bunuri proprii – sunt bunuri proprii acele bunuri care la încetarea contractului rãmân în proprietatea delegatului.

    CAPITOLUL III
    Dispoziţii generale

    Art. 4. – Contractul de delegare a gestiunii are ca anexe obligatorii urmãtoarele:
    a) caietul de sarcini privind furnizarea/prestarea activitatii – anexa 1;
    b) regulamentul activitatii – anexa 2;
    c) inventarul bunurilor mobile şi imobile, proprietate publicã sau privatã a comunei Mătăsari, aferente activitatii – anexa 3;
    d) procesul-verbal de predare-preluare a bunurilor prevãzute la lit. c) – anexa 4;

     
    CAPITOLUL IV
    Durata contractului

    Art. 5. – Durata contractului de delegare a gestiunii este de 5 ani.

    Art. 6. – Contractul de delegare a gestiunii poate fi prelungit doar o singură dată, pentru o perioadă care nu poate depăşi jumătate din durata iniţială.


    CAPITOLUL V
    Redevenţa

    Art. 7. – Redevenţa este de 500 lei şi va fi plãtitã anual.
    Art. 8. – Delegatul are obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data semnãrii contractului, sã depunã cu titlu de garanţie o sumã fixã de 1(unu) lei reprezentând 100% din suma obligaţiei de platã a redevenţei datorate pentru primul an de activitate.
    Art. 9. – Suma prevãzutã la art. 7 va fi plãtitã prin filã cec, ordin de platã, în contul nr. RO 42 TREZ 33824700220, deschis la TREZORERIA MOTRU sau la casieria Primăriei comunei  Matasari.

    CAPITOLUL VI
    Drepturile pãrţilor

    Drepturile delegatului
    Art. 10. – Delegatul are urmãtoarele drepturi:
    a) sã exploateze în mod direct, pe riscul şi pe rãspunderea sa, bunurile, activitãţile şi serviciile publice care fac obiectul contractului de delegare a gestiunii;
    b) sã încaseze contravaloarea serviciului/activitãţii prestat/prestate;
    c) sã iniţieze modificarea şi/sau completarea prezentului contract, în cazul modificãrii reglementãrilor şi/sau a condiţiilor tehnico-economice care au stat la baza încheierii acestuia;
    d) sã aplice preţul/tariful aprobat conform legislaţiei în vigoare;
    e) sã încheie contracte de furnizare/prestare a serviciului/activitãţii cu toţi utilizatorii;
    f) sã propunã ajustarea şi modificarea preţurilor/tarifelor.

    Drepturile delegatarului
    Art. 11. – Delegatarul are urmãtoarele drepturi:
    a) de a stabili şi de a aproba programele de reabilitare şi modernizare a dotãrilor existente, cu consultarea delegatului;
    b) de a corela cu programele de dezvoltare economico-socialã a localitãţilor şi de amenajare a teritoriului efectuarea lucrãrilor de investiţii în scopul realizãrii acestora într-o conceptie unitarã;
    c) de a aproba studiile de fezabilitate privind reabilitarea şi modernizarea dotãrilor publice aferente serviciilor publice delegate;
    d) de a realiza investiţii de interes comun în domeniul infrastructurii tehnico-edilitare aferente activitatii delegate;
    e) de a finanţa realizarea de lucrãri necesare serviciilor publice delegate;
    f) de a-şi manifesta intenţia de a dobândi bunurile de preluare şi de a solicita delegatului încheierea contractului de vânzarecumpãrare cu privire la aceste bunuri. În termen de 30 zile delegatarul este obligat sã îşi exercite dreptul de opţiune sub sancţiunea decãderii;
    g) de a inspecta bunurile, activitãţile şi serviciile publice delegate; de a verifica stadiul de realizare a investiţiilor, precum şi modul în care este satisfãcut interesul public; de a verifica respectarea obligaţiilor asumate prin contract, cu notificarea prealabilã a delegatului şi în condiţiile prevãzute în caietul de sarcini şi în regulamentul serviciului;
    h) de a aproba structura şi ajustãrile de tarife propuse de cãtre delegat, în baza avizului autoritãţii de reglementare şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    i) de a rezilia contractul, în condiţiile legii, în cazul în care delegatul nu respectã obligaţiile asumate prin contractul de delegare.

    CAPITOLUL VII
    Obligaţiile pãrţilor

    Obligaţiile delegatului
    Art. 12. – Delegatul are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã obţinã de la autoritãţile competente avizele, acordurile şi autorizaţiile necesare prestãrii/furnizãrii serviciului/activitãţii delegate;
    b) sã respecte angajamentele luate prin contractele de delegare a gestiunii;
    c) sã respecte prevederile regulamentului serviciului delegat, caietului de sarcini al activitatii şi ale celorlalte reglementãri specifice activitatii delegate;
    d) sã serveascã toţi utilizatorii din unitatea administrativ-teritorialã unde i-a fost delegat/delegatã serviciul/activitatea;
    e) sã respecte indicatorii de performanţã prevãzuţi în anexa la regulamentul serviciului delegat;
    f) sã furnizeze delegatarului informaţiile solicitate şi sã asigure accesul la toate informaţiile necesare în vederea verificãrii şi evaluãrii funcţionãrii şi dezvoltãrii serviciilor publice delegate în conformitate cu clauzele contractului de delegare şi cu prevederile legale în vigoare;
    g) sã aplice metode performante de management care sã conducã la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurenţiale oferite de normele legale în vigoare;
    h) sã preia de la delegatar, pe bazã de proces-verbal de predare-preluare, patrimoniul, precum şi personalul angajat, aferent realizãrii serviciilor delegate;
    i) sã efectueze serviciul public delegat conform prevederilor regulamentului activitatii şi caietului de sarcini, în condiţii de calitate şi eficienţã;
    j) sã fundamenteze şi sã supunã aprobãrii preţurile/tarifele ce vor fi utilizate pentru serviciul/activitatea delegat/delegatã;
    k) sã nu subdelege activitatea şi bunurile care fac obiectul delegãrii;
    l) sã plãteascã redevenţa la valoarea prevãzutã şi la termenul stabilit în contractul de delegare a gestiunii;
    m) sã ia toate mãsurile necesare privind bunurile de retur, astfel încât, la încheierea contractului de delegare, sã nu fie afectatã capacitatea delegatarului de a realiza activitatea;
    n) sã fundamenteze necesarul anual de fonduri pentru investiţii din surse proprii;
    o) sã propunã delegatarului scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe aparţinând patrimoniului delegat în baza legislaţiei în vigoare;
    p) sã transmitã delegatarului modificãrile de patrimoniu apãrute în cursul anului, precum şi situaţia patrimoniului public (cantitativ şi valoric) la data de 31 decembrie a fiecãrui an pentru înregistrarea în contabilitatea acesteia;
    r) sã restituie bunurile de retur, în deplinã proprietate, în mod gratuit şi libere de orice sarcini, la încetarea contractului de delegare a gestiunii;
    s) la încetarea contractului de delegare a gestiunii din alte cauze decât termenul, forţa majorã, delegatul este obligat sã asigure continuitatea prestãrii activitãţii în condiţiile stipulate în contract, pânã la preluarea acesteia de cãtre delegatar, dar nu mai mult de 90 de zile;
    ş) sã notifice cauzele de naturã sã conducã la reducerea activitãţii şi mãsurile ce se impun pentru asigurarea continuitãţii activitãţii;
    t) sã ia mãsurile necesare privind igiena, siguranţa la locul de muncã şi normele de protecţie a muncii;
    ţ) sã predea la încheierea contractului toatã documentaţia tehnico-economicã referitoare la activitatea gestionata;
    u) sã realizeze investiţii, conform angajamentelor asumate, anexã la contract;
    v) sã respecte condiţiile impuse de natura bunurilor, activitãţilor sau serviciilor publice (protejarea secretului de stat, materiale cu regim special, condiţii de siguranţã în exploatare, protecţia mediului, protecţia muncii, condiţii privind folosirea şi protejarea patrimoniului etc.);
    x) în cazul în care delegatul sesizeazã existenţa sau posibilitatea existenţei unei cauze de naturã sã conducã la imposibilitatea realizãrii activitãţii ori serviciului public, va notifica de îndatã acest fapt autoritãţii publice, în vederea luãrii mãsurilor ce se impun pentru asigurarea continuitãţii activitãţii sau serviciului public;
   
    Obligaţiile delegatarului
    Art. 13. – Delegatarul are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã predea delegatului la data intrãrii în vigoare a contractului de delegare toate bunurile, instalaţiile, echipamentele şi dotãrile aferente întregii activitãţi, cu inventarul existent, libere de orice sarcini, pe bazã de proces-verbal de predare-preluare;
    b) sã notifice pãrţilor interesate, la cerere, informaţii referitoare la încheierea prezentului contract de delegare;
    c) sã faciliteze delegatului autorizarea lucrãrilor şi investiţiilor pe domeniul public şi privat, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare;
    d) sã îşi asume pe perioada derulãrii contractului de delegare toate responsabilitãţile şi obligaţiile ce decurg din calitatea sa de proprietar;
    e) sã ia toate mãsurile pentru înlocuirea bunurilor pe care le scoate din uz, în aşa fel încât sã se pãstreze capacitatea de a realiza serviciul public delegat;
    f) sã nu îl tulbure pe delegat în exerciţiul drepturilor rezultate din prezentul contract de delegare;
    g) sã nu modifice în mod unilateral contractul de delegare, în afarã de cazurile prevãzute expres de lege;
    h) sã notifice delegatului apariţia oricãror împrejurãri de naturã sã aducã atingere drepturilor acestuia;
    i) sã verifice periodic urmãtoarele: serviciile publice furnizate şi nivelul de calitate al acestora; îndeplinirea indicatorilor de performanţã şi aplicarea penalitãţilor pentru neîndeplinirea acestora; asigurarea unor relaţii echidistante şi echilibrate între delegat şi utilizatori; clauzele de administrare, întreţinere şi predare a bunurilor publice, planul social de limitare a efectelor negative ale concedierilor.

    CAPITOLUL VIII
    Preţurile/tarifele practicate şi procedura de stabilire, modificare sau ajustare a acestora

    Art. 14. – Stabilirea, ajustarea şi modificarea preţurilor şi tarifelor se vor efectua în conformitate cu procedura de stabilire, modificare sau ajustare a preţurilor şi tarifelor specificã serviciului delegat şi cu respectarea prevederilor legilor speciale.
    Art. 15. (1) Preţurile/tarifele la serviciile delegate la data semnãrii prezentului contract sunt de 1,22 lei/mp pentru activitatea de inchiriere. Pentru locuintele sociale nivelul maxim al chiriei este de 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie.

                 (2)  Nivelul maxim al chiriei nu poate depasi 15% din venitul net lunar pe familie in cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depaseste salariul mediu net lunar pe economie. In cazul in care venitul net lunar pe membrul de familie se situează între venitul mediu net lunar pe economie din dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei lunare nu poate depasi 25% din venitul net lunar pe familie.
    Art. 16. – Contravaloarea activităţilor delegate se va determina în baza preţurilor în vigoare şi a cantitãţilor stabilite conform procedurii de facturare.

    CAPITOLUL IX
    Încetarea contractului de delegare a gestiunii

    Art. 17. – Prezentul contract de delegare a gestiunii înceteazã în urmãtoarele situaţii:
    a) la expirarea duratei stabilite prin contractul de delegare, dacã pãrţile nu convin, în scris, prelungirea acestuia în condiţiile legii;
    b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilateralã de cãtre delegatar, cu plata unei despãgubiri juste şi prealabile în sarcina delegatarului;
    c) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre pãrţi, prin reziliere, cu plata unei despãgubiri în sarcina pãrţii în culpã;
    d) la dispariţia, dintr-o cauzã de forţã majorã, a imobilelor sau în cazul imposibilitãţii obiective a delegatului de a-l exploata, prin renunţare, fãrã plata unei despãgubiri;
    e) în cazul reorganizãrii judiciare sau a falimentului delegatului;
    f) alte clauze de încetare a contractului de delegare a gestiunii, convenite de pãrţi, fãrã a aduce atingere prevederilor legale în vigoare.

    CAPITOLUL X
    Forţa majorã

    Art. 18. – Niciuna dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea la termen sau/şi de executarea în mod necorespunzãtor, total ori parţial, a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract de delegare a gestiunii, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a obligaţiei respective a fost cauzatã de forţa majorã.
    Partea care invocã forţa majorã este obligatã sã notifice celeilalte pãrţi în termen de 30 zile producerea evenimentului, precum şi dovada forţei majore şi sã ia toate mãsurile posibile în vederea limitãrii consecinţelor lui.
    Dacã în termen de 30 zile de la producere evenimentul respectiv nu înceteazã, pãrţile au dreptul sã îşi notifice încetarea de plin drept a prezentului contract de delegare a gestiunii fãrã ca vreuna dintre ele sã pretindã daune-interese.

        CAPITOLUL XI
    Rãspunderea contractualã

    Art. 19. – Nerespectarea doveditã de cãtre pãrţile contractante a obligaţiilor contractuale prevãzute în prezentul contract de delegare a gestiunii atrage rãspunderea contractualã a pãrţii în culpã.
    Partea în culpã este obligatã la plata penalitãţilor prevãzute în caietul de sarcini, iar dacã acestea nu acoperã paguba, pentru partea neacoperitã este obligatã suplimentar la dauneinterese.
    Pãrţile contractante vor stabili în mod explicit care sunt penalitãţile pentru neîndeplinirea fiecãreia dintre obligaţiile asumate în prezentul contract.

    CAPITOLUL XII
    Litigii

    Art. 20. – Litigiile de orice fel ce decurg din executarea contractului de delegare a gestiunii se supun instanţei judecãtoreşti competente, potrivit legii.

    CAPITOLUL XIII
    Alte clauze

    Art. 21. – Modificarea prezentului contract de delegare a gestiunii se face numai prin act adiţional încheiat între pãrţile contractante.
            Prezentul contract de delegare a gestiunii intrã în vigoare la data semnãrii lui şi a fost încheiat în 2 exemplare.


             Delegatar,                                                                                    Delegat,
        Comuna Mătăsari                                                               S. MATSALUBRIS SRL

                Primar,                                                                                Administrator

     GASPAR GHEORGHE                                                                BLAJ FABIAN

               PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ,                                  CONTRASEMNEAZĂ,

                         CONSILIER,                                                   SECRETAR-GENERAL,

              STĂNILOIU CONSTANTIN                           MOREGA DRAGOȘ-GHEORGHE

ROMÂNIA

JUDEȚUL GORJ

COMUNA MĂTĂSARI

CONSILIUL LOCAL MĂTĂSARI

                                                         HOTĂRÂREA NR. 5

privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru obiectivul de investiții „Extindere rețea de gaze naturale în comuna Mătăsari, județul Gorj”, aprobat pentru finanțare prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, precum și a sumei reprezentând categoriile de cheltuieli finanțate de la bugetul local pentru realizarea obiectivului

                                          Consiliul local al  Comunei Mătăsari, județul Gorj

                                                                Având în vedere:

 – Referatul de aprobare nr.420/22.01.2025, din partea domnului Gașpăr Gheorghe –Primarul Comunei Mătăsari;

–  Raportul de specialitate nr.468/ 23.01.2025, întocmit de către Compartimentul de Urbanism din cadrul Primariei Mătăsari;

–  În conformitate cu prevederile art.44 alin.1 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, Hotărârii Guvernului nr.907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, Ordonanței de urgență a Guvernului nr.95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”;

 – Ordinul nr. 1333/2021 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. e) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.95/2021.

 – Avizele consultative ale comisiilor de specialitate;

            În temeiul art.129 alin.2 lit.b, coroborat cu alin.4 lit.d, art.139 alin.3 lit.h, art.154 alin.1 și art.196 alin.1 lit.a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

                                                            H O T Ă R Ă Ș T E:

         Art.1. Se actualizează indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „ Extindere rețea de gaze naturale în comuna Mătăsari, județul Gorj”, conform anexei nr. 1, parte integrantă la prezenta hotărâre.

         Art.2. Se actualizează devizul general aferent obiectivului de investiții „Extindere rețea de gaze naturale în comuna Mătăsari, județul Gorj”, conform anexei nr. 2 parte integrantă la prezenta hotărâre.

         Art.3. Se aprobă finanțarea de la bugetul local al UAT comuna Mătăsari cu suma actualizată de 4.181.104,63 lei, reprezentând categoriile de cheltuieli finanțate de la bugetul local, conform prevederilor art.4 alin. (6) din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. e) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.95/2021, aprobate prin Ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației nr.1333/2021.       

         Art.4. Prezenta hotărâre se va afişa la sediul instituţiei pentru aducere la cunoştinţă publică locuitorilor Comunei Mătăsari, județul Gorj şi se comunică, în termenul prevăzut de lege:

        – Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, în vederea verificării legalităţii;  

        – Compartimentului Buget – contabilitate din cadrul Primăriei comunei Mătăsari, județul Gorj;

        – Compartimentului Urbanism din cadrul Primăriei Comunei Mătăsari, județul Gorj

        – Compartimentului Achiziții publice din cadrul Primăriei Comunei Mătăsari, județul Gorj

        – Primarului comunei Mătăsari, județul Gorj;

    Adoptată astăzi 30 Ianuarie 2025, în sedinta ordinară a consiliului local Mătăsari, cu un număr de 13 voturi pentru și 0 voturi împotrivă din numărul total de 13 consilieri prezenți, din totalul de 13 consilieri aflați în funcție.

          PREŞEDINTE  ŞEDINŢĂ,                                           CONTRASEMNEAZĂ,

                   CONSILIER,                                                        SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                 MOREGA DRAGOS-GHEORGHE

           ROMÂNIA                              

           JUDEȚUL GORJ                                                                   

           COMUNA MĂTĂSARI                                                           

           CONSILIUL LOCAL MĂTĂSARI

                                                             HOTARAREA NR. 6

                                privind aprobarea ,,Organigramei și Statului de Funcții al

                                                        Societății MATSALUBRIS SRL”

                                         Consiliul Local al Comunei Mătăsari, județul Gorj,

                                                                   Având în vedere:

  • Adresa nr.17/14.01.2025, din partea Societății Matsalubris S.R.L., înregistrată în cadrul instituției noastre sub nr.247/16.01.2024;
  • Referatul de Aprobare nr.422/22 Ianuarie 2025 din partea domnului Gașpăr Gheorghe -Primarul Comunei Mătăsari;
  • Raportul de Specialitate nr.447/23.01.2025, întocmit de secretarul-general al UAT Comuna Mătăsari;
  • Avizele consultative ale comisiilor de specialitate;
  • Prevederile art.129, alin.3, lit.c, din OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

            În baza prevederilor art.196 alin.1, lit.a, din Ordonanța de Urgență nr.57/2019, privind Codul Administrativ;

                                                                 H O T Ă R Ă Ș T E:

       Art.1. Se aprobă Organigrama Societății Matsalubris S.R.L., conform anexei nr.1, ce face parte integrantă din prezenta hotărâre;

       Art.2. Se aprobă Statul de Funcții al Societății Matsalubris S.R.L., conform anexei nr.2, ce face parte integrantă din prezenta hotărâre;

       Art.3. Prezenta hotărâre se va afişa la sediul instituţiei pentru aducere la cunoştinţă publică locuitorilor Comunei Mătăsari, județul Gorj şi se comunică, în termenul prevăzut de lege:

               – Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, în vederea verificării legalităţii;

               – Societății Matsalubris SRL Mătăsari, județul Gorj;

               – Primarului comunei Mătăsari, județul Gorj;

    Adoptată astăzi 30 Ianuarie 2025, în sedinta ordinară a Consiliului local al comunei Mătăsari, cu un număr de 10 voturi pentru și 3 voturi împotrivă din numărul total de 13 consilieri prezenți, din totalul de 13 consilieri aflați în funcție.

          PREŞEDINTE  ŞEDINŢĂ,                                           CONTRASEMNEAZĂ,

                   CONSILIER,                                                        SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                 MOREGA DRAGOS-GHEORGHE

           ROMÂNIA                              

           JUDEȚUL GORJ                                                                   

           COMUNA MĂTĂSARI                                                           

           CONSILIUL LOCAL MĂTĂSARI

                                                             HOTARAREA NR. 7

                      privind utilizarea excedentului bugetului local al anilor precedenți, al  

                                                      comunei Mătăsari, județul Gorj

                                     Consiliul Local al Comunei Mătăsari, județul Gorj,

                                                                   Având în vedere:

  • Referatul de Aprobare nr.530/28.01.2025 din partea domnului Gașpăr Gheorghe -Primarul Comunei Mătăsari;
  • Referatul nr.542/28.01.2025, întocmit de către compartimentul contabilitate din cadrul Primăriei Comunei Mătăsari, județul Gorj;
  • Prevederile art.58 alin.1, lit.a din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;
  • Ordinul Ministerului Finanțelor nr.6688/16.12.2024 privind aprobarea Normelor metodologice privind încheierea exercițiului  bugetar al anului 2024, cu modificările și completările ulterioare;
  • Avizele consultative ale comisiilor de specialitate;
  • Prevederile art.129, alin.2, lit.b și alin.4, lit.a din OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

            În baza prevederilor art.196 alin.1, lit.a, din Ordonanța de Urgență nr.57/2019, privind Codul Administrativ

                                                                  HOTĂRĂȘTE:

        Art.1. Aprobarea utilizării excedentului bugetului local al anilor precedenți, al comunei Mătăsari, județul Gorj, în sumă de 20.278.057 lei astfel:

  • Pentru acoperirea golului temporar de casa la secțiunea Funcționare –1.000.000, 00 lei.
  • Pentru finanțarea secțiunii de Dezvoltare –19.278.057,00 lei.

       Art.2. Prezenta hotărâre va fi dusă la îndeplinire de Primarul Comunei Mătăsari, județul Gorj, prin Compartimentul Contabilitate, impozite și taxe locale,urmărire contracte și achiziții publice din cadrul Primăriei comunei Mătăsari.

       Art.3. Prezenta hotărâre se va afişa la sediul instituţiei pentru aducere la cunoştinţă publică locuitorilor Comunei Mătăsari, județul Gorj şi se comunică, în termenul prevăzut de lege:

               -Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, în vederea verificării legalităţii;

               -Compartimentul Contabilitate, impozite și taxe locale, urmărire contracte și achiziții publice din cadrul Primăriei comunei Mătăsari;

               -Primarului comunei Mătăsari, județul Gorj;

    Adoptată astăzi 30 Ianuarie 2025, în sedinta ordinară a Consiliului local al comunei Mătăsari, cu un număr de 10 voturi pentru și 3 voturi împotrivă din numărul total de 13 consilieri prezenți, din totalul de 13 consilieri aflați în funcție.

          PREŞEDINTE  ŞEDINŢĂ,                                           CONTRASEMNEAZĂ,

                   CONSILIER,                                                        SECRETAR-GENERAL,

        STĂNILOIU CONSTANTIN                                 MOREGA DRAGOS-GHEORGHE