Gorjul, singurul județ cu rechizite pe stoc din anii trecuți

Peste 550.000 de elevi vor primi rechizite gratuite din partea Ministerului Educației în anul școlar 2016-2017. Pentru toate județele s-au acordat fondurile corespunzătoare, la Gorj rechizitele sunt deja în școli din anii trecuți. ISJ Gorj a constatat că majoritatea școlilor dețin rechizite din anii trecuți deoarece elevii nu își fac dosarele ca să intre în posesia lor. O mare parte din vină o poartă primăriile care condiționează eliberarea unor acte de achitarea unor dări, uneori mult mai costisitoare decât costul rechizitelor gratuite.

4812 elevi din Gorj vor primi rechizite gratuite în 2016
4812 elevi din Gorj vor primi rechizite gratuite în 2016

Astfel, pe baza unor dosare sociale, elevii primesc în fiecare an rechizite gratuite dacă fac parte din familii defavorizate și sunt înscriși la unități de învățământ preuniversitar de stat. Pentru anul școlar viitor, Ministerul Educației intenționează să achiziționeze rechizite în valoare de 11.839.670 de lei pentru a le oferi celor peste 550.000 de elevi nevoiași. Pentru circa 5000 de elevi din Gorj aceste rechizite sunt deja în școli din anii trecuți.
Fiecare elev care se încadrează în programul social va primi un pachet în valoare de 25 de lei la ciclul primar și de 30 de lei în învățământul gimnazial, potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Educației.
Cei mai mulți elevi care vor primi rechizite școlare sunt din județele Iasi (39.642), Suceava (32.980), Bacău (29.476), Vaslui (20.579), Dolj (19.675), Brăila (19.263), Neamț (18.600). La polul opus, în județul Ilfov se alocă cele mai puține pachete de rechizite, aici fiind doar 1.890 de beneficiari.
Pentru a beneficia de rechizite gratuite în anul școlar 2015-2016, elevii vor face dovada faptului că venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
Documente necesare pentru a beneficia de rechizite gratuite: copie după certificatele de naștere sau buletin pentru toți copiii din familie; copie după  buletine părinți; adeverință cu venitul net pe luna iulie dacă este șomer sau pensionar copie după cupoanele de pensie sau șomaj  pe luna iulie; copie cupon alocație complementară, monoparentală luna iulie; copie după sentința de divorț și cuponul de pensie alimentară dacă este cazul; copie după certificatul de deces si cupon pensie de urmaș pentru copiii orfani; adeverință de la Primărie pentru ambii părinți că nu beneficiază de terenuri; adeverință de la Administrația  Financiară  pentru ambii părinți că nu sunt în evidență cu venituri impozabile; cerere de solicitare a rechizitelor (secretariat).