Gorjul, omagiu oficial pentru regele Mihai

O delegație a Consiliului Județean  Gorj a adus miercuri un omagiu Regelui Mihai, al cărui sicriu cu trup neînsuflețit a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș din Sinaia pentru câteva ore. Județul Gorj a fost reprezentat de  Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj și de Cristian Toader Pasti, consilier al președintelui Consiliului Județean Gorj.

Consiliul Județean Gorj a prezentat condoleanțe Familiei Regale și a adus un pios omagiu Majestății Sale Regele Mihai I. Delegația prezentă la ceremonialul funerar organizat de Casa Regală la Castelul Peleș din Sinaia, a fost alcătuită din vicepreședintele CJG, Gheorghe Nichifor și consilierul președintelui CJG, Cristian Toader Pasti. La Sinaia au fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Tot miercuri s-a desfășurat și ședința extraordinară a Consiliului Județean Gorj. În deschiderea acesteia, la propunerea președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, consilierii județeni au ținut un moment de reculegere în memoria M.S. Regele Mihai I.
Ședința extraordinară din 13 decembrie a debutat cu o succintă prezentare a vieții Regelui Mihai, urmată de un moment de reculegere. ”În ziua de 5 decembrie a încetat din viață la reședința din Elveția M.S. Regele Mihai I. Născut în 1921 din ilustra familie Hohenzollern, este fiul lui Carol al II-lea, regele României în perioada 1930-1940 și nepot al regelui Ferdinand, de a cărui domnie (1914-1927) se leagă înfăptuirea României Mari. Regele Mihai a domnit sub coordonarea unei regențe în perioada 1927-1930. A cunoscut ambele faze ale participării României la cel de-al Doilea Război Mondial și a fost avansat în ierarhia militară până la gradul de mareșal. Părăsit de aliați, este obligat să abdice la 30 decembrie 1947, plecând într-un lung exil. A purtat cu demnitate în lume numele țării sale și înainte și după 1989. Va fi înmormântat lângă strămoși, de numele cărora se leagă înfăptuirea României moderne. Vă propun în memoria M.S. Regele Mihai I, un moment de reculegere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat Cosmin-Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

În zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017, toate instituțiile publice din Gorj au arborat drapelul național în bernă.