Gorjeni la Marșul pentru Basarabia

Loading

marsul-pentru-basarabiaDuminică, 12 octombrie 2014, printre cei peste 3000 de oameni care au participat la un marş de solidaritate cu Basarabia, la București, s-au aflat și peste 40 de tineri, dascăli și scriitori gorjeni. Fac acest lucru pentru al treilea an consecutiv, alături de Valentin Chepeneag, coordonatorul Platformei Civice „Acțiunea 2012”, Filiala Gorj.
Tinerii gorjeni au venit în centrul Bucureştiului cu steaguri tricolore sau vopsiţi pe faţă în culorile albastru, galben și roșu cerând, alături de ceilalți participanți, cu voce tare unirea Republicii Moldova cu România.
La acțiunea de duminică au luat parte tineri de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Bumbești Jiu, precum și membrii Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu” de la C.N.E.T. Le-au fost alături și membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Tudor Vladimirescu” Gorj, vicepreședintele ANCERM Gorj, prof. Andrei Popete-Pătrașcu declarându-ne că: „organizatorii acțiunii de duminică, din capitală, au vrut să transmită un mesaj unionist, sub sloganul „România Mare, în vechile hotare”. Marşul s-a încheiat așa cum era firesc, fără incidente, după ce organizatorii au citit o „proclamaţie” în atenţia autorităţilor, în care li se cere acestora să aibă „România Mare” ca obiectiv imediat. Prezența multor tineri la acest eveniment nu poate decât să ne bucure. Atitudinea lor subliniază faptul că lecțiile de istorie nu sunt trecute cu vederea, iar valorile și credința națională le păstrează în suflet.”

„Chișinău și București, două inimi românești!”

Marşul, ce a avut loc pentru al treilea an la rând în centrul Capitalei, a fost organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, ai cărei reprezentanţi spun că unirea României cu Republica Moldova este „singura soluţie pentru cetăţenii de peste Prut, în actualul context geopolitic”. Participanţii, mulţi veniţi din ţară şi din Republica Moldova, s-au adunat în zona Muzeului Ţăranului Român, de unde, la ora 14.30, au plecat în marş pe traseul Calea Victoriei – Strada Franceză – Piaţa „Sfântul Anton”.
Despre atmosfera de la București, ne-a vorbit și Valentin Chepeneag, coordonatorul Platformei Civice „Acțiunea 2012”, Filiala Gorj, acesta declarând că: „o parte au fost tineri care şi-au vopsit tricolorul pe faţă şi au purtat haine cu motive tradiţionale. Printre cei veniţi la marş s-au numărat şi persoane în vârstă care spuneau că sunt basarabeni stabiliţi de mult timp în România. Pe pancartele manifestanţilor erau scrise mesaje precum “Vrem Unirea!”, „Unirea, obiectiv naţional” şi „Moldova n-a fost a mea, nu e a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor”. Participanţii au mai scandat „Unitate naţională!”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”.