Gheorghe Adam, un gorjean care a reușit la Moscova

Gorjeanul Gheorghe Adam este profesor universitar doctor și director adjunct în cadrul Laboratorului de Tehnologia Informatică de la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia. Personalitate de prim rang în domeniul fizicii teoretice și fizicii computaționale, Gheorghe Adam s-a întors acasă pentru a primi titlul de ”Cetățean de Onoare al comunei Telești” și pentru a ține o serie de conferințe, cea mai importantă la Universitatea de Vest din Timișoara.

Evenimentul desfășurat la Telești a beneficiat de participarea lui Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara și cel care a organizat întregul eveniment, a lui Cosmin Popescu-președintele Consiliului Județean Gorj, a lui Mihai Weber-deputat de Gorj, a lui Ion Ișfan-inspector școlar general, membrii ai comunității locale din Telești și din familia celui sărbătorit.

Mădălin Bunoiu sublinia cu ocazia ceremoniei de înmânare a titlului de ”Cetățean de Onoare” că suntem în fața unei personalități remarcabile din domeniul științific, ”discipol al înaintașilor săi și continuator al tradiției școlii de fizică teoretică și computațională a Institutului Central de Fizică din București, care i-au deschis orizonturi în lumea cunoașterii științifice prin noi abordări, dându-i strălucirea și recunoașterea binemeritată la nivel național și internațional”.

Ajuns la 74 de ani, Gheorghe Adam nu și-a uitat originile deși ajunge destul de rar la Telești. Omul de știință locuiește la Moscova unde a făcut carieră, remarcabila sa activitate fiind recunoscută și apreciată și în SUA, Elveția, Italia și, bineînțeles, România. Domnia sa a fost asistent AMA al Departamentului de Fizica Materiei Condensate al Universității din Geneva, Elveția, profesor de Fizică Nucleară la Departamentul de Fizică al Universității din București, membru asociat al ICTP Trieste, Italia și în prezent direct al Laboratorului de Tehnologia Informatică de la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia.