Frica de răspundere

Cornel ŞomâcuAm trăit să o vedem și pe asta, dacă acum câțiva ani unii dădeau bani grei și influență să ajungă în Guvern sau să își plaseze oamenii într-o asemenea postură, indiferent de culoarea politică a partidului de la guvernare, acum dai cu tunul ca să găsești un ”kamikaze” să își asume o asemenea sarcină. Premierul Victor Ponta ne spunea zilele trecute acest lucru cu subiect și predicat, puțini sunt cei care vor să vină pe un salariu așa mic ca ministru de Finanțe și să se mai expună public ca DNA și alte structuri să îi ia tot trecutul la puricat. Și nu doar Victor Ponta are o asemenea problemă, Cătălin Predoiu ține ”guvernul din umbră” al PNL la secret și pentru a nu rămâne fără miniștri, unul dintre cei făcuți public va fi arestat în următoarele zile pe motive de retrocedări.
Să nu se înțeleagă că instituțiile statului nu ar trebui să intervină dacă politicienii respectivi au greșit dar, dacă tot o fac la ani buni după evenimente-se anchetează fapte petrecute în intervalul 2004-2012 mai ales-instituțiile care lucrează cu informații ar trebui consultate la asemenea numiri. Adică nu ar trebui să fie posibil ca un ministru în funcție să fie chemat la DNA-exemplu Vâlcov-și pus sub acuzare pentru fapte de pe vremea când era primar sau altul-vă mai aduceți aminte de Relu Fenechiu-trimis după gratii pentru fapte petrecute prin 2005-2006, adică cei care își asumă asemenea numiri ar trebui să știe cine este unul sau altul dintre politicieni.
Faptul că ani de zile Traian Băsescu a manevrat Justiția-sunt suficiente dovezi în acest sens apărute în ultimele luni-a creat premisele să se creadă că politicienii sunt vânați, mai ales când au funcții publice majore ca miniștrii, șefi de instituții sau alte însărcinări. De fapt, cred că meseria de parlamentar de România a devenit cea mai periculoasă din România prin rata de arestați preventiv. Bineînțeles, nimeni nu va recunoaște că respectivii parlamentari și-au cumpărat mandatele în speranța că vor scăpa de brațul legii mai mult sau mai puțin politizat.
Din nefericire, frica de Justiție a blocat totul în ministere, consilii județene și primării, nimeni nu îndrăznește să mai semneze o hârtie, nimeni nu își mai asumă o decizie iar România este o țară în derivă. Frica de DNA este atât de mare ca pe vremuri teama de Securitate deși și atunci ca și acum, securiștii sau procurorii, sunt puțini în raport cu România. Pe vremuri existau informatori, acum sunt denunțători, și de aici problemele…