Festivalul „Maria Lătărețu”, la a XX-a ediție

În perioada 4-7 noiembrie 2013 are loc, la Târgu Jiu, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Național al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”. La preselecție s-au înscris aproape 100 de concurenți, din țară și chiar din afară, iar invitații de onoare sunt Maria Ciobanu, Niculina Stoican și Gheorghe Roșoga.

Maria Lătărețu rămâne o mare doamnă a cântecului românesc, festivalul ce-I poartă numele ajungând la ediția XX
Maria Lătărețu rămâne o mare doamnă a cântecului românesc, festivalul ce-I poartă numele ajungând la ediția XX

Festivalul Național al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu” se adresează solistilor vocali și instrumentiști neprofesioniști ( neangajați într-o institutie profesionistă de spectacole). Secțiunile Festivalului sunt: a) soliști vocali; b) soliști intrumentiști. Condiții de participare: Fiecare județ (sector) a putut participa cu 2 solisti vocali și 2 solisti instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani. Județul gazdă și-a rezervat dreptul de a participa cu câte 4 soliști la fiecare secțiune. Fiecare interpret s-a prezentat în concurs cu două piese:- doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament;- o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral; Laureații cu Marele Premiu și Premiul I obținute la edițiile anterioare ale Festivalului nu au putut participa în concurs.
Spectacolele-concurs au avut ca program de desfășurare zilele de 5 și 6 noiembrie, la Casa de cultura a sindicatelor din Târgu-Jiu, ziua de 7 noiembrie fiind rezervată pelerinajului la Casa-muzeu ,,Maria Lătăretu’’ de la Bălcești, precum și Galei laureaților. Pe lângă spectacolele din Festival, vor avea loc și alte manifestari culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătărețu, de la Bălcești la Târgu-Jiu și vor readuce în memoria gorjenilor tradiții folclorice și nestemate din lada de zestre. În serile de 5 si 6 noiembrie, după spectacolele-concurs, au fost programate recitaluri oferite de Ansamblul folcloric ,,Maria Lătărețu’’ al Școlii Populare de Arte Târgu-Jiu și Ansamblul artistic profesionist ,,Doina Gorjului’’, precum și de invitații acestora, printre care Maria Ciobanu, Niculina Stoican și Gheorghe Roșoga. Gala Laureaților, din seara de 7 noiembrie 2013, va fi urmată de spectacolul extraordinar al Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului” Târgu-Jiu.

Organizatori

Organizatorii Festivalului „Maria Lătărețu” 2013 sunt Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primaria municipiului Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului’’, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Arte Tg-Jiu, Liga Culturală ,,Fiii Gorjului’’ București, Autoritatea Națională pentru Turism, Asociația Culturală “Maria Lătăretu” din Bălcești și Muzeul Județean Gorj.