Festivalul Domnica Trop, ediția a II-a

Sâmbătă, 12 octombrie 2013, s-a desfășurat la Rovinari a II-a ediție a „Festivalului Copiilor Domnica Trop”, la care a fost prezentă însăși „Mama Domnica”, așa cum îi spun toți cei care o iubesc, președintele juriului fiind Nina Predescu. La concurs s-au înscris 23 de copii cu vârsta între 7 și 14 ani, din județele Gorj și Mehedinți

Domnica Trop a renăscut, alături de copiii veniți la festivalul ce-i poartă numele
Domnica Trop a renăscut, alături de copiii veniți la festivalul ce-i poartă numele

Deși pare ciudat, Festivalul Domnica Trop, ediția a II-a, s-a desfășurat la Rovinari, chiar dacă acest oraș gorjean nu are nici o legătură cu viața și activitatea Domnicăi Trop. Inițiatorul festivalului, Dorin Brozbă, a declarat, însă, că aici a găsit disponibilitatea necesară din partea autorităților locale, care au decis să susțină fără nici o ezitare această activitate culturală menită să descopere tinere talente ale folclorului oltenesc. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat la Bumbești Jiu, oraș în care se află Muzeul Arhitecturii Curtișoara, unde a fost înființată Casa Muzeu Domnica Trop, dar organizatorii au decis să-l mute la Rovinari, iar autoritățile de aici sunt hotărâte să-l găzduiască în fiecare an, de acum înainte.
În recital, au cântat: Domnica Trop, Nina Predescu, Oana Pîrvan, Maria Corlan Mischie, Sofia Pleşu, Cristiana Soreanu, Roxana Croitoru, Luiza Ciudin, Adriana Soreanu.
Organizatorii festivalului au fost Primăria și Consiliul Local Rovinari, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Casa de Cultură a orașului Rovinari și Asociația Culturală „Doruleț din România”, parteneri media fiind televiziunea „Datina” din Turnu Severin și N-SAT TV.

Câștigătoare Yasmine Polacek a câștigat Marele Premiu
Câștigătoare Yasmine Polacek a câștigat Marele Premiu

Premiile festivalului

Copiii veniți din localități ale județelor Gorj și Mehedinți să se întreacă în cântece populare specifice celor două județe ale Olteniei au participat cu câte o doină cântată fără acompaniament și câte un cântec cu negativ, juriul având o misiune dificilă, la final, pentru că toți sunt copiii au fost la înălțime. Până la urmă, însă, s-a făcut departajarea, premiile Festivalului Domnica Trop, ediția a II-a, fiind următoarele:
Yasmine Alexandra Polacek- Marele premiu și trofeul festivalului
Cornelia Constantina Orleanu- Turceni- Premul I
Maria Denisa Ungureanu- Motru- Premiul II

Cornelia Olteanu
Cornelia Olteanu

Ingrid Maria Boiengiu- Drobeta Turnu Severin- Premiul III
Bianca Teodora Duică Popescu- Mehedinți- Premiul special oferit de Domnica Trop
Luis Văcaru- Târgu Cărbunești- Premiu special al juriului
Andrada Betej- Prigoria- Premiu special oferit de Nina Predescu
Sanda Dochiu –Mehedinți- Premiu special oferit de Nina Predescu
Laura Ionela Ungureanu – Scoarța – Premiu special oferit de Oana Pîrvan