Dumitru Pîrjol: „Dosarele trenează, dar Asociația Obștea ARC merge înainte”

Loading

Deși i-a fost incendiată casa și spune că a fost amenințat și ademenit cu bani, președintele CA al Asociației Obștea ARC declară că nu va ceda presiunilor
Deși i-a fost incendiată casa și spune că a fost amenințat și ademenit cu bani, președintele CA al Asociației Obștea ARC declară că nu va ceda presiunilor

Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni Radoșeni Cărpinișeni continuă să se confrunte cu probleme din trecut pe care, deși membrii au decis să le înlăture, prin Hotărârea Adunării Generale, niște acte făcute cu persoane interesate continuă să rămână în vigoare. Se apropie sfârșitul anului, iar președintele Consiliului de Administrație, Dumitru Pîrjol, ne-a declarat într-un interviu că, totuși, exercițiul financiar se va încheia cu un profit de 1.500.000 lei.
Reporter: Am urmărit, în timp, acest subiect și putem spune că e un exemplu de proastă practică, dacă vorbim despre anii anteriori. Ce ați făcut dumneavoastră, pentru a aduce Asociația pe linia de plutire?
Dumitru Pârjol: Probabil nu este doar un exemplu de proastă practică, probabil a fost rea intenție, dar până se dovedește acest lucru, rămânem doar la proastă practică, în sensul de a administra proprietatea unor oameni aflați într-o asociație ca a noastră. Este vorba despre două obști de moșneni reunite într-o asociație, care după 2000 și-a făcut statut propriu și și-a preluat proprietățile de la Stat și vorbim de păduri și pășuni în localitățile Crasna din Gorj și Voineasa din Vâlcea.
R: Haideți să facem o recapitulare, pentru cititorii care nu sunt familiarizați cu acest subiect, asupra căruia noi ne-am aplecat de mai mulți ani, ca să vedem ce s-a întâmplat de-a lungul acestor ani, unde ne aflăm și cum s-a ajuns aici. Am încercat să cerem un punct de vedere și fostului președinte al Consiliului de Administrație al Asociației, Dorin Mituțoiu, dar nu a dorit să și-l prezinte.
D.P.: Oricum, eu nu fac acuzații la persoană, ci doar o sinteză în ceea ce privește activitatea Asociației în perioada 2008- 31 mai 2011, perioadă în care domnul Mituțoiu era președinte al Consiliului de Administrație. Și vă spun doar câteva aspecte: masa lemnoasă pe picior, până în 2008, se vindea la fag între 65 și 80 de lei, în perioada 2008- 2011 se vindea cu 20, 25, 45, 47 de lei, iar la rășinoase, până în 2008 masa lemnoasă se vindea cu 170 lei pe mc, iar după 2008 s-a vândut cu prețul de 10 lei, 20 , 22, 27, 40 de lei pe mc. Iar vânzarea s-a făcut către firma președintelui de atunci al Asociației, Dorin Mituțoiu, SC Translemn SRL.
R: L-am întrebat pe domnul Mituțoiu în legătură cu această acuzație și mi-a spus, fără să fie de acord să dea declarație, că nu mai era firma dumnealui când s-au făcut acele contracte.
D.P.: Până în martie 2010 domnul Mituțoiu era și administrator și acționar cu 50%, iar contractele au fost făcute anterior acestei date, când era în firmă.
R.: Cum au justificat oficial cei dinaintea dumneavoastră reducerea față de prețul pieței?
D.P.: O justificare reală și pe date tehnice nu s-a făcut. S-a justificat în fața oamenilor că pădurea este atacată de ipidae (niște insecte care atacă molidul, că s-a uscat și a scăzut calitativ).
R: S-a spus asta oamenilor, dar au existat și niște documente, o corespondență cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vâlcea.
D.P.: S-au făcut niște adrese de la ocolul silvic către ITRSV, dar nu s-a mers mai departe, pentru că trebuia făcută o derogare de la amenajament, iar aceasta se făcea cu niște specialiști care să constate acest lucru. ITRSV-ul, de asemenea, trebuie să verifice și să autorizeze explatarea de masă lemnoasă, ceea ce la noi nu s-a făcut. În Obârșia Lotrului s-au vândut 14.000 de mc fără această verificare, în perioada 2009-2011. Iar asta rezultă din documente pe care le deținem și care fac obiectul unor dosare civile cât și penale. Dosare care nu se referă numai la tăierile de masă lemnoasă ci și la niște contracte păguboase, ca să nu zicem frauduloase, care au dus la pierderi financiare foarte mari. Dacă noi  de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, până în 2010, luam  întreaga sumă de la Uniunea Europeană, ca subvenție pe unitatea de suprafață, făcând dovada utilizării cu membrii asociației care aveau animale și care întrețineau aceste pășuni, sumă care se ridica pe 2009 la 1.300.000 lei, adică 13 miliarde lei vechi, din 2010 s-au făcut contracte de arendă și din toată această sumă Asociația nu a mai luat decât 2 miliarde în 2010. Asta pentru că s-au făcut aceste contracte de arendă încât arendașul plătea nici 10% din banii pe care-i lua de la APIA și nici acești bani nu au fost dați în termene.
R.: În momentul de față care este situația?
D.P.: În momentul de față, prin presiuni și hotărâri ale Adunării Generale pe care instanțele nu le-au prea respectat, am reușit, pentru o parte a suprafețelor, să refacem contractele de arendă, în care acum ponderea este de 80% din subvenția APIA, care intră în contul Asociației ca și chirie a contractului de arendă, iar pentru celelalte contracte, care reprezintă aproape 40% din suprafețele arendate, suntem în litigii și așteptăm hotărârile judecătorești ca să putem lua o măsură după aceea. Sperăm ca toate procesele, dosarele penale, să se încheie și cine se dovedește vinovat să plătească, deși unele dintre ele trenează de ani de zile.
R.: Da, am întrebat și noi, atât la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj cât și la Inspectoratul de Poliție al Județului Vâlcea și  ni s-a spus că cercetările se întârzie pentru că apar mereu noi acte și fapte care întârzie cercetările.
D.P.: Da, pentru că cei care au făcut faptele au interes ca aceste dosare să nu se termine, în primul rând ca ei să nu fie pedepsiți și apoi ca noi să dispărem de la conducere, pentru că în primăvara anului 2014 se încheie mandatul și trebuie să organizăm din nou alegeri.
R.: Și se vrea să se dovedească faptul că n-ați făcut treabă?
D.P.: Treabă am făcut. De la 700 de lei cât am găsit în cont când am venit la conducere, am anulat foarte multe datorii, am plătit unele datorii, am rămas cu un profit, în 2012 de 400.000 de lei, adică 4 miliarde lei vechi și anul acesta sperăm să închidem anul financiar undeva la 1.500.000.
R.: Ați reușit să dați și dividende?
D.P.: Am reușit să dăm și dividende, dăm și masă lemnoasă ușor subvenționată, deci cu prețul de doar 100 de lei pentru membrii asociației.
R.: Ce lucrări mai faceți în Obârșia Lotrului? Știu că în vară vă luptați cu culegătorii de ciuperci să nu lase murdar, ca să nu luați amendă de la Mediu. Acum?
D.P.: Acum facem lucrări de cadastrare în vederea intabulării, pentru a putea închiria terenuri și a emite autorizații de construcție, așa cum a decis Adunarea Geneală. Asta   după ce vom încheia litigiile cu domnul Epure Gheorghe Doru legate de contractele de superficie  încheiate pe o suprafață de peste 10 hectare, pe 99 de ani, cu prețul de 30 de bani pe mp.
A consemnat , Aura Stoenescu