Falșii lideri de opinie

Vorbeam, în urmă cu mai mulţi ani, într-un editorial, despre acei ”ziarişti” care scriu în palmă, în sensul că publicaţiile pe care, cică, le-ar reprezenta apar de câteva ori pe an, de sărbători. Mărturisesc că lucrurile nu s-au schimbat prea mult, unii dintre ei, chiar venerabili pensionari, în lipsă de altă acţiune, se constituie în auditoriul politicienilor mai mult sau mai puţin importanţi. Dar în acest material ne-am propus să privim şi de cealaltă parte a mesei, acolo unde unii turuie despre orice, fără ca cineva să-i tragă de mânecă. Pe unii dintre ei, poate prea mulţi, îi vedeţi pe televiziunile locale spunând vrute şi nevrute, în chestiuni care ar putea să fie tratate şi serios.
Respectivii politicieni nu au fost legitimaţi de votul electoratului, ei au ajuns, de regulă, consilieri locali pe o listă şi cred că acest lucru le dă dreptul să îşi expună părerile în faţa unui auditoriu mult mai mare decât cel format din alegătorii din zona respectivă. Sunt unii care au ajuns pe nişte liste absolut întâmplător şi acum se văd primari sau chiar consilieri locali. Cum spuneam altădată, e cam greu de la copita vacii la ştampila primăriei, dar s-a mai făcut prin judeţ. Cred că presa greşeşte că le dă prea multă importanţă, oamenii respectivi nu au reprezentat şi nu vor fi niciodată mai mult decât un reper nesemnificativ în viaţa politică. Şi partidele respective greşesc pentru că îi promovează. Poate se vor face cunoscuţi prin intermediul media, dar nu şi apreciaţi.
Dar una-i una şi două sunt, deja, mai multe, indivizii respectivi emit păreri şi concluzii care ar trebui să fie însuşite şi de electorat. Dar aberaţiile  lor sunt atât de mari, încât cu greu te poţi abţine să nu râzi de pretenţiile unora, chiar dacă situaţia este mai mult de râsul-plânsul. Afli atât de multe lucruri ciudate, încât stai şi te întrebi dacă individul respectiv e zdravăn. Vedeam, recent, pe un post local, un individ care, în afara unor cuvinte mai puţin telejurnalistice, nu a emis nici măcar o idee care să fie demnă de reţinut. Asta nu ar fi nimic, dacă respectivul individ nu ar fi acuzat fără dovezi diverse stări de lucruri,de parcă el ar fi fost deţinătorul adevărului absolut. Şi ca acesta sunt mai mulţi, unii cu funcţii în diverse partide, dar a-i crede pe cuvânt ar fi o greşeală prea mare.
Mai avem, practic, un an până la alegerile locale din 2012. Trebuie să ne gândim că asemenea indivizi se vor strecura pe liste, mulţi vor prinde şi un consiliu local unde nu vor zice decât ”nu” la toate deciziile primarului, bune sau rele, dacă nu sunt din acelaşi partid. Cei care citiţi aceste rânduri probabil că vă gândiţi că aveţi cunoştinţă de asemenea specimene, nu le daţi un deget că vă ia toată mâna. Gândiţi-vă la faptul că unii au ajuns primari pentru că erau ”Gică contra” şi apoi au distrus localităţi întregi. Avem posibilitatea să ne lipsim de cei care se pot încadra la această categorie. Ne aude cineva?