Expoziție itinerantă dedicată Centenarului Marii Uniri

Loading

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” găzduiește din această săptămână o interesantă expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri. Proiectul aparține Muzeelor din Oltenia și cuprinde o serie de elemente de epocă cu această tematică: documente, fotografii, cărți poștale, costume militare, medalii, alte piese valoroase din perioada Primului Război Mondial. Unul dintre  cele mai valoroase obiecte expuse este, cu siguranță, lada de campanie a Ecaterinei Teodoroiu.

Muzeele din Tg-Jiu, Craiova, Vâlcea și Drobeta Turnu Severin și-au dat mâna pentru organizarea în reședința Gorjului a unei interesante expoziții de mărturii de epocă din anii care au pregătit Marea Unire. Până la sfârșitul acestui an, obiectele vor putea fi admirate și la Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin și Craiova.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, a declarat în exclusivitate pentru săptămânalul ”Vertical”: ”Îmi revine misiunea să mulțumesc colegilor din muzeele Olteniei pentru realizarea acestui proiect dedicat Centenarului, instituția noastră jucând aici un rol deosebit de important. Cei care vor călca pragul Muzeului în aceste zile vor descoperi obiecte bidimensionale și tridimensionale aflate în patrimoniul muzeelor din Oltenia,  în cel al Asociaţiei Detecţii Gorj sau al Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale.  Am acordat o atenție deosebită  la  două personalităţi emblematice ale istoriei noastre locale, Ecaterina Teodoroiu-eroina de la Jiu și Vasile Craiu, asul aviației române la începuturile sale. Așteptăm în această perioadă când expoziția se află la Tg-Jiu ca foarte mulți elevi să ne viziteze pentru a descoperi România de acum un secol”.

La vernisaj au participat reprezentanţi ai autorităţii publice județene și locale, fiind de menționat intervențiile cu tematică istorică a lui Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj și a lui Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Tg-Jiu. Remarcabil rămâne faptul că prin cele două instituții amintite, Gorjul a accesat foarte multe fonduri pentru proiectele dedicate Centenarului.

Primii vizitatori ai expoziţiei au fost elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” şi ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

Potrivit organizatorilor, expoziţia rămâne deschisă până în data de 19 octombrie 2018, intrarea fiind liberă pentru vizitatori. Expoziţia „Centenarul Marii Uniri în Oltenia” este una itinerantă, exponatele vor fi etalate timp de o lună şi la muzeele partenere din Râmnicu Vâlcea, Turnu  Severin şi Craiova.