Când nu învățăm nimic din istorie

Pe 25 octombrie 1924 a avut loc la Iaşi o gravă crimă politică, prefectul Constantin Manciu a fost răpus de un glonte tras în cap de către Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare din România. Era finalul unei lupte între polițiști și militanții legionari în care organele de ordine erau culpabilizate pentru intervenția în forță asupra tinerilor care doreau înlăturarea autorității statului prin violență. Spunea liderul legionar atunci că: ”Am petiţionat, am protestat, manifestat, am cerut „numerus clusus”, dar în zadar, şi guvernul, în loc să ne dea satisfacţie, a pornit prigoana împotriva noastră. Am fost schingiuiţi şi bătuţi de organele guvernului că nu respectăm ordinea. Dar după noi, a păstra ordinea nu înseamnă ca să laşi să se despoaie un neam de toată vlaga şi avuţia lui şi să o dai străinului”. Chiar dacă Justiția interbelică l-a făcut scăpat prin presiunea maselor, C. Z. Codreanu a fost omorât în 1938 tot în urma unei crime.

Am făcut acest recurs la istorie dintr-un motiv foarte întemeiat, Mișcarea ”Rezist” se îndreaptă tot mai mult într-o direcție anarhică de tip legionar. Autoritățile par să nu vadă că liderii străzii, unii cu probleme psihice evidente, încalcă orice lege și pun în pericol viața unor personalități importante dar și a oamenilor obișnuiți. Să reținem că nu s-a întâmplat nimic cu Sandy Matei, cel care a atacat un bătrân pe stradă. Bot, Matei, Dide și alte personaje controversate l-au atacat pe medicul Bacalbașa, parlamentar al României. Mai nou, indivizii respectivi l-au atacat acasă pe profesorul Valer Dorneanu, șeful CCR. Dacă indivizii aceștia nu vor fi opriți, cel mai probabil vor sfârși cu moarte de om. Pericolul este major, indivizii respectivi sunt tot mai periculoși și au devenit intimidanți pentru orice eveniment care se întâmplă în București sau în provincie. Cu atât mai supărător și periculos devine faptul că atitudinea aceasta de hărțuire este promovată de anumite posturi de televiziune și anumite site-uri, ba anumiți realizatori par să fie membrii ai Mișcării ”Rezist”.

Pe lângă faptul că ne putem aștepta oricând la o crimă, hărțuitorii devenind tot mai violenți de la o apariție la alta, mai avem și o altă asemnare dureroasă cu legionarii. Corneliu Zelea Codreanu s-a legitimat printr-o crimă și a rămas liderul unei Mișcări care nu a dat lideri valoroși, Horia Sima fiind un exemplu în această direcție. Nici Mișcarea ”Rezist” nu are lideri care să fie impuși ca repere politice, adunătura menționată mai sus putând intra, cel mult, în atenția medicilor. Astfel, evenimentele sunt folosite de alții pentru a acapara putere politică în mod nelegitim, pentru că altfel s-ar face prin alegeri libere. E un moment de meditație asupra viitorului acestei țări și a democrației de aici, ne deranjează rezultatele votului liber și atunci când nu reușim să îl deturnăm, așa cum planează suspiciunile asupra alegerilor prezidențiale din 2000, 2004, 2009 și 2014, avem o problemă.

Cine are urechi de auzit….

One Comment on “Când nu învățăm nimic din istorie”

  1. Foarte adevarat stimate domn,miscarea legionara nu a dat lideri valorosi ,dar la ”scuteala”ei au stat oameni valorosi ,poeti,filsofi,profesori universitari, medici ,studenti…ei nu ar fi trebuit sa stea acolo,dar i-a impins naivitatea sau interesele materiale… prin simpla lor prezenta,au dat legitimitate acestei miscari…asa a fost posibila asasinarea celui mai mare savant roman…Hitler n-a indraznit sa ucida vreun savant din Germania…cam asa este ”trendul”si astazi…norocul este ca nu mai sunt savanti,este drept ca avem doar o inflatie academica…cine stie poate apare vreo ordonanta de urgenta care sa legifereze fabricarea savantilor,este pacat ca ”anarhistii”sa ramana fara tinta….

Comments are closed.