Eveniment media organizat de C. N. A. la Târgu-Jiu

Loading

Luni, 12 iunie 2023, începând cu ora 14:00, în Aula Universității “Constantin Brâncuși” are loc primul eveniment de educație media la Tg Jiu, organizat de către Consiliul Național al Audiovizualului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, cu titlul “Educație media la clasă”.

Educația pentru media este în programa școlară stabilită prin ordin de ministru din anul 2003. Dezvoltarea de competențe media este esențială pentru elevi, încă de la cele mai mici clase. Un elev care învață să fie sceptic, să deconstruiască și să consume conținut media în mod conștient, va deveni un utilizator media competent, cu abilități de gândire critică. Educația media îi învață să fie curioși, să pună întrebări, să proceseze informația primită și să facă distincția între fapte și opinii. Școala este locul în care se pun bazele noii generații, iar profesorii sunt primii care dau forma viitorului.

Invitații la conferința de lansare vor fi:

  • Mircea TOMA – membru al Consiliului Național al Audiovizualului, psiholog, doctor în psihologie. A activat ca jurnalist și producător radio-TV, este cofondator al Așezământului Cultural Academia Cațavencu și al Asociației ActiveWatch. A predat ca profesor asociat la facultăți de jurnalism, de științe politice și științele educației din cadrul unor instituții recunoscute, precum: Universitatea București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, Universitatea Babeș Bolyai  din Cluj-Napoca.
  • Nicoleta FOTIADE – expert – formator în educație media de aproape 20 de ani, co-fondator și președinte al Mediawise Society, președinte a International Association of Media Education (IAME). A predat 6 ani (până în anul 2022) educația media studenților din ultimul an de licență la specializarea Pedagogie de la Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru ca aceștia să promoveze educația media în comunitățile lor.

În cadrul evenimentului, Nicoleta Fotiade va susține un atelier de lucru în care va familiariza profesorii cu o metodă de deconstrucție a mesajelor de propagandă și o platformă de învățare colaborativă pe acest subiect.