Evaziunea de lângă noi

Guvernanţii se străduiesc să facă bani din piatră seacă pentru buget, pun biruri pe tot ce mişcă, dar nu au vrut să observe şi nu vor să vadă mafia din domeniul imobiliar. Şi aici nu vorbim de marii evazionişti din imobiliar, prezenţi în toate partidele şi drept urmare ocrotiţi de toţi, ci de evazioniştii normali care pot însă să strângă uneori şi mii de euro dintr-o asemenea îndeletnicire dacă au mai multe locuinţe închiriate. De ce statul continuă să ignore aceste venituri e greu de înţeles, mai ales că despre o criză a locuinţelor se vorbeşte de destul timp.
Un angajat al unui minister unde se decontează chiria îmi relata exasperat că la Târgu-Jiu e foarte greu să închiriezi o locuinţă cu acte, toţi proprietarii vor fără documente de teama impozitelor. În Târgu-Jiu sunt mii de apartamente închiriate la negru care ar putea aduce multe venituri statului dar nimeni nu pare să vadă acest lucru. Dacă considerăm că chiria, în medie, la Târgu-Jiu este cam 100 euro pe cameră iar apartamentele închiriate sunt în jur de 5000, suma s-ar putea ridica la un milion de euro lunar. O impozitare fie şi cu 16% ar putea aduce statului 150-160 000 de euro lunar. Este că merită să se dea mai multă atenţie acestei practici? Sau poate că beneficiarii banilor sânt dintre aceia care ar trebui să facă propuneri în favoarea statului?
Dacă ne întreabă cineva cum putem să facem acest lucru, a se vedea cazul maneliştilor, avem şi răspunsul. România este ţara delaţiunii şi în fiecare bloc pot fi identificaţi evazioniştii. Ca să numai spunem că există administratori de bloc, pensionari care se bagă în tot şi în toate etc. Chiar să ignorăm asemenea venituri?
Şi încă ceva, de ce la Târgu-Jiu nu se respectă legea cu impozitarea celor cu mai multe locuinţe pe persoană fizică? Sunt la acest moment după ştirea noastră câteva zeci de persoane care totalizează cel puţin 10 locuinţe în proprietate pe numele lor. Dacă acestea nu stau goale, şi nu stau, e clar că e evaziune pentru că Fiscul ”nu ştie”!

One Comment on “Evaziunea de lângă noi”

  1. Pai e o idee buna doar pe jumatate.Daca ar pune impozit tot ar incuraja si mai mult evaziunea pentru ca s-ar intelege „cererea” cu „oferta” pentru inchiriere la negru(fara acte): unu ca sa nu plateasca impozit,celalalt ca sa nu i se mareasca chiria din cauza impozitului.

Comments are closed.