Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020, altfel decât în alți ani

Loading

După o îndelungă așteptare și dezbateri aprinse, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Metodologiile și Calendarele aferente. Doar că publicarea acestor documente a ridicat noi probleme, una dintre cele mai importante fiind legată de măsurarea temperaturii la intrarea în școli.Tinerii pot rata aceste examene pentru organizarea deficitară din partea autorităților, cei respinși pentru temperatură nu le pot susține  decât în 2021 cu o altă programă. Paradoxal, elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele de Bacalaureat sau Evaluare Naţională cu măsuri de siguranţă.

Examenele naționale din 2020 sunt altfel decât orice cunoaștem până acum. Măsurile sanitare fără precedent, amploarea logistică unică cu mii de săși de examen, programe reduse, totul se constituie ca o provocare pentru autorități. Cea mai mare problemă, un tânăr care poate avea 37,4 grade Celsius la momentul intrării la examen, să nu uităm că e luna iunie și sunt și emoții și măști, nu poate da examenul în aceleași condiții nici măcar în anul următor.

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat presei: .„Ar trebui ca Ministerul Învățământului și în general cei care organizează astfel de examene să găsească soluții. Poate că o soluție ar fi ca cei care sunt depistați cu temperatură în ziua aceea să fie dirijați în alte săli decât cei fără temperatură, de exemplu, dar în niciun caz nu ar trebui înlăturați de la examene, pentru că există această problemă specială anul acesta. În plus, dacă ar da la toamnă examenul, când le-ar trece febra, ar fi o problemă cu repartizarea lor în licee, pentru că locurile s-ar ocupa în liceele bune, facultățile și-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problemă pentru ei. Vor trebui găsite soluții, pentru că dacă acei copii se duc până la școală înseamnă că sunt apți de a da examen”.

În urma instituirii stării de alertă, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au dat un ordin comun în care se spune că în unitățile de învățământ „nu este permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius”.

Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv COVID-19 vor susține probele de Evaluare Națională 2020 “conform unei proceduri speciale elaborate de Ministerul Educației și Cercetării”. Decizia apare într-un ordin publicat astăzi, 15 mai, în Monitorul Oficial, care conține calendarul final al Evaluării Naționale 2020 și anumite modificări ale regulilor de examen.

Printre noutăți, faptul că supravegherea din clase va fi făcută de minimum un profesor, față de minimum doi cum prevedeau regulile până acum.

Calendar  Evaluare Națională 2020

02 – 05 iunie 2020 Înscrierea la Evaluarea Națională 2020

15 iunie 2020          Limba şi literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020          Matematică – probă scris
18 iunie 2020          Limba şi literatura maternă – probă scrisă

22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

22 iunie 2020 (între orele 16:00-19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor

23-26 iunie 2020    Soluționarea contestațiilor

27 iunie 2020           Afișarea rezultatelor finale

Singurele modificări față de calendarul inițial sunt la afișarea rezultatelor, care va fi făcută până la ora 14:00, iar în calendarul vechi era ora 12:00 limita, și la depunerea contestațiilor în 2 zile.

Calendar Bacalaureat 2020

Înscrierea candidaţilor are loc între 3 şi 10 iunie.

11-17 iunie 2020    Echivalarea şi recunoşterea competenţelor lingvistice şi digitale

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională

Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională

Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

Pe 30 iunie vor fi afişate rezultatele până la ora 12. De la ora 16, în acea zi, va avea loc sesiunea de depunere de contestaţii până la ora 20, aceasta continuând şi a doua zi, pe 1 iulie, până la ora 12.

Rezolvarea contestaţiilor are loc între 1 şi 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie.