Eșecul stă cu președintele la masă

Aproape în fiecare zi , cu excepția fiecărui sfârșit de săptămână când este la Sibiu, președintele Klaus Iohannis iese la televiziune să ne spună ce bine este în România, ce bun este ”Guvernul meu” și cât de rău e PSD-ul. Se pare că românii au, din ce în ce mai mulți, alte păreri dar va fi greu de demonstrat fără alegeri . Iar acestea, solicitate chiar de ”activul de partid” din presa gorjeană, nu se pot încă organiza din cauza pandemiei. Mai mult, sondajele arată un asemenea echilibru încât va fi greu pentru Klaus Iohannis să conserve ”Guvernul meu” după scrutin și încă nu a apărut foamea. La cum evoluează lucrurile, reducerea salariilor ce se prefigurează pentru a doua parte a anului va fi ”bomboana pe colivă”.

Suntem în plin an electoral și politicienii români fac tot posibilul să nu uităm asta. Pandemie sau nu, Putere și Opoziție  își încordează forțele să ne mai ”fericească” încă un mandat. Nu contează că țara merge tot mai prost, că românii nu o duc bine nici în țară și nici în afara ei, politicienii sunt hotărâți să ne ”salveze” încă și încă, așa cum o fac de 30 de ani. O atare stare de fapt este posibilă în România, acolo unde poporul uită repede pe cei care și-au bătut joc de el și aleargă după ”cai verzi pe pereți”.  Doar așa a fost posibil  ca în România să se iasă în stradă  pentru apărarea unei Justiții  declarate corupte chiar de instituțiile europene dar să nu protesteze nimeni când s-au luat decizii privind tăierea pensiilor și salariilor.  Același popor  este mai satisfăcut  dacă se taie salariile unora decât dacă cresc ale celorlalți. Același popor tolerează politicieni care strigă hoții deși fac parte din aceeași clasă politică și au beneficiat din plin de slăbiciunile statului.

Dar să ne întoarcem la politicienii pe care îi avem pentru că așa ni-i dorim. Prima problemă și cea mai importantă, când au ”hățurile” încearcă să se eternizeze în funcții, încălcând de cele mai multe ori legea. Să ne gândim doar la Adrian Năstase și Traian Băsescu, cei care au vrut să se eternizeze în conducerea României. Același lucru se petrece acum cu președintele Klaus Iohannis, cel care a reușit să își asume o mare parte din puterea executivă din România deși nici Constituția și nici împrejuările nu-l avantajează. Greu să întâlnești atâtea eșecuri în doar șase luni de guvernare: fără anticipate, fără modificarea legislației electorale care să te avantajeze și o criză sanitară unică într-un secol. Faptul că președintele Klaus Iohannis nu este istorie se datorează șubrezirii vieții politice din România și existenței unor partide slabe, conduse pe sistemul clientelar. Greșeala PSD s-a numit Liviu Dragnea dar guvernarea a fost una bună, privită prin perspectiva celor ce se petrec acum în România. De analizat cum ar fi dus-o sectorul privat cu cei 900-1000 de lei salariu minim în pandemie de persoană dacă nu ar fi forțat PSD-ul creșterea lui?

Ca eșecul să fie răsunător, Guvernul s-a trezit cu toată legislația dedicată stării de urgență în aer pentru că juriștii lui  sunt absolvenți de Herculane și alte centre universitare de ”prestigiu.”  Am constatat  că  statul român nu poate da o lege bună mai ales când Executivul își însușește atribuții pe care nu le are. Desigur, președintele țării, cel care teoretic se adresează tuturor românilor, ne informează că ”PeSeDe” e de vină pentru pandemie, pentru criza economică, pentru că există și pentru că nu crede în talentele ”marelui cârmaci”!

Eșecul unei asemenea politici de ”realizări mărețe” este previzibil, la un anumit moment România va vota!