Energia Pandurii în drum spre Cupele Europene!

Handbaliştii de la Energia îşi confirmă forma foarte bună din acest retur de sezon. Duminică, într-o confruntare directă în lupta pentru podiumul Ligii Naţionale, elevii lui Vasile Stângă au trecut destul de lejer peste Steaua Bucureşti.

Energia Pandurii a fost aproape imbatabilă pe teren propriu în acest sezon, ultima „victimă” numindu-se chiar Steaua.

Un lucru este pe zi ce trece din ce în ce mai sigur pentru handbalul gorjean: vom avea din nou echipă de Cupe Europene. Sau cel puţin aceasta este impresia generală lăsată de ultimele evoluţii (confirmată şi prin rezultate) ale Energiei. După ce, în runda precedentă a fost foarte aproape de a produce surpriza la Constanţa, trupa lui Vasile Stângă a reuşit să se revanşeze duminică, chiar în faţa propriilor suporterilor, învingând destul de clar o echipă cu „greutate” din campionatul României, Steaua MFA Bucureşti. De-a lungul unei partide dominate aproape de la un capăt la altul, Energia Pandurii s-a impus în Sala Sporturilor din localitate la o diferenţă de 4 goluri în faţa steliştilor: 32 – 28, după ce la pauză tabela indica 15 – 10 pentru gazde. Doar 10 minute a durat pentru ca echipa lui Stângă să pună stăpânire pe joc, din acel moment gruparea gorjeană reuşind să fie la conducere până la ultimul fluier. După 15-10 la pauză, diferenţă de pe tabelă a început să se mărească simţitor în dreptul gazdelor, care au marcat de patru ori în primele cinci minute de joc fără să primească vreun gol. Cea mai mare diferenţă de scor avea să fie consemnată în minutul 41, Energia având un ecart de zece goluri (scor 23-13). Însă, efortul depus la Constanţa, a început să-şi pună amprenta pentru echipa lui Stângă, care a resimţit din plin oboseala, oaspeţii marcând de opt ori în următoarele zece minute, în vreme ce Energia nu a făcut-o decât de trei ori. După ce Steaua s-a apropiat la doar trei goluri (scor 30-27), tresărirea de orgoliu a Energiei nu s-a lăsat prea mult aşteptată şi gazdele au reluat controlul asupra jocului, desprinzându-se decisiv. În ultimele secvenţe ale meciului, Gabriel Florea a reuşit să marcheze de două ori pentru Energia, iar Savenco o dată pentru Steaua, goluri ce au „înţepenit” tabela la 32-28.

„Sper să ne clasăm pe locurile trei-patru”
Aşa cum era de aşteptat, cel mai mulţumit om din tabăra Energiei după victoria din faţa Stelei, s-a declarat a fi chiar antrenorul Vasile Stângă. Tehnicianul a ţinut să arate ce a făcut diferenţa într-o partidă „cu o încărcătură emoţională foarte mare”: „A fost un meci foarte greu, mă aşteptam la un meci foarte dificil, Steaua este Steaua şi a fost un meci cu o încărcătură emoţională foarte mare. Şi din partea jucătorilor a fost încărcătură foarte mare pentru că nu bătuseră pe Steaua decât într-un meci amical. Ştiam că nu au şuteuri şi de aceea am recurs la apărarea aceea cu 6-0. Din păcate, în repriza a doua s-a văzut oboseala acumulată şi de aceea au căzut şi fizic şi Steaua s-a apropiat destul de periculos plus că au jucat cu o apărare foarte avansată 4-2 şi noi n-am ştiut să ieşim din această apărare. A fost un meci deloc uşor pentru locurile trei şi patru în ligă şi rămâne să vedem ce va fi în continuare. Şi Steaua are meciuri grele, va juca cu Constanţa şi are şi în deplasare meciuri foarte grele. Dar eu sper să ne clasăm acolo pe locurile trei-patru şi Steaua şi Energia.”, a declarat Stângă. Tehnicianul Energiei a mai dorit să precizeze că echipa sa traversează o perioadă destul de fastă în Liga Naţională: „Echipa este turată la maxim. Jucătorii se cunosc acum, am exersat mai multe scheme de atac. Jucătorii sunt în formă, dar o spun încă o dată, echipa nu este în stare să joace două meciuri într-o săptămână. Handbaliştii noştri nu au capacitatea de a se reface în acest timp scurt. Aici mai intervin şi alţi factori. Bine că am câştigat.”

De calificarea într-o Cupă Europeană suntem aproape în proporţie de 90%. Dacă vrem să ne depăşim obiectivul şi să ne clasăm pe podium trebuie să câştigăm în deplasare. Avem chiar acum nişte meciuri, la Braşov, la Timişoara, la Dinamo, meciuri pe care trebuie să le câştigăm. Dacă vrem în EHF trebuie să mai producem nişte kilowaţi, ca să mai cumpărăm nişte jucători.
Vasile Stângă, antrenor Energia Pandurii Tg-Jiu

Îl felicit pe domnul Stângă şi echipa sa. Au câştigat pentru că au jucat mai bine. Am pierdut la final la patru goluri, dar, în mod normal, diferenţa trebuia să fie mai mare. Nu am ce să reproşez arbitrilor, sunt cei mai buni arbitri din România. Gazdele au fost puţin obosite în repriza a doua. Au jucat joi şi au avut şi un drum lung de făcut, asta în vreme ce noi ne-am pregătit o săptămână întreagă pentru acest meci. În echipa mea sunt jucători care cred că pentru ei joacă doar numele. Am jucat şi eu cu ei, dar acum sunt unii dintre jucători care cred că ştiu mai mult decât mine! Despre interii mei ce să spun? La un moment dat îmi venea să las banca, să mă dezbrac şi să intru din nou în teren pentru că pe bancă aveam numai antrenori.
Buzo Rudic, antrenor Steaua MFA Bucureşti