Elevii din Bălești în „Sicilia, țara parfumurilor și aromelor”

Activitatea de învățare C5 intitulată „Sicilia, țara parfumurilor și aromelor” a proiectului Erasmus + 2019-1-PT01-KA29-061307_4 „Identidade europeia à volta dos sabores e aromas” s-a desfășurat în perioada 13 – 17 decembrie 2021, la Sciacca, Italia, organizata de Instituto Comprensivo Statale D. Alighieri.

În ciuda problemelor apărute din cauza pandemiei, activitatea a fost foarte reușită deși au fost depășite mai multe probleme. Astfel, din cauza situației epidemiologice foarte dificile (creștere fulminantă a numărului de cazuri de Covid, mai mulți elevi testați pozitiv in cadrul scolii, etc.) Colegiul „Roland Dorgeles” din Paris, Franța a fost nevoit să efectueze o mobilitate virtuală. Elevii și profesorii implicați în proiect au participat (virtual) timp de trei zile la activitățile oferite de școala organizatoare.

Școala portugheză a fost nevoită în ultimul moment să renunțe la aducerea elevilor in mobilitate  din cauza identificării mai multor cazuri pozitive în rândul grupului de elevi care ar fi trebuit să participe la mobilitate. La activități au participat coordonatorul și doi profesori.

Școala bulgară a participat la mobilitate cu trei elevi și doi profesori și școala românească cu doi elevi și doi profesori.

Activitatea numită „Sicilia, țara parfumurilor și aromelor” a cuprins subiecte legate de domeniile științei și istoriei, transformarea produselor naturale în gastronomie și cosmetică, desfășurate în cadrul unor ateliere, vizite și tururi ghidate. Elevii au învățat despre tehnologiile și procedeele utilizate în experimentele de laborator și cu produse locale, flori, plante etc. Metodele folosite au fost observarea, cercetarea, informarea, metodele practice, îndeplinirea sarcinilor etc. Aceste activități au fost:

– Vizita grădinii școlii pentru a vedea ierburile aromatice plantate de elevi și arborii specifici climatului mediteranean

– Tur ghidat la „Ballarò”, piata, cea mai veche din orasul Palermo, piata plina de culori, arome si arome: tot felul de fructe si condimente, produse din peste, prajituri tipice etc.

– Degustare de produse locale, tipice

– Vizita unei prese de vin, pentru a vedea cum, din masline, este posibila producerea uleiului.

– Traseul olfactiv (ierburi aromatice) a orașului Sciacca

– Atelier de gătit: prepararea unei specialități de patiserie siciliană din faina de migdale, „frutta martorana”

– Atelier de gătit: mesa tradiționala cu produse locale sub îndrumarea unui bucătar.

– Atelier de săpun la sediul „I.I.S.S. Amato Vetrano „: Îndrumați de profesorii de chimie, elevii au preparat săpun din ulei de măsline folosind două metode; in, s-au familiarizat cu procesul de fabricare a uleiului esențial

– Cina siciliana

Programul cultural a fost alcătuit din:

– Recepție organizată de școală cu participarea orchestrei școlii

– Vizită în centrul orașului Sciacca: bisericile vechi ale orașului (Basilica Maria Santissima, Chiesa Di Santa Maria Del Giglio, Chiesa di San Michele, etc.), maiestuosul castel „Castello del Luna”, portul etc.

– Tur cu ghid în limba franceză a orașului Palermo (Catedrala Palermo inclusă în Patrimoniul Unesco, Biserica Martoranna, Piazza Pretoria, Piața Quattro Canti etc.), explorarea orașului și cunoașterea patrimoniului cultural

– Vizită cu ghid în limba franceză la Parcul Arheologic din Selinunte, cea mai mare zonă arheologică din Europa care include numeroase temple, și altare

– Tur ghidat al unui sat foarte frumos, Sambuca din Sicilia, urmat de un spectacol extraordinar susținut de orchestra școlii într-un teatru foarte vechi și drăguț, „Teatrul Idea”

Prof. Georgiana Tulugea

Prof. Elena Năgăra