Elevii din Bălești au vizitat Polonia într-un proiect Erasmus +

Un grup de elevi și de profesori de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești s-au aflat în Polonia în perioada 25 februarie-1 martie 2019 în Proiectul Erasmus + ”European Healthy Lifestyle”. În acest proiect sunt implicate școli din România, Polonia, Italia, Franța și insula Reunion.

Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești este partener în proiectul Erasmus +” European Healthy Lifestyle” alături de următoarele școli europene: Collège Gabriel Havez / France; Collège Les Deux Canons / France; I.C.S G. Di Vittorio / Italy și Szkola Podstawowa /Polonia. Prima mobilitate s-a desfășurat în Polonia în orașul Elblag, din nordul acestei țări,  municipiu în  voievodatul Varmia și Mazuria. Delegația românească a fost alcătuită din 9 elevi și 3 cadre didactice.

Gorjenii au fost încântați de experiențele trăite în Polonia dar și de frumusețea locurilor vizitate. Activitățile desfășurate pe parcursul celor cinci zile au fost deosebit de dense și au avut ca obiective o cât mai bună cunoaștere a partenerilor, profesori și elevi, dar și derularea temelor stabilite prin proiect. Unul dintre elevii participanți, Raul Milculescu, ne spunea la revenirea în țară: ”Am fost uimiți de ospitalitatea lor precum si de aranjamentul interior al școlii. Un ecran mare situat pe perete  de televizor sau monitor , derula activitățile noastre în același moment în care se petreceau. Am pășit în sala de festivități și am luat loc pe scaunele albastre pe care se aflau steaguri confecționate din hârtie cu specificul fiecărei țări participante. Le-am ținut în mână deoarece urma să le folosim la prima activitate numita  ”quiz” (test).  S-a făcut încă o data întâmpinarea de bun venit pentru toata lumea și s-a anunțat piesa de teatru „ Stilul de viață al profesorilor ”  în care elevii și o profesoară de limba engleză au jucat minunat rolurile pe o scenă din lemn din fața noastră, într-un stil plin de amuzament dar si  de talent. A doua piesa de teatru a fost despre „Stilul de viata al unui elev” .

Următoarea activitate a fost un test care s-a efectuat cu videoproiectorul. Pe un perete lângă scenă era desenat un cadru mare,alb ,unde s-au făcut  prezentări în power point despre diferite subiecte legate de fiecare țară. Pe agenda următoarei întâlniri, cea de la Palermo-Italia, se vor aprofunda următoarele teme: Italia  despre fotbal,România despre un fel de mâncare și muzică,Franța despre cântăreți și actori,Italia feluri  de mâncare și orase. Foarte interesant, la fiecare proiecție se punea o întrebare și cei care știau de unde provin imaginile respective  ridicau steagul țării  în funcție de specificul răspunsului.”

Proiectul european la care participă elevii din Bălești este deosebit de complex și în același timp, de mare actualitate. ”European Healthy Lifestyle”(Stil de viață sănătos, european) are ca scop să le permită elevilor să învețe, să implementeze și să promoveze atitudini și comportamente pozitive, care să-i conducă la un stil de viață sănătos și activ.

Profesorul Cornel Șomîcu, coordonatorul proiectului din partea României, ne-a declarat că ”acest proiect are ca scop să atragă atenția asupra unor cauze care duc la abandonarea timpurie a școlii de către anumiți elevi dar și la adoptarea unui stil de viață nesănătos”.