Elevii de la Băleşti în vizită în Turcia

Loading

În perioada 25-31 octombrie 2014, o delegație formată din elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești, alături de parteneri din Polonia și Spania au vizitat Turcia, în cadrul Proiectului Multinațional Comenius „Heritage of the past – foundation for the future”.

Elevii de la Băleşti au reprezentat România pe meleaguri turceşti
Elevii de la Băleşti au reprezentat România pe meleaguri turceşti

Proiectul câştigat de elevii și profesorii Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş” Ceauru include în total 26 de mobilităţi în Polonia, Turcia și Spania, jumătate dintre acestea fiind pentru elevi. De foarte mulți ani la această școală au existat preocupări pentru cunoaşterea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor, cu ani în urmă derulându-se chiar un subproiect în cadrul Proiectului de Învăţământ Rural. În urmă cu o săptămână elevii și cadrele didactice de la Ceauru-Bălești s-au deplasat în Turcia pentru a cunoaște și tradiţiile şi obiceiurile de aici.

Programul a fost unul complex, cu numeroase vizite de documentare, workshop-uri, ședințe de lucru, întreceri sportive ș.a., fiind găzduit de Școala „Halkapinar Yatili Bölge Ortaokulu” din Konya.

Ospitalitate turcească

Profesorul Daniel Drumen, reprezentant al delegației de la Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Bălești ne-a declarat la întoarcerea din Turcia că „această regiunea (Konya – n.r.) este renumită datorită ordinului călugărilor Mevlani, călugări care spun că muzica și dansul eliberează oamenii, iar mișcarea de învârtire permite inducerea unei stări de spirit. La sosirea noastră în Konya, am fost întâmpinați de oameni minunați. Amabilitatea acestora, curățenia și mâncarea tradițională turcească, simplă și sănătoasă, ne-au însoțit pe parcursul șederii noastre în Turcia. Am vizitat locuri noi, frumoase, un aer oriental, clădiri istorice și case vechi, magazine cu dulciuri, covrigi, curmale și măsline formează un tablou pitoresc, cu oameni liniștiți și religioși care își respectă cultura și tradiția. Un tărâm magic în care vechiul se îmbină cu trecutul și tradiționalul cu modernul.”

Istanbul, un oraș al contrastelor

Vizita de lucru din Turcia a celor trei delegații formate din profesori și elevi români, polonezi și spanioli, în cadrul Proiectului Multinațional Comenius „Heritage of the past – foundation for the future” a cuprins și vizitarea orașului Istanbul. Cu o populație de peste 18,8 milioane Istanbulul este un megapolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Partea europeană este situată ăn regiunea istorică Tracia, iar cea asiatică în Anatolia. Istanbulul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, fiind situat în nord-estul Mării Marmara. Am traversat strâmtoarea Bosfor atât pe Podul Bosfor cât și pe Podul Fatih Sultan Mehmed.
Profesorul de istorie Andrei Popete-Pătrașcu ne-a mărturist că obiectivele istorice vizitate sunt cu adevărat impresionante: „Biserica Sfânta Sofia, este considerată pe bună dreptate de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice târzii, fiind fără îndoială o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de aproape 1000 de ani. După cucerirea turcă a servit drept moschee, alți 500 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator turc, Mustafa Kemal Ataturk. Am fost impresionați deasemenea de Obeliscul egiptean, de asemenea unul dintre obiectivele istorice importante din Istanbul, fiind cel mai vechi și mai valoros monument dintre cele care dau pitoresc istoric centrului vechi al Istanbulului. Palatul de Antiohia este de asemenea un alt obiectiv pe care l-am vizitat în periplul nostru prin Istanbul. Vestigiile sale ocupă astăzi aceeași poziție ca și în urmă cu peste 300 de ani, pe drumul spre Marele Bazar și în vecinătatea modestei moschei Firuz Aga. Elevii noștri s-au delectat spre sfârșitul zilei petrecute în Istanbul, cu o croazieră pe apele Bosforului.”

În Cappadocia și Mersin

Gazdele turcești au inclus în programul lor și două vizite de documentare în Cappadocia și Mersin. Fostă provincie romană și bizantină, Capadocia este o regiune din Turcia, situată în estul Anatoliei, cu un relief ce constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree). Cu peisaje selenare și labirinturi ascuns, cu biserici rupestre și fresce pe stânci, orașe cu case din piatră și stânci uimitoare. Cappadocia are mai multe orașe subterane, în mare parte utilizate de primii creștini ca locuri d erefugiu înainte de legiferarea creștinismului ca religie acceptată. Orașele subterane au rețele vaste de apărare , cu capcane de-a lungul a mai multor nivele. Aceste capcane sunt foarte ingenioase, incluzând dispozitive cum ar fi pietre rotund eși mari pentru a bloca ușile și găuri în tavan prin care apărătorii puteau arunca sulițe. Rezervație din Patrimoniul Mondial UNESCO, Muntele Aktepe în apropiere de Goreme și siturile stâncoase din Cappadocia, pe drept cuvânt se vorbește despre Cappadocia ca este o minune săpată în piatră a Turciei.
Programul vizitei din Turcia a cuprins și vizita în regiunea Mersin. Impresionează aici numărul mare de monumente istorice și o infrastructură turistică modernă. „O natură monumentală, cu cascade, râuri, munți, păduri, plantații de portocali, lămâi, bananieri, o floră și o faună foarte diversificată se adaugă șarmului Mersinului. Stațiunea este situată în partea de sud a Turciei, între Antalya și Alanya, fiind una dintre cele mai importante stațiuni turcești”, ne-a declarat la întoarcerea din Turcia și eleva Anca Băzăvan.