Elevii din Bălești și Târgu-Jiu au câștigat Concursul ”Mesajul meu antidrog”

Loading

În perioada februarie – mai 2018, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, structură teritorială a Agenției Naționale Antidrog, a derulat faza judeţeană a concursului “Mesajul meu antidrog”, ediţia a XV-a, având motto-ul “Pot altfel !”.

Întrucât consumul de droguri a ajuns să reprezinte şi în ţara noastră un fenomen de amploare, prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri sunt considerate prioritate naţională, dar şi o necesitate a comunităţii. În aceste condiţii, antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de tutun, alcool şi droguri, inclusiv noi substanţe psihoactive (SNP), conştientizând în acest fel şi consecinţele nefaste ale acestuia, devine o prioritate.
Concursul naţional ,,Mesajul meu antidrog”, ediţia a XV-a, reprezintă din acest punct de vedere un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor cuprinşi într-o formă de învăţământ şi contribuie, alături de alte activităţi de acest gen, la formarea de convingeri de viaţă sănătoasă în rândul acestui segment de populaţie. Secţiunile concursului ,,Mesajul meu antidrog”, ediţia a XV a, 2017-2018, au fost următoarele: eseu literar – (în limba română, maghiară, rromani); film de scurt metraj, spot; arte vizualeşi sport. „Scopul concursului l-a constituit menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri (prevalenţa), reducerea cazurilor de noi consumatori (incidenţa) în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal). Obiectivul general al concursului a fost creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber. Obiectivele specifice ale concursului sunt:- dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri; – creşterea influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi droguri.

Câștigători din Bălești și Târgu-Jiu

În cadrul concursului, au depus lucrări 52 de elevi din unităţile şcolare din judeţul Gorj. Secțiunea Eseu literar- gimnaziu, a fost câştigată de eleva Andrada Grecu, clasa a VI-a, de la Şcoala Gimnazială  „Antonie Mogoş”, din comuna Băleşti. Alexa-Ştefania Butoi, clasa a X-a, de la Colegiul Național „Spiru Haret”, şi-a adjudecat premiul I, la nivel de liceu. La secţiunea spot audio (liceu), locul I i-a revenit lui Mihai Giorgi, clasa a IX-a, de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu. Cea mai bună fotografie digitală a fost realizată de Daniel Mălăescu, clasa a XII-a, de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.

Au fost atribuite şi două locuri I la secţiunea pictură-grafică. Premiile au fost adjudecate de Mara Ularu, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială  „Antonie Mogoş” din Băleşti şi Oana Mălina Luca, clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu.
Lucrările premiate vor fi transmise Agenţiei Naţionale Antidrog, în vederea participării la faza naţională a concursului.