Elevi gorjeni monitorizează litoralul italian

Loading

În perioada 23-27 iunie 2014, elevii de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, specializarea Tehnician Ecolog și Protecția Calităţii Mediului, au avut şansa ca alături de specialişti din domeniul protecţiei mediului din Calabria – Italia, să participe la o campanie de monitorizare a respectării normelor de protecția mediului în zona litoralului.

Elevii s-au bucurat și de o minivacanță pe plajele italiene, îmbinând utilul cu plăcutul
Elevii s-au bucurat și de o minivacanță pe plajele italiene, îmbinând utilul cu plăcutul

În urma acestei acţiuni s-au urmărit pe de-o parte respectarea normelor de protecţia mediului de către agenţii economici din zonele limitrofe litoralului, de către agenţii economici ce acţionează în portul Gioia Tauro dar şi de testare a nivelului de prezenţă a cenuşei vulcanice provenite de la vulcanul Etna în aer.
În acest scop elevii au participat la activităţi de prelevare de probe de apă marină, sol marin, apă potabilă, apă reziduală şi aer, pe baza cărora au realizat diverse analize fizice, chimice şi microbiologice.
Aceasta campanie are loc în contextul în care după 1 iulie se aşteaptă un aflux semnificativ de turişti pe litoralul italian, iar portul din Gioia Tauro este portul folosit de armata SUA în scopul transportării armelor chimice siriene pentru a fi distruse.
Participarea elevilor gorjeni la această campanie este o oportunitate de a observa modul de acţiune a autorităţilor din domeniul protecţiei mediului dintr-o ţară cu tradiţii recunoscute în acest sens. De asemenea, ei au avut şansa să i-a contact cu o aparatură de ultimă generaţie, să cunoască noi metode de analiză a prezenţei diferitelor substanţe chimice periculoase vieţii, dar şi cu proceduri şi abordări moderne din domeniu.
Nivelul înalt de cunoştinţe în specialitate a elevilor gorjeni a fost foarte apreciat de specialiştii italieni, iar la finalul stagiului, directorul tehnic al laboratoarelor ARPACAL a făcut invitaţia ca la finalul liceului, elevii să vină să lucreze pentru acest laborator.
Potrivit profesorului Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic”General Gheorghe Magheru”, „Cuvinte de laudă, au primit elevii gorjeni aflaţi în cadrul proiectului LdV şi de la partenerul Italian – Giovani per l Europa, dar şi de la autorităţile locale din oraşelor Nicoreta şi Mileto pe teritoriul cărora s-au desfăşurat o parte din activităţi.”