Eficienţa energetică, susţinută de UE în Gorj

Loading

În perioada 6 – 10 decembrie a.c. se va desfăşura în Gorj o misiune a programului UE/BERD Energy Efficiency Finance Facility (EEFF). EEFF este o linie de credit pe bază de granturi înfiinţată de Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, administrată în Romania de către Tractebel Engineering SA.
În pofida crizei economice şi financiare fără precedent, companiile industriale din sectorul privat din judeţul Gorj pot: împrumuta până la 2,5 milioane EUR de la una din băncile participante; investi banii în eficienţă energetică – consultanţă tehnică gratuită; primi un grant de 15% (până la 375,000 EUR) la finalizarea investiţiei; reduce facturile la utilităţi.
La Tg. Jiu va fi prezent Cristinel Constantin, consultant senior în cadrul programului UE/BERD EEFF, care va fi disponibil pentru întâlniri cu directori generali şi directori economici ai companiilor industriale private din municipiul Tg. Jiu şi din alte localităţi din judeţ, interesaţi de reducerea facturilor cu utilităţile prin realizarea unor investiţii de modernizare/reabilitare a instalaţiilor, liniilor de producţie, echipamentelor mari consumatoare de energie.
Consultanţa tehnică gratuită este asigurată de Tractebel Engineering SA – care va ajuta la identificarea soluţiilor tehnice pentru reducerea costurilor cu energia şi care va elabora studiul bancabil necesar băncii în procesul de evaluare a dosarului de împrumut.
Recent a fost lărgită paleta industriilor eligibile, prin includerea sectoarelor agroalimentar, hotelier, comercial (centre comerciale şi clădiri de birouri) şi energetic (distribuitori de energie şi gaze naturale).
Mai multe studii de caz care prezintă companii ce au investit deja în eficienţa energetică prin programul EEFF sunt disponibile pe site-ul www.eeff.ro
(e.g. http://eeff.ro/eeff-download-case-study-spicul_ro.pdf). Ataşat, găsiţi  o hartă a proiectelor implementate la nivelul întregii ţări.