Edilii certați cu… școala

Cornel ŞomâcuSe apropie un nou debut de an școlar și mass-media va fi iar plină de știri despre școli gata să cadă pe elevi, de unități școlare ce nu îndeplinesc condițiile minime pentru obținerea autorizației sanitare și de alte grozăvii care ne arată că mulți edili nu se prea interesează de viitorul comunității. De ceva ani, vina pentru situația precară în care se află școlile revine în exclusivitate edililor, doar că unii dintre ei reușesc să găsească bani pentru orice dar nu și pentru infrastructura școlară. Dacă la unii e normal, indiferent de posibilitățile comunității distanța de la copita vacii la ștampila primăriei e o cale atât de lungă, la alții e vorba doar de rea voință și o lipsă de înțelegere față de nevoile comunității.
Indiferent de motive, primarul care nu găsește bani pentru școală ar trebui trimis la plimbare măcar în anul de grație 2016. Cu atât mai supărătoare este situația acolo unde pentru școală nu se găsesc bani dar pentru manifestări de tipul ”Zilele Comunei”(Orașului) se cheltuie sute de milioane de lei vechi de la buget ca să fie reales edilul. Că ne merităm soarta au spus-o alții mai deștepți decât noi, dar nu este niciodată târziu ca să le dăm un șut în fund(la figurat) edililor cu asemenea apucături.
Dacă este să privim județul, merită să lăudăm eforturile puse în slujba școlii de administrațiile locale din Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Țicleni și mai putem continua enumerarea, sunt și localități rurale unde omul sfințește locul, dar sunt și multe primării care nu au dat și nu vor da bani pentru școli. Poate că primarii respectivi știu ei mai bine, alegătorii mai informați îi pot trimite acasă, așa că ”bezna” îi poate ține la putere. Și avem primari de ”n” mandate care nu au trecut pe la școli să vadă cum arată că doar campaniile electorale se câștigă prin cârciumi, nu prin unități școlare dotate și performante.
Cu siguranță, avem suficiente exemple de edili care sunt ”certați” cu școala dar nu ratează cheltuirea banilor publici pe diverse alte lucruri. Manifestările ”culturale” mănâncă miliarde în fiecare an. Doar ”poporul” alegător suportă consecințele. La Glogova consilierii au spus stop risipei, pe când și alte localități? Până una alta, acolo unde școlile arată rău hai să trimitem, prin vot, primarii acasă!