“Economia Socială on-line”, adresat ONG-urilor, a fost lansat în România, cu sprijinul Blugento

Asociaţia “Europa Digitală” şi Blugento lansează, în România, programul “Economia Socială on-line”, dedicat ONG-urilor şi Intreprinderilor sociale, prin care se doreşte găsirea unor soluţii noi, inovatoare pentru unele probleme sociale, economice sau de mediu ale comunităţilor şi satisfacerea nevoilor membrilor comunităţii care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat.

42.000 de Euro primelor 100 de ONG-uri care aplică la programul “Economia Socială on-line
42.000 de Euro primelor 100 de ONG-uri care aplică la programul “Economia Socială on-line

Proiectul a fost iniţiat în contextul adoptării, de către Parlamentul României, a Legii nr. 219 din 2015 privind economia socială, care are drept scop stimularea dezvoltării unui model alternativ de incluziune socială a grupurilor vulnerabile. Programul, derulat de Asociaţia “Europa Digitală”, are menirea de a ajuta ONG-urile din România să-și dezvolte magazine on-line pentru economia socială, pe platforma Magento (care deţine la nivel mondial o cotă de aproximativ 30% din magazine online), cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi de a oferi noi oportunităţi pentru persoanele dezavantajate sau care fac parte din categorii vulnerabile.
Pentru anul 2016, Asociaţia “Europa Digitală” acordă un grant în valoare de 42.000 de Euro primelor 100 de ONG-uri care aplică la programul “Economia Socială on-line” iar acestea vor beneficia de un magazin online complet personalizat pentru piaţa din România (cu soluţii de plată online cu cardul, curierat etc direct integrate). Magazinele online vor fi folosite de ONG-uri pentru comercializarea produselor şi serviciilor create de către grupurile vulnerabile sau de alte categorii, iar veniturile obținute se vor întoarce către aceste grupuri defavorizate.
“Scopul economiei sociale nu este obţinerea de profit, aşa cum se întâmplă în cazul economiei de piaţă, ci constă în creşterea condiţiilor de viaţă şi în oferirea unor de oportunităţi pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi inserţia pe piaţa muncii sau valorificarea produselor şi serviciilor realizate de aceştia. Aşa cum sectorul public şi sectorul privat au rolul lor într-o societate democratică, oferindu-le cetăţenilor egalitate, respectiv profit şi eficienţă, România a înţeles, în sfârşit, importanţa unui al treilea sector, şi anume Economia socială, care atrage după sine valori extrem de importante pentru o societate civilizată, cum ar fi reciprocitatea şi solidaritate.”
Înscrierile la programul “Economia Socială on-line” se pot face pe website-ul http://europadigitala.ro/masura-301/.