Economia Gorjului se poate prăbuși!

Dacă vreo doi ani ni s-a tot promis ELECTRA iar apariţia acestei companii a fost blocată prin tot felul de subterfugii, în ultimele săptămâni practic a devenit clar că acest proiect a fost abandonat. Avertismentul dat de Adriean Videanu este foarte corect, termocentralele gorjene riscă să se închidă anul viitor dacă nu îndeplinesc condiţiile de mediu. Şi la cum evoluează lucrurile, doar o minune ne-ar putea face să obţinem finanţarea şi să facem lucrările la timp. ELECTRA nu va exista, cel mai probabil, decât pe tricourile jucătorilor de la Pandurii pentru că sunt prea multe interese în joc. Cel mai mare adversar al ideii nu a fost Fondul Proprietatea, nişte politicieni ”cu sânge în instalaţie” ar fi găsit soluţii, ci ”băieţii deştepţi” din energie care cumpără energia pe mai nimic şi care dacă ar exista o companie mare nu şi-ar mai putea face jocurile de multe milioane de dolari.
Cine crede că un partid sau altul este de o parte sau de alta al ideii de ELECTRA ar putea avea surprize, există parlamentari ai Puterii care sunt ostili proiectului celor două companii, altfel nu s-ar putea explica nenumăratele amânări, după cum există şi în Opoziţie oameni care ştiu că mineritul gorjean este foarte aproape de marginea prăpastiei fără companiile integrate. De ce politicienii noştri dovedesc atâta lipsă de viziune? În primul rând că aşa ne-au obişnuit de 20 de ani, în al doilea rând că mulţi dintre ei nu văd mai mult decât lungul nasului şi în al treilea rând că ”băieţii” de la butoane ştiu să comande după ce le-au finanţat campaniile electorale. A expedia toată problema simplu că se fură în Energie este o cel puţin o manipulare, se fură peste tot şi nu ştiu de ce acest sector ar face o excepţie. Cei care se cred acum deţinătorii adevărului absolut ar trebui să se gândească că nu putem îndeplini condiţiile de mediu peste noapte iar în ţară încep să producă eolienele energie verde. Acum nu facem investiţiile pentru că ne dăm ”la gioale”,  în special PDL-ul cu PSD-ul,  iar mai târziu nu vom mai putea să facem nimic pentru că cine bagă bani într-un faliment.
Gorjul stă la acest moment pe un butoi de pulbere economic şi,  implicit, social. Gândiţi-vă ce ar însemna să îşi închidă porţile cele două termocentrale, minele ar rămâne fără beneficiar iar 75% dintre actualii angajaţi ar fi în şomaj. Suntem mai aproape ca niciodată de vremurile când gorjenii plecau cu traista în spinare prin alte localităţi ca să găsească ceva de lucru. ELECTRA ne-ar fi putut salva dar nu o vrem pentru că ar fi unii sau alţii la butoane. Energie electrică nu putem vinde, deşi altfel stăm degeaba, pentru că ”băieţii deştepţi” ar fi afectaţi. România a ajuns o ţară a nimănui iar la Gorj pare să se joace acum ultima carte a capitalului şi resurselor naţionale. Vom înţelege asta când va fi prea târziu!