Echitate, dar nu şi pentru profesori

profesor-elev-informaticaGata. Se face ordine! Dupa 20 de ani de amăgeli, Guvernul Boc a decis: salarizarea angajatilor din sectorul public se va face dupa o noua lege unica. Destul de multi dascali au crezut ca legea cu pricina este o “Fata Morgana” a unei economii in criza si a unui guvern prins in corzi , Guvernul Basescu-Boc.
Experienta amara pentru dascali a constat in adancirea discrepantelor salariale dintre armata , politie , magistrati si … altii.
Firimiturile (2; 3; 5%) aruncate pe masa Educatiei au fost intotdeauna insotite de campanii de umilire si culpabilizare .
Personalul didactic a avut „nesimtirea” sa ceara majorari care “ au periclitat acordurile cu H.I.M. si au produs „criza economica”, RE-CE-SI-U-NEA.
Dar tare drag i-a fost batranului dascal cu gradul didactic I si cu o vechime in invatamant de  “peste 40 de ani” cand a vazut ca in grila de salarizare de la 1 la 15 ( 1-salariul minim pe economie – 15-salariul presedintelui) , el ocupa un loc maxim de 9,17, care inmultit cu 600 da aproximativ 5500 lei, in care sunt incluse prin “mila Mariei  Sale”  mai multe sporuri , intre acre sic el al vechimii in munca .Cat despre sporuri , mare i-a fost mirarea , caci ele nu pot fi mai mari de 30%, iar sporurile pentru Conducere si pentru Gradatia de Merit , sporuri ce le detine , fac impreuna exact 50%.
Dar ministrii responsabili ai Guvernului Boc (era sa zic Ciomu) , au gasit solutia: i-au micsorat batranului dascal coeficientul de multiplicarede la 9,17 la 6,ceva , si asta in spirit de solidaritate cu armata, politia  si magistratii.
Invatatorului, cel  care i-a invatat “scaderea“, i-au propus un salariu care , dupa vorbirea domului Aurel Cornea este mai mic decat actualul salariu.
Si mai mare i-a fost mirarea cand a aflat ca nu stie ce face dreapta ce face stanga (tandemul Boc-Sarbu).
Oricum, s-a consolat cu idea ca pana la pensie  (mai are doi ani) , aceasta “Fata Morgana” a salarizarii unice pentru batranul dscal, “cel cu haina rupta-n coate” , nu se va aplica.
“O tempora, o mores!”
Profesor Mihăiţa Ion Şcoala Generală Glogova