După Morega, potopul?

Filiala gorjeană a PNL are alegeri la sfârşitul săptămânii. Chiar dacă unii candidaţi se laudă că domină organizaţia şi că vor câştiga din primul tur, părerea noastră este că bătălia nu a fost tranşată deşi favoriţii sunt Dian Popescu şi Radu Angheloiu.  Indiferent de cine va câştiga bătălia, cei mai mulţi dintre liberalii gorjeni au început să îl regrete pe Dan Ilie Morega. Principala problemă a acestei campanii electorale interne este că a şubrezit organizaţia, a creat atâtea tensiuni încât cu greu ele vor fi aplanate de noul preşedinte.
Privind pe cei doi favoriţi, deşi nu ar trebui să neglijăm candidaturile lui Dumitru Modrea şi chiar Ion Navlea, s-ar părea că partidul nu câştigă prea multe. Dian Popescu a fost acuzat în presă de o anumită apropiere de PDL în timp ce Radu Angheloiu este văzut cu arme şi bagaje în tabăra PSD, aşa că organizaţia PNL nu prea are şanse să se întărească. Nu de puţine ori şi Dan Ilie Morega a fost suspectat de o anumită apropiere de PDL şi singura urmare a fost mazilirea sa din organizaţie. Dacă ne luăm după presă, Crin Antonescu va avea la Gorj aceeaşi problemă, o organizaţie care nu va sta pe propriile-i picioare, ci cu riscul de alunecare spre cele două partide mai mari.
Situaţia de la Gorj s-ar putea însă să nu se rezolve în perioada imediat următoare. Crin Antonescu are nevoie de linişte în filială dar şi de o încadrare directă şi clară în rândurile Opoziţiei. Din acest punct de vedere s-ar putea ca centrul să se implice pentru o variantă mai acceptabilă sau să avem plecări spre celelalte tabere. Tocmai de aici nu trebuie să neglijăm candidaturile aparent fără şanse şi, mai ales, cele care vor apare în ultimul moment. După opinia noastră, cei doi candidaţi din frunte nu ar trebui să se considere cu sacii în căruţă, ba ar trebui să se teamă de un eşec. Nu e normal ca între colegii de partid să existe acuzaţii grave care jignesc pentru că alegerile trec şi partidul rămâne. Sau unii migrează spre alte zări politice?
Deputatul Dan Ilie Morega a lăsat în urmă o filială de partid puternică chiar dacă puternic divizată. Lucrurile nu erau atât de evidente pentru că actualul deputat era o „mânî forte”.  Situaţia s-a accentuat din nefericire iar evenimentele electorale ar putea debuta chiar de anul viitor. În această cheie, cu toate greşelile făcute pe timpul campaniei, unele de-a dreptul impardonabile, Radu Angheloiu ar putea căpăta girul Bucureştiului.  Varianta că el ar fi putut fi exclus din partid putem să o luăm ca o intoxicare de campanie şi atât, dar lucrurile ar putea evolua. Poate că de aceea sunt aşteptate candidaturi în sală iar un Pantelimon Manta şi Virgil Drăguşin, ca să nu vehiculăm decât două nume apărute în presa locală,  ar putea înclina balanţa de o parte sau de alta . Partidul nu va avea de câştigat decât în varianta unei noi conduceri credibile. Liberalii riscă să se spună despre ei, dacă nu vor gestiona corect acest moment, că după Morega a urmat potopul. Şi nu din vina fostului preşedinte!