Drumul cărbunelui

anca-burduseanuCine a spus că România este ţara tuturor posibilităţilor, a avut dreptate. În ţara noastră se poate întâmpla orice, poliţiştii să fie împuşcaţi în plină stradă, medicii să ia mită, să se moară cu legea in mână, dar şi să dispară milioane de tone de cărbune.
Ultima tărăşenie a avut loc la Exploatarea Minieră Motru, acolo unde comisarii Gărzii Financiare Gorj au descoperit dispariţia a 2,5 milioane de tone de cărbune , a cărei valoare de ridică la 144.736.407 lei.
Nici măcar David  Copperfield nu ar fi reuşit să facă o astfel de magie. I-ar fi fost imposibil, oricât s-ar fi chinuit, să facă nevăzute 1152 de trenuri de cărbune .
Ei bine, la Exploatarea Minieră Motru s-a putut şi, se pare, nimeni nu le dă de urmă, nici măcar poliţiştii care au acum în lucru un dosar penal pentru abuz în serviciu şi delapidare.
Cercetate sunt 8 persoane, conducerea EMC Motru, şefii de cariere, dar şi topografi.
Furtul, dacă despre asta vorbim, s-a produs în perioada ianuarie 2007- iulie 2009 şi a adus un prejudiciu la bugetul statului de nici mai mult, nici mai puţin de 56. 541.420 lei, o sumă de-a dreptul impresionantă.
Se pune acum întrebarea, unde a putut dispărea atâta cantitate de cărbune şi cum a ieşit din depozite?
Nu cumva, cărbunele a plecat spre unele microcariere care se află în zona Motru şi care sunt conduse de oameni influenţi din SRI şi  structuri ale Ministerului Economiei?
O întrebare la care,  cu siguranţă,  se va găsi un răpuns, dacă poliţiştii gorjeni vor conduce ancheta în mod profesionist.