Domnica Trop, la 50 de ani de carieră

Loading

Muzeul Județean Gorj a găzduit, zilele trecute, o manifestare de suflet în cinstea unuia  dintre cei mai reprezentativi rapsozi în viață ai Olteniei. Este vorba despre Domnica Trop, care a împlinit 75 de ani de viață și 50 de ani de carieră, ocazie cu care a fost lansat un dvd cu 19 piese video, filmate la Muzeul Curtișoara.

Domnica Trop, alături de publicistul Dorin Brozbă și de solista Nina Predescu, fericită de sărbătoarea creată în cinstea ei, la Muzeul Județean Gorj
Domnica Trop, alături de publicistul Dorin Brozbă și de solista Nina Predescu, fericită de sărbătoarea creată în cinstea ei, la Muzeul Județean Gorj

Domnica Trop este un rapsod mehedințean cunoscut în întreaga țară, deși n-a vrut să plece niciodată din satul ei.
Fiica unor ţărani, ea însăşi având ca ocupaţie păstoritul, a fost prezentată la vârsta de 27 de ani, de învăţătorul Vasile Căpăstraru, soliştilor Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu, aflaţi într-un turneu la Izverna în anul 1965. Aceștia au ajutat-o să-şi înregistreze piesele, pe care le cânta pe câmp cu oile, la Radio Bucureşti. A participat la festivaluri și emisiuni, de unde s-a întors cu premii și trofee, a înregistrat discuri la Electrcord, dar a rămas aceeași femeie simplă de la țară, alături de soțul său, în căsuța lor aflată la câteva sute de metri de Peștera Izverna. În cinstea ei, în colaborare cu publicistul Dorin Brozbă (care a realizat și dvd-ul video), Muzeul Județean Gorj a înființat la Secția Etnografică Curtișoara, în anul 2011, Casa Muzeu Domnica Trop.
Pentru a o sărbători cum se cuvine pe Domnica Trop, la 75 de ani de viață și 50 de ani de când a apărut pe scena folclorului autentic românesc, organizatorii au invitat la lansarea dvd-ului său video soliști tineri și consacrați, pentru a-i aduce dovada că muzica populară de calitate are șanse să continue să existe, în ciuda defavorizării actului cultural la nivel național. Cea mai importantă prezență a fost cea a cunoscutei soliste a cântecului popular mehedințean Nina Predescu, împreună cu care, la final, Domnica Trop a cântat, live, una dintre piesele pe care le-a creat și interpretat de-a lungul vieții.