Doar elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale pe 11 septembrie 2017

Cu excepția elevilor de clasa a V-a, care de 5 ani nu primesc manuale la început de an școlar, toți ceilalți școlari vor avea manuale la început de an școlar. Pentru clasa a V-a lucrurile se amână, cea mai probabilă dată când am putea avea manualele în școli fiind sfârșitul anului. Licitația a fost contestată iar rezultatele se așteaptă de ceva timp. În ședința de Guvern de vineri, 18 august 2017, a avut loc o dispută între premierul Tudose și ministrul Educației pe această temă, important fiind faptul că foștii miniștrii ai Educației și salariați din MEN poartă vină pentru situația creată.

 

Iată dialogul surprins de televiziuni:

Mihai Tudose: Domnule ministru Pop, cum stăm cu manualele?

Liviu Pop: Lucrăm la soluţii. CNSES nu ne-a dat niciun răspuns, dar săptămâna viitoare fac informarea în  Guvern. Va trebui să luăm şi  nişte decizii la nivel de minister, pentru că sunt părtaşi la neregulile din licitaţii.

Mihai Tudose:  Mai pe româneşte?

Liviu Pop: Mai pe româneşte, toate manualele cu excepţia clasei a 5a sunt deja în şcoli. La clasa a 5a, pentru primele două luni de zile avem soluţie de rezervă – indrumare pentru fiecare elev, încât odată cu finalizarea contestaţiilor pe care fiecare editură le-a făcut să integrăm manualele în timpul anului şcolar. Dar la 11 septembrie toţi elevii vor avea îndrumătorul, profesorii vor fi formaţi încât să se poată desfăşura normal ora.

Mihai Tudose: Mulţumesc, dar ce e deosebit la manualele de la clasa a 5a ? Sunt coperţile mai groase…?

Liviu Pop: Anul trecut în noiembrie trebuiau finalizate programele şcolare pentru clasa a 5a, nu le-a făcut şi le-a prelungit până în martie anul acesta, iar în martie, când puteam lua o decizie, nu am luat decizia din cauza unei dezinformări din Ministerul Educaţiei, lucru pe care o să îl finalizăm săptămâna viitoare prin eliminarea acelor persoane care au dus la o decizie proastă la nivelul ministerul.