Din toamnă, clase de acomodare pentru elevii români care revin din străinătate.

Președintele României a promulgat un proiect de lege, prin care vor fi create clase de acomodare pentru elevii români care se întorc din țări străine.

Vor putea fi organizate cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română pentru elevii care revin din străinătate , în paralel cu orele de curs obligatorii.

Legea 27/2022 prevede pregătirea profesorilor şi a psihopedagogilor pentru a răspunde nevoilor specifice elevilor întorși din Diaspora şi obligativitatea unităţilor de învăţământ (care au peste cinci  elevi  anterior şcolarizaţi în țări străine) de a elabora un plan pentru sprijinirea integrării elevilor întorși în România, prin crearea unui pachet de acţiuni de asistenţă, consiliere psihopedagogică, ateliere, tabere şi alte activităţi extracurriculare.

Menționăm faptul că sisteme de integrare a  elevilor  reveniți din țări străine există în Franţa, Luxemburg, Canada. În Quebec, de exemplu, primele clase de acomodare au fost înfiinţate încă din anul 1969.

Se știe faptul că majoritatea elevilor întorși din  Diaspora, chiar şi cei care au mai fost şcolarizaţi în România, se confruntă cu dificultăţi de exprimare şi scriere după o perioadă petrecută în alt stat, iar metoda cea mai eficientă pentru integrarea lor rapidă este organizarea de cursuri intensive de limba română, în paralel cu celelalte cursuri.

Din datele inspectoratelor şcolare, circa 11.000 de copii români, care au început educaţia în altă ţară, se integrează, anual, în sistemul de educație din România.