Deși nu știe cum începe școala, MEC ”taie” ore și discipline la gimnaziu

Loading

Tăieri de ore și eliminări de materii pentru clasele V-VIII sunt pregătite de  Ministerul Educației și Cercetării, în ideea că pune  în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu. Din câte se pare grupul de lucru al MEC are patru variante de lucru dar acestea nu țin cont de modul de desfășurare al anului școlar și nici de faptul că aplicarea trebuie făcută gradat, în următorii patru ani, ca să nu bulverseze ce a mai rămas din sistemul de învățământ.

Grupul de lucru al Ministerului Educației și Cercetării, care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial, a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat  că nu se pot reduce orele la toate clasele dintr-o dată.

„Nu se reduc orele pentru toate clasele pentru că nu se poate implementa de anul ăsta și nu este recomandat de către specialiștii în științele educației din grupul de lucru de la Ministerul Educației.  Nu poți interveni într-un ciclu de învățare cu o astfel de schimbare radicală. Se taie orele numai pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, pentru că acolo începe un ciclu nou și acolo poți interveni. Dacă le spui acum celor de la clasa a VII-a că vor parcurge un alt plan de învățământ..în nicio țară din lumea asta nu se procedează așa din punctul de științific”, a explicat Monica Anisie în presa centrală.

Patru variante

În prima variantă, marile noutăți sunt eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport, dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii (copiii vor alege ce materie din cele 2 studiază în fiecare an), eliminarea cu totul a materiilor “Consilierea și dezvoltarea personală” (care intră în dirigenție) și “Educația tehnologică”.

O schimbare uriașă  o reprezintă eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport. Copiii nu vor mai primi note la aceste discpline, ci calificative. “Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului. Amintim că au mai existat solicitări din partea părinților ca la aceste materii să nu mai existe note, critica principală fiind distorsionarea evaluării având în vedere că notele contează în prezent la admiterea la liceu (20% din media de admitere la liceu o reprezintă media cu care elevul încheie clasele V-VIII).   

De remarcat că Religia se păstrează ca disciplină obligatorie fără să piardă nici o oră începând din clasa pregătitoare.

O altă noutate este dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii. În prezent, elevii fac ambele materii, câte 1 oră pe săptămână. Proiectul prevede că de acum înainte fiecare elev va alege dacă face Educație muzicală sau Educație plastică anul acela. “Educația artistică se studiază pe grupe (educație muzicală sau educație plastică). În acest sens, elevii, îndrumați de cadrul didactic, pot alege, la cerere, în anul școlar anterior, una dintre cele două discipline. Cererea este contrasemnată de părinte/reprezentant legal”, spun autorii curriculumului.

Dispare cu totul și materia “Consilierea și dezvoltarea personală” – care în prezent are 1 oră pe săptămână obligatoriu din a V-a până în a VIII-a. “Consilierea și dezvoltarea personală se organizează de către profesorul diriginte, în funcție de nevoile elevului/elevilor/părinților, în cadrul orei de dirigenție”, se arată în proiectul de plan-cadru.

O altă materie tăiată din tot gimnaziul este Educația tehnologică, ce în prezent are 1 oră pe săptămână obligatoriu din clasa a V-a până în a VIII-a.

În această variantă, autorii propun rearanjarea materiilor în 4 arii curriculare, față de 7 câte sunt în prezent. Astfel Informatica și TIC intră cu tot cu aria curriculară în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria Om și societate se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, care migrează către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală. Aici regăsim Educația artistică (plastică și muzicală), Religia și Educația fizică.

În Varianta II de plan-cadru  dispare materia “Limba latină”, sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.

Această propunere prevede organizarea materiilor în 6 arii curriculare, față de 7 arii câte sunt în prezent. La nivel de arii, modificarea o reprezintă eliminarea cu totul a ariei Consiliere și orientare.

Dispare materia Limba latină, care în prezent este studiată la clasa a VII-a timp de 1 oră obligatoriu pe săptămână.

Sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Rămân, în schimb, fără nicio tăiere Religia, Educația socială, Muzica, Desenul, Informatica, Educația fizică, Limba modernă 1, Matematica și Româna.   

Dispare materia Educație tehnologică, în prezent disciplină cu 1 oră obligatorie din a V-a până în a VIII-a inclusiv.

Este eliminată și disciplina Consiliere și dezvoltarea personală, studiată în prezent 1 oră pe săptămână în fiecare clasă de gimnaziu. Consilierea și dezvoltarea personală devine parte a activității de dirigenție “și este reglementată prin ordin al ministrului educației și cercetării. Se organizează de către profesorul diriginte în cadrul orei de dirigenție”, prevede proiectul de curriculum.

Variantele III și IV presupun dispariția unor ore la  Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie.

De remarcat că și în aceste variante realizate pe baza răspunsurilor societății, Religia rămâne ca materie obligatorie cu 1 oră pe săptămână din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. Asta în timp ce alte materii apar inclusiv cu jumătăți de oră în planul-cadru.

One Comment on “Deși nu știe cum începe școala, MEC ”taie” ore și discipline la gimnaziu”

  1. ANISIE ARE UN CREER CAT UN PORUMBEL.
    A FACUT FACULTATEA LA SPIRU HARE, S-A TITULARIZAT PRIN FRAUDA.
    NU A FOST NICIO ORA LA CATEDRA.
    A FOST INSPECTOT. FUNCTIONAR IN MINISTER SI CONSILIER PREZIDENTIAL.
    ESTE O AGRAMATA, NE FACE DE RUSINE.DANCILA ERA BUNA, PE LANGA ACEASTA FEMEIE.

Comments are closed.