Deoarece Guvernul nu oferă nici acoperirea inflației, greva din învățământ continuă după minivacanță

În timp ce Guvernul a găsit foarte repede bani pentru Sănătate, Justiție , Interne etc., Educația a primit în 1 iunie 2023 o Ordonanță de Urgență neconstituțională prin care profesorii primesc o sumă de bani care nu acoperă nici rata inflației. Liderii de sindicat naționali au fost puși sub o presiune extraordinară atât din partea autorităților cât și a unei părți din presa proguvernamentală. Sindicaliștii au rezistat, greva generală continuă de marți, 6 iunie 2023.

„Mandatul este foarte clar, grila de salarizare a fost negociată cu Ministerul Educației, trebuie să fie pusă în aplicare din această lună, nu avem alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului! De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva. Soluția trebuie să fie cea care rezolvă revendicările legitime ale colegilor noștri, ei au întotdeauna dreptate”, a declarat liderul de sindicat Marius Nistor.

„Oamenii sunt suverani, au semnat pentru o grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare. Sperăm că lucrurile vor intra în făgaș normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparține! Asta scrie în fișa postului la mine, trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până în acest moment. Oamenii au spus că nu este acceptabil ca această grilă să se aplice în trei ani de zile”, a continuat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).