De la carmangerie, la pușcărie!

Două doamne din lumea bună a Gorjului, Maria Lupulescu și Ana Guță, au ajuns în arestul poliției pentru evaziune fiscală și, respectiv, complicitate la evaziune. Prima este patroana de la Lexi Star, iar a doua fost director interimară de la Direcția Sanitar Veterinară, iar faptele cercetate de polițiști se referă la perioada 2010-1012, evaziunea fiind evaluată la suma de 1.286.751 lei. Potrivit anchetatorilor, peste 100 de tone de carne apărea în actele falsificate ca fiind distrusă, sau oferită ocoalelor silvice pentru hrănirea animalelor din pădure, dar, în realitate, carnea era vândută în magazine.
Potrivit legii, de distrus se distruge (sau se dă animalelor sălbatice) acea carne care are termenul de garanție depășit, ceea ce e și normal, fiind un produs extrem de perisabil. Cum au jonglat patroana împreună cu angajata statului cu termenele de garanție, sau dacă respectiva carne era expirată sau nu, încă nu știm, dar ce e sigur e faptul că, potrivit anchetatorilor, statul a fost fraudat.
Mai puțin se îngrijește statul, însă, de consumatori. Sunt o grămadă de magazine în Târgu Jiu care vând carne sau produse din carne și care miros de la o poștă, ca să nu zic, Doamne ferește, că put, fără ca angajații statului, plătiți pentru a face controale, să simtă respectivele „mirezme” când trec pe lângă ele. Ba mai mult, am văzut cu ochii mei cum un inspector ieșea cu plasele pline dintr-un astfel de magazin, fără să simtă duhoarea care-i făcea pe trecători, în plină vară, să întoarcă într-o parte capul. Din același magazin am cumpărat chiar eu, mai la începuturi când nu decăzuse în asemenea hal, un kilogram de carne tocată și, când să gătesc, am constatat că mirosea îngrozitor, așa că am aruncat-o. Din păcate, era seara, târziu, iar până a doua zi mi-au trecut nervii și aveam un program prea încărcat ca să mai fac scandal, mai ales că indivizii de la magazinul cu pricina nu dau bon, deci nu ai cum dovedi că ai luat carnea de la ei, dar nici că am mai cumpărat de atunci de acolo.
Mă bucur, dacă e adevărat ce spun anchetatorii, că o carmangeriță a ajuns în arest pentru evaziune, dar lângă ea trebuie să stea toți cei care pun în pericol viața cetățenilor, alături de inspectorii care își pun mâna la nas și pleacă cu plasele pline. Bineînțeles că ei primesc carne proaspătă și nu expirată. Deci, la pușcărieeee!…. La la la la pușcărieeeee!, ca să-i parafrazez pe suporterii de la fotbal ce făcuseră o dedicație muzicală pentru un finanțator al unei echipe de fotbal.
Dar, până s-o vedem și pe-asta, dragi consumatori din Târgu Jiu, nu cumpărați carne și produse din carne din magazinele în care miroase a clor, sau a altfel de odorizante, pentru că sunt substanțe folosite ca să taie mirosul de carne stricată.  Cât despre cele care put, pur și simplu, feriți-vă de ele ca de râie! Dacă nu miroase a carne proaspătă, întorceți-vă pe călcâie și fugiți cât vă țin picioarele!