De-a „ţinutul vacii de coarne”

aura-stoenescuPrograme întregi de ştiri, dezbateri televizate, zeci de poliţişti plătiţi din bani publici să probeze faptele celor acuzaţi, zile, luni, sau chiar ani de cercetare, logistică şi multe alte cheltuieli care nu se văd, dar se simt pe spinările noastre. Asta ne costă să-i prindem pe infractori şi să-i ducem la judecată. Iar acolo ce găsim? Unul dintre oamenii în robă, care jură, atunci când o îmbracă, să judece în litera şi spiritul legii. Ştiţi ce a spus unul dintre judecătorii din Gorj când a fost depistat de un poliţist în trafic, conducând beat la volan? ”Bă, tu ştii cine sunt eu? Eu sunt ăla care tu ţii vaca de coarne şi io o mulg!”
Nu contest faptul că sunt şi judecători corecţi, în faţa cărora mă înclin, dar sunt prea mulţi cei care le fac breasla de ruşine. Pe locul doi, după judecători, sunt procurorii, iar unii dintre ei mulg, la rândul lor, capra. Şi să nu credeţi că povestea s-a terminat, pentru că şi în poliţie există nişte şefi care mulg oaia. Şi atunci, cum să nu fie cei mai şmecheri infractori liberi pe străzi? Aşa se face că un individ periculos (Serghei Gorbunov) a împuşcat trei oameni în Braşov, la o casă de schimb valutar, după alte patru atacuri cu armă, pentru că un judecător i-a dat drumul din penitenciar să-şi rezolve o închipuită problemă de sănătate. Aşa se face că un şef de ocol (Ion Tăerel) a fost pus la loc pe funcţie, după ce a fost scos de sub urmărirea penală de un procuror care a considerat că a nu face controalele programate în pădure, acolo unde se fură mai vârtos, nu e complicitate şi nici măcar neglijenţă în serviciu. Tot aşa s-a întâmplat ca un om de afaceri (Liviu Pătraşcu) să câştige la un judecător ce a pierdut la altul, adică un schimb de 720 de hectare de pădure, la baza căruia stă un act fals, iar proprietarii pe care-i reprezintă au dovedit proprietatea doar pentru 500 de hectare. Iar astfel de exemple pot continua la nesfârşit, pentru că există aceşti mulgători, cu care nu ia nimeni măsuri. Mai rămâne ca cele patru persoane arestate zilele trecute, pentru traficarea celei mai mari cantităţi de cocaină capturată în România (şi cea mai mare din Europa ultimilor 10 ani) să fie bătuţi uşor pe umăr şi scuturaţi de praf de un judecător, care să le mai dea şi tona de cocaină înapoi, pe motiv c-ar fi fost făină.
Ştiţi de ce se întâmplă toate astea în România? Pentru că pedeapsa unui judecător care dă altă soluţie decât cea definitivă şi irevocabilă e o bilă neagră, iar la un anumit număr de bile negre nu-şi mai primeşte gradaţia de mărire de salariu atunci când îi vine rândul. Adicătelea, zice legiuitorul: ”dacă nu eşti cuminte şi nedreptăţeşti o duzină de oameni, domnule judecător, te sare o tură la mărirea salariului”. Halal pedeapsă! Eu cred că în România numai Curtea cu Juraţi ne mai salvează.