Dascălii, rezeva de cadre pentru partide în pandemie

Traversăm o campanie electorală atipică pentru alegerile locale, nimic nu este la fel ca acum patru ani iar schimbarea cea mai evidentă este la nivelul candidaților unde profesorii încep să joace un rol important. Partidele au fost obligate să pună mulți profesori pe liste pentru că aceștia sunt cunoscuți și respectați în societate, campania electorală va avea rolul doar să informeze, în măsura posibilităților și rigorilor sanitare, cine și unde candidează. Nu întâmplător, cei mai mulți candidați în alegerile din 27 septembrie 2020 provin de la Universitatea ”Constantin Brâncuși” și Golegiile Naționale ”Tudor Vladimirescu” și ”Ecaterina Teodoroiu”, instituții de învățământ reprezentative la nivelul Gorjului.

La o primă trecere în revistă a candidaților pentru Primăria și Consiliul Local Tg-Jiu constatăm că Marcel Romanescu(PNL), cadru didactic la UCB, este concurat de Luminița Popescu(UCB)-Pro România și Mădălina Negrescu(Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”)-ALDE. Pe listele de consileri, așa cum le știm până acum, e o adevărată bătălie pentru obținerea mandatelor: Eugen Nodea(CNTV) și Daniela Vulpe(CCD) din partea PNL, Marcela Mrejeru(CNTV) și Gabriel Răscol(LPS) de la PSD, Cristina Goanță(CNTV)-USR și exemplele ar putea continua. Partidul Verde propune la Tg-Jiu pe lista de consilieri pe Ionuț Popescu-Palatul Copiilor. Dacă unii dintre profesori au mai făcut politică, noutățile ne arată că e vorba de o strategie de a exploata capitalul electoral și mai ales notorietatea cadrelor didactică.

Situația este și mai evidentă la Consiliul Județean  Gorj unde principalele partide aruncă în luptă foarte mulți profesori. Partidele mai mici  propun, de exemplu,  candidaturile universitarilor Ștefan GhimișiUCB)-Partidul Verde și Lazăr Popescu(Universitatea ”Titu Maiorescu”-Partidul Alternativa Dreapta. În ceea ce privește listele de consilieri județeni, echipa favorită, cea propusă de PSD Gorj, are în primii zece candidați pe conf. univ. dr. Ion Cristinel Rujan-UCB, prof. dr. Gheorghe Nichifor-CNET și prof. Dorin Tașcău-CNTV. Nici liberalii nu fac excepție și aruncă în luptă  pe profesorii Dana Constantinescu(CNET), Gheorghe Mitescu(LT Novaci), Nicolae Negrea (CNGC Motru) și Angelica Necșulea(Șc. Gim. Dragotești). Același lucru face și Pro România unde Alin Văcaru, Mihai Prunariu sau Ion Ișfan sunt foști sau actuali profesori în activitate. Desigur, există și alți profesori candidați dar ideea este următoarea, cum facem ca interesul liderilor de partide față de cadrelle didactice  să nu rămână conjuctural?

Având campania electorală la îndemână, profesorii din politică trebuie să semnaleze cel puțin tratamentul discriminatoriu din partea Guvernului de care are parte această categorie profesională, cu salariile diminuate față de prevederile legale și cu obligația, ilegală după părerea noastră, de a-și procura măști și laptopuri pentru activitatea didactică. Indiferent de culoarea politică, cadrele didactice ar putea fi o voce distictă în polica locală și națională. Țara va fi totdeauna săracă când e vorba de profesori dar trebuie să îi obligăm pe politicieni ca, pe bune, să le placă școala!

2 Comments on “Dascălii, rezeva de cadre pentru partide în pandemie”

Comments are closed.