Dacă azi ar fi început școala, mulți elevi din Gorj ar fi rămas acasă

 7,015 total views

Potrivit scenariului medical anunțat de autorități, Gorjul se plasează la acest moment pe ”scenariul galben”. Elevii ar trebui să se gândească cel mult la modelul hibrid de învățământ, adică doar o parte la școală. În acest moment, când mai sunt cinci săptămâni până la începerea anului școlar, zece județe și București-Ilfov sunt în zona galbenă, potrivit unui document oficial trimis autorităților din teritoriu.

Dacă ne luăm după criteriul epidemiologic stabilit de autorități în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află şcoala. Astfel, scenariul „verde” înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană dintr-o mie de locuitori detectată în ultimele 14 zile cu COVID-19; scenariul „galben” presupune între una şi trei persoane confirmate în ultimele 14 zile, şi scenariul „roşu” când sunt mai mult de trei cazuri la o mie de locuitori în două săptămâni.

În prezent, județul Argeș este cel mai aproape de scenariul „roșu”, în care școlile rămân închise, având 2,37 cazuri / 1000 locuitori în ultimele 14 zile. Argeșul și încă nouă județe, precum și București-Ilfov se încadrează acum în scenariul „galben”, în care copiii de grădiniță și din clasele primare, a 8-a și a 12-a merg la școală, iar restul – în funcție de decizia locală. La acest moment, celelalte județe se încadrează în scenariul „verde”, adică toți copiii merg la școală. Gorjul are 407 cazuri în ultimele 14 zile și ocupă locul VI la nivel național.

Această fotografie a momentului surprinde situația la nivel județean, însă decizia privind deschiderea fiecare unități de învățământ urmează să se ia la nivel local pentru fiecare școală, pe baza criteriilor epidemiologice și a asigurării regulilor de distanțare și igienă care sunt în lucru la acest moment la nivelul ministerelor sănătății și educației.