Cunoaşterea cadrului legal de muncă european

Muncitorii gorjeni sunt pregătiţi pentru piaţa muncii
Muncitorii gorjeni sunt pregătiţi pentru piaţa muncii

Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu a găzduit de curând lansarea Parteneriatului pentru învățare Grundtvig cu titlul Europeans on the intercultural labour market implementat de Asociaţia Smart Educational Projects. Parteneriatul face parte din Programul „Învățare pe tot Parcursul Vieții” și este co-finanțat din fonduri europene de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Tema aleasă, „Cunoaşterea cadrului legal de muncă la nivel european”, este una de interes general, actuală, generoasă, cu mare impact social. Pentru a avea o viziune cât mai aprofundată a problemelor cu care se confruntă cetățenii europeni care au decis să lucreze în altă țară decât cea de origine, Asociația Smart Educational Projects a căutat parteneri din ţări dezvoltate sau cu dificultăţi similare pe piaţa ocupării forţei de muncă: Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Lunds Universitetet (Sweeden), Institute of Entrepreneurship Development (Greece), Enaip Toscana Formazione e Lavoro (Italy), Studium Jezyka Polskiego dla Cudzoziemcow Uniwersytetu Lodzkiego (Poland).
Proiectul este unul dinamic şi se adresează atât angajaţilor, cât şi angajatorilor care se pot inspira din modul de lucru al partenerilor noştri în scopul perfecţionării managementului de personal. Obiectivele asumate prin acest proiect sunt: dezvoltarea de competențe și abilități pentru a accesa un loc de muncă în străinătate;  cunoașterea diferențelor culturale în domeniul muncii  și cultivarea respectului pentru diversitatea culturală; dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză și relaționare într-un mediu intercultural.
Membrii grupului țintă vor fi oameni de afaceri, studenți și elevi ai instituțiilor ce vor colabora cu Asociația Smart Educational Projects pe parcursul derulării acestui proiect: Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu Jiu şi Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu Jiu.
Prof. Laura Diţoiu