Cu pluta pe apa Sâmbetei

Tributar unei alte abordări despre ulciorul care nu merge prea des la apă, Traian Băsescu speră din nou să îşi salveze costumul de „mariner şef”, dar şi membrii echipajului ambarcaţiunii sale de lux, ba portocalie, ba verzuie, ba albă, plecaţi însă de curând cu pluta pe apa Sâmbetei.
Şi ca orice lup de mare încercat, cel aflat acum în derivă  are încredere mai mult în propriile instincte, ştiind în ce direcţie să îşi cârmească pluta din nou spre „cântecul sirenelor”… Speră în continuare că electoratul român are aceeaşi mentalitate pe care o au şi mateloţii buni doar de spălat şi lustruit puntea vapoarelor pe care în trecut le-a comandat.
Două treimi dintre români habar nu au care este rolul Parlamentului în general şi al sistemului parlamentar bicameral în particular, al preşedintelui şi al Guvernului. Tocmai pe acest aspect mizează şi Traian Băsescu, care a arătat din nou, acuzator, cu degetul spre instituţia legislativă a ţării, dar şi spre cabinetul Ponta. Să ne surprindă că doar 34% dintre cei chestionaţi, conform unui studiu dat recent publicităţii de Asociaţia ProDemocraţia, au identificat scopul Parlamentului – acela de a legifera? Alţi 34% dintre respondenţi au afirmat că rolul Parlamentului este să vegheze la bunul mers al ţării şi să îmbunătăţească nivelul de trai al populaţiei, iar restul au vorbit despre rolul de conducere, de reprezentativitate, despre asistenţă socială sau rol economic, iar 10 % au dat răspunsuri negative la adresa Legislativului. Asta aşa pentru a ne face o idee despre cei care vor vota pe 29 iulie suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Nu ar fi rău dacă buletinele de vot ar include şi câteva întrebări din Constituţia României.
Sunt unii care de vreo săptămână, după ce au trecut la ţinuta în alb, că doar e vară, îndeamnă tacit electoratul să nu meargă la vot, pentru a nu încurca socotelile „celui suspendat”.
Doar că pluta noastră, cea de la începutul acestui editorial, s-a aglomerat şi corsarii în alb, vocali şi „bine intenţionaţi”, aşa cum se jură, vor fi în curând debarcaţi pe o insulă pustie. Cu atât mai bine dacă insula va fi înconjurată şi de un gard înalt, electric, sau măcar de sârmă ghimpată.