Cât să mai credem în Justiția din România?

 

Facem cum facem și revenim și în acest editorial asupra cazului Laura Codruța Kovesi, conducătorul de peste un deceniu al Procuraturii/Parchetului din România. Zilele acestea am consemnat o premieră, Laura Codruța Kovesi a apărut ca suspect de fapte de corupție  în fața unui procuror român. După frica demonstrată de aceasta înainte de audiere și punerea la punct a unei uriașe ccampanii media de victimizare, e clar că știe ce o așteaptă și mai ales  că există dovezi solide în dosar. Cu excepția unor spălați pe creier sau a unor ”soldați”, nu sunt prea mulți cei care să o crediteze pe Kovesi  cu nevionovăția, cel puțin în relația cu Sebastian Ghiță. Se vede acest lucru și din mitingurile anemice, doar militanții mai ies în stradă.  Că situația e gravă pentru fosta șefă DNA o constatăm din fuga acesteia la Bruxelles cu 10 zile înainte de audieri, aceasta se teme de ce este mai rău pentru ea și merge sub ”protecția” celor pe care i-a slujit. Nu trebuie să fim naivi, LCK știa evoluția dosarului și de aceea a grăbit plecarea din țară. La ce sprijin are LCK din partea unor țări UE, teama de dosar nu poate avea decât o explicație: vinovăția. Repet, în condițiile în care România nu are voie să se atingă de un fir de păr din capul doamnei Kovesi, fuga acesteia nu poate însemna decât acest lucru. Dar să respectăm prezumția de nevinovăție!

Cu siguranță, doar judecătorii pot să spună cine este vinovat sau nu dar nu și în acest caz. Vor exista presiuni inimaginabile asupra procurorilor, interne și externe, ca urmărirea penală să nu aibă urmări asupra lui Kovesi care ar putea deveni ”măciuca” unor alte execuții, menite să ascundă corupția din UE. Sprjinul PPE, ALDE și Socialiștilor Europeni pentru LCK e greu de înțeles în lipsa unei comenzi venite din zona ocultă a politicii europene, scenarii se  pot face la infinit. Dacă Sebastian Ghiță are curaj, dacă Victor Ponta dorește să redevină un personaj credibil, pot să ne prezinte dovezile care  îngroapă un personaj sinistru din istoria recentă a României. Faptul că fuge de procurori ca Dracu de tămâie ne arată că LCK  știe ce Justiție există în România, atenție o perioadă de peste un deceniu în care aceasta a fost la vârf. Când vorbește că nu crede în coincidențe, Kovesi recunoaște tot ce a făcut în acești ani, lucruri semnalate și de noi în analizele săptămânale. Împreună cu serviciile secrete, Justiția din România s-a compromis atât de mult încât un Augustin Lazăr a putut ajunge procuror general iar Portocală și alți procurori sunt ”persecutați” că și-au făcut datoria, citat din același personaj care a condus DNA.

Sunt unii care  spun că LCK a făcut servicii imense statului român, cu exemplele stau mai prost. Cei în cauză, tot mai puțini, repetă niște șabloane lansate de unele televiziuni dar nu pot să ne explice de ce mai avem corupție în România dacă 12 a luptat cu ea Cattani-Kovesi? La fel, e greu de explicat cum nici un străin nu a fost anchetat în România pentru dare de mită deși au fost băgați la zdup cei care au primit atențiile. DNA-ul a refuzat constant să ne spună pentru ce s-au primit munții de bani din România și cum avem corupție fără corupți? Multele instituții ale României refuză cu obstinație să ne spună cum a fost devalizată România în ultimele trei decenii și de ce a plătit doar Voiculescu pentru că avea un trust de presă? Desigur, e mai ușor să ne facem idoli falși și corupți, după cum spun procurorii.