De la copita vacii la ștampila primăriei

Loading

Cam așa ar putea fi caracterizată prestația unor primari din Gorj cel puțin în ultimul mandat care a început în anul 2016. Fără deosebire de partid și de nivelul calificării, de la tractorist la doctor în ceva, unii dintre primarii Gorjului nu doar că nu au făcut prea multe din cele care s-au angajat în fața cetățenilor dar s-au remarcat prin apariții în presă care de care mai spectaculoase. Astfel, am putut afla că un primar nu se mai înțelege cu absolut nimeni din raza sa de acțiune, altul că se judecă cu el și mai și pierde iar la altul că umblă mașina instituției în stare de ebrietate. O doamnă viceprimar controversată își dă cu stângul în dreptul de câte ori are ocazia după modelul altor reprezentanți ai familiei. Desigur, sunt și alte materiale care ne arată că edilii noștri nu sunt la nivelul exigențelor comunității dar cum  au fost aleși, nimeni nu poate schimba rezultatul votului. Poate doar în situația primarilor mai vechi instanțele să spună altceva, și aici ne referim la procesele cu ANI, avem aici cazurile Telești și Samarinești.

De departe, cea mai supărătoare situație se înregistrează în comuna Albeni unde edilul este pe cale să închidă Centrul de Permanență din comună pe motive inventate după ce a făcut ”ravagii” la școală, biblioteca comunală și în primărie. Poate că domnul respectiv are dreptate în totalitate dar dintr-o dată să o fi luat-o razna profesorii, medicii, angajații Primăriei și comunitatea? Greu de crezut dar și greu de făcut ceva împotriva unor asemenea edili care se cred stăpâni absoluți în localități și nu aleși locali cu drepturi și obligații. E drept că pe lângă cetățenii care au votat persoane cu asemenea probleme în funcție, o vină o poartă și partidele care și-au asumat asemenea candidați. Poate că și presa locală ar trebui să fie mai atentă și mai critică cu ce se întâmplă la nivelul localităților, poate așa unele excese s-ar mai tempera. Poate că prin lege ar putea fi introduse niște teste psihologice pe bune ca să vedem dacă aleșii sunt normali la ”mansardă” căci, uneori, după fapte, vedem altceva.

Peste doi ani avem din nou alegeri locale iar unele localități au nevoie de edili noi. Poate că cetățenii se vor uita, într-un final, la drumurile pline de gropi sau neasfaltate, la lipsa apei și canalizării, la problemele de fond funciar care trenează de trei decenii și la câte altele. Nu trebuie să avem de la primari speranțe exagerate, trăim  în România și știm cum este, dar măcar să nu fim luați la mișto de edili ca la Albeni sau Bumbești Pițic parcă ar fi nevoie!