COMUNICAT Asociaţia Provertical

Asociaţia PRO VERTICAL  protestează faţă de lipsa de reacţie a Guvernului României, care nu a acţionat în timp util şi eficient faţă de acţiunile Franţei de expulzare a romilor cu cetăţenie română.
Expulzările colective comandate de preşedintele Nicholas Sarkozy încalcă legislaţia franceză şi europeană cu privire la dreptul de libera circulaţie a cetăţenilor din Uniunea Europeană.    Potrivit reglementărilor europene, acţiunile de îndepartare de pe teritoriu a cetăţenilor europeni care au altă naţionalitate decât cea a statului-gazdă,  pot fi luate doar cu respectarea anumitor condiţii. Deciziile trebuie să fie bazate exclusiv pe comportamentul persoanei în cauză şi nu pe criterii de altă natură, cum ar fi apartenenţa la un anumit grup etnic, religios etc.  Situaţia fiecărui cetăţean a cărui îndepărtare se doreşte trebuie evaluată individual. În urma acestei evaluări, trebuie să se stabilească cu precizie faptul că acel comportament reprezintă o ameninţare reală, prezentă şi suficient de serioasă la adresa unuia dintre interesele fundamentale ale societăţii şi numai atunci este permisă expulzarea.
Barbaţi, femei şi copii din Europa nu pot să fie expulzaţi din cauza originii lor etnice, fără a se stabili dacă au comis sau nu infracţiuni. Romii din Romania şi Bulgaria sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi  trebuie să beneficieze de acelaşi tratament ca oricare cetăţean al Uniunii.
Asociaţia PRO VERTICAL