Comunicarea, marea hibă din instituțiile gorjene

Instituţiile publice de pe malurile Jiului continuă să aibă o aversiune făţişă faţă de comunicarea cu cetăţenii, situaţie întâlnită de la şefii mai mult sau mai puţin politici şi până la ultimul salariat. Pe lângă faptul că nu comunică cu cetăţeanul, cel care plăteşte banii din care onor funcţionarul îşi primeşte salariul, instituţiile respective nu se arată mai cooperante nici cu presa care tot în slujba contribuabilului se află. Sunt instituţii în Gorj unde şeful te trimite la purtătorul de cuvânt care ori e de negăsit ori habar nu are despre ce este vorba. Lăudabilă iniţiativa principalului partid de guvernământ de a încerca la Gorj o normalizare a relaţiei cetăţean-funcţionar sau presă-şef instituţie dar ne temem că demersul a rămas undeva doar la nivel declarativ, puteţi să ne daţi dreptate doar gândindu-vă dacă aţi văzut la televizor, de exemplu, pe şeful instituţiei unde aveţi de rezolvat o problemă.
Dar să nu vorbim de relaţia cu presa, de regulă, când îşi trimite purtătorul de cuvânt într-o emisiune tv, respectivul şef de instituţie are ceva de ascuns, sunt riscuri asumate pentru ziarişti, ci de cetăţeanul simplu care are nevoie să vină în contact cu serviciile statului. Mai ştiţi cât de mult ne-am bucurat când cazierul a început să fie eliberat printr-un simplu clic de calculator? Încercaţi acum să faceţi asta că subordonaţii lui Igaş şi Caragea iar au complicat lucrurile, şi am spune inutil. Mai întâi vă duceţi să plătiţi o chitanţă la Prefectură şi, dacă aveţi ”noroc”, staţi ceva pe la uşa casieriei că nu a venit doamna respectivă, şi apoi sunteţi întorşi de la ghişeul de la Poliţia Judeţeană pentru că nu aţi plătit nu ştiu ce timbru fiscal de care nu v-a anunţat nimeni. Şi pentru că tot veni vorba de Interne, să ştiţi că pentru orice cercetare în Arhive aveţi nevoie de o chitanţă plătită, aţi ghicit, tot la Prefectură. Mai exact, e vorba de o traversare a oraşului pentru ca o doamnă funcţionar să aibă un loc de muncă pentru că altfel s-ar găsi o soluţie mai omenească.
Problemele nu se opresc aici, la orice ghişeu te-ai duce de la Prefectură la Primărie şi invers ai senzaţia că îi încurci pe funcţionarii respectivi. Permanent ţâfnoşi, supăraţi pe viaţă, dându-ţi atenţie doar că nu au ce să facă şi arată asta, funcţionarii gorjeni ar putea concura cu uşurinţă la cele mai negative exemple din ţară. Pentru că salarii s-au tăiat în toată ţara, şi alţii o duc rău, dar nu se întâmplă ca pe la noi. Şi pentru că tot veni vorba, toate instituţiile noastre publice se întrec în a-şi trimite oamenii la formări şi paraformări. De obicei, cele în deplasare sunt concedii plătite iar cele locale sunt de formă în sensul că nu se fac neam, indiferent dacă de acestea se ocupă vreo firmă privată sau instituţii specializate gen CCD. Şi astfel, ne batem cu pumnul în piept că ne-am perfecţionat şi că funcţionari ca ai noştri nu are nimeni. Rezultatele se văd în relaţia cu cetăţeanul şi în lipsa de comunicare ridicată la rang de politică globală.